Hizmet Belgesi İzin Bakiyesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eren
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eren

Katkı Sunan Üye
İşçimiz şantiyemize başka bir şantiyemizden haklarını alarak geldi.
Elinde en son çalıştığı şantiyemizden kendisine verilen hizmet belgesi
var.Bütün hakları ödenmiş,yıllık izin ücretinide almış,Ancak işe 2000 de
5. Ayda girmiş 2005 de 8. Ayda çıkış aldığı için 3 ay izin bakiyesi var.
Biz bu tür konulara çok dikkat ediyoruz ve bu işçimize yardımcı olmaya
çalışıp ona 3 ay izin bakiyen var 9 ay çalışınca yıllık izin hakedersin dedik.
İşçimizde madem bakiyeleri hesaba katıyorsunuz eski çalıştığımyere de
başka bir şantiyenizden bakiyeli geldim ama ödenmedi ben o haklarımı da
istiyorum ister orayla bağlantı kurun isterseniz daha eski bakiyeleri de hesaba
dahil edin böylece şu anda ben izin haketmiş olurum diyor.Oysa biz İşçimizin
bize diğer şantiyemizden getirmiş olduğu en son ki hizmet belgesine göre işlem yapıp 3 ay
bakiyesi olduğunu ve 9 ay sonra izin hakedeceğini söylememize rağmen ısrarla
daha eski bakiyelerininde ödenmesini istiyor.Bu işçinin böyle bir şey talep etmeye
hakkı var mı?Ne yapmalıyız,teşekkürler.

Merhaba,
Aslında İş Kanunu bahsettiğin durumlara açıklık getirecek hükümler içermiyor.
Önce aşağıya benzer bir olayda Yargıtay Hukuk Genel Kurul'unun almış olduğu bir kararı alıntı yapıyorum

Kod:
  YARGITAY KARARI

Hukuk Genel Kurulu                                  İlgili Kanun/Madde
E. No. 2004/9-655                                       4857/11,59
K. No. 2004/714                                                  
Tarihi:15.12.2004

..........
.......... (...Davacı işçi belirsiz süreli hizmet akdi ile çalışmakta iken hizmet akdi davalı işverence ihbar ve kıdem tazminatı ödemek suretiyle feshedilmiş, bir gün sonra kendisi ile bu defa 6 ay süreli sözleşme yapılmış, bu sözleşme 31.3.2002 tarihinde son bulmuştur. Davacı kıdem tazminatının tüm süre üzerinden hesaplanması gerektiğini ileri sürerek fark kıdem tazminatı ile yine anılan 6 aylık süreden kaynaklanan yıllık izin alacağı isteğinde bulunmuş, mahkemece istek gibi hüküm kurulmuştur.
     Davacı Elektrik ve Elektronik mühendisi olup, son olarak Araştırma ve Geliştirme Grup lideri ünvanı ile çalıştırılmıştır. Somut olayda, davacının niteliği ve yaptığı iş itibariyle belirli süreli hizmet akdinin yapılmasını gerektiren haklı bir neden bulunmaktadır. Ayrıca, işverence ihbar ve kıdem tazminatının ödenmiş bulunması önceki dönemin tasfiye olduğunu göstermektedir. Böyle olunca ikinci dönemin ayrı ve öncekinden bağımsız bir sözleşmeye dayalı olduğu kabul edilerek fark kıdem tazminatı ve izin alacağı isteğinin reddine karar verilmelidir. Yazılı şekilde isteğin kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir....)

Yargıtay her ne kadar işveren lehine karar vermişsede benim kişisel görüşüm;
İzin konusunda çalışmanın kesintiye uğraması (tazminatların ödenmesini kesintiye uğrama sayıyorum) ve yeni bir iş sözleşmesi yapılması çalışanın izin hakkı yönünden önceki dönem çalışmalarının tasfiye edildiği anlamı taşımamaktadır. Tazminat ödenmesinden önceki döneme ait çalışma ve tüm hakların Tasfiye edildiği anlamını çıkarmamıza yetecek bir madde de yoktur. Hatta Kıdem Tazminatı ödenmesinden sonra tekrar çalışılması ve yeniden kıdem tazminatı hesabında, önceki döneme ait çalışmalarında hesaplanarak daha önce yapılan kıdem tazminatı ödemesinin avans ödemesi gibi düşünülmesi gerektiği yolunda Yargıtay kararı bile okudum. Fakat ne yazık ki bu tür çelişkili kararlar çıkabilmekte.

Burada kararı siz vermelisiniz. Eğer işçinin talebini karşılamazsanız bu konuda "Yargıtay Hukuk Genel Kururu" kararı olduğu için yasal olarak bir sorunla karşılaşmazsınız diye düşünüyorum.