hizmet belgesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eren
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eren

Katkı Sunan Üye
değerli meslekdaşlarım bir işçimiz 2 ay çalışıyor ve istifa edip gidiyor.Şimdi memleketten beni arıyor ve çok acil pazartesi elimde olacak şekilde benim hizmet belgemi ve çıkış kağıtlarımı ver eşimden boşanıp yurtdışına gideceğim ve bu evrakları avukat istiyor pazartesi elimde olsun mutlaka diye emirvaki ve malesef te biraz ukala ve tehditkar davranıyor.biz 2 ay çalışmış olan işçiye hizmet belgesi düzenlemek zorundamıyız.ne kadarlık bir süre içinde eline geçmeli.bu işçi 1 hafta oldu işten ayrılalı.Yasa bize burada zaman tanıyormu yoksa çıkışta verme zorunluluğumuz mu var? istifa edip gidenede bonservis vermek zorundamıyız?teşekkürler.

Çalışma Belgesi

Merhaba,

Sanırım hizmet belgesi ile, çalışma belgesini söylemek istiyorsunuz.Bu belge ile ilgili 4857/17 madde aşağıdadır. Bu belgeyi işçi 1 gün bile çalıssa çıkışı anında vermek zorundasınız.

Çalışma belgesi
MADDE 28. - İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.

Re: Çalışma Belgesi

Merhaba;

Yöntem olarak kullanıyormusunuz bilmiyorum ama, benim uygulamam şu şekilde;

Bir personelin işten ayrılması durumunda;

O ay ki ücret bordrosu -2 nüsha,
Varsa kıdem ve ihbar tazminatları bordroları -2 nüsha,
Tarafımızca 17.Maddeye veya 25.madde göre çıkış ise, fesih bildirimi -2 nüsha,
Çalışma Belgesi-2 nüsha,
Varsa İAB formu -3 nüsha,
İbraname -2 nüsha

Hazırlayıp, personele bütün bunları imzalatıp birer nüshalarını kendisini verip özlük dosyasına takıyorum.Uygulamanız bu yönde olursa, cezayi müeyyideye girmezsiniz.

Kolay gelsin.

siz ona gönderirseniz, bir daha bu belgeler bana verilmedi demiyeceği ne malum ; şuna dikkat edin işe girişte o kişiden almış olduğunuz ikametgah kağıdı o kişinin yasal adresini gösterir..Yani şu anda başka adrste ise yazılı olarak göndermeniz neyi değiştirir..insafına mı kalacaksınız onların..
sizde şöyle bir fax isteyin onlardan imzalı "bana daha önceden imza karşılığı teslim edilmiş olan Çalışma Belgemi kaybettiğim için yenisin aşağıda yazılı yeni adresime gönderilebilmesi için gereğini arz ederim" gibi.
Çalışma Belgesinin içerğinide mümkün olduğu kadar (kanunların elverdiği şekilde) az tutun ve iadeli taahütlü o adrese gönderin.