fonradar

Hizmet İthalatı

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
Bangladeşten mal ithalatı yapan bir firmayız.İthal ettiğimiz bu malların üretim takibini bangladeşteki başka bir firmaya komisyon karşılığı yaptırıyoruz. üretim takibi yapan firma bize verdiği hizmetten dolayı usd faturasını kesip gönderdi.
Soru 1-) Biz bu usd tutarı fatura tarihindeki T.C.M.B.Alış Kurunu dikkate alıp Kdv Matrahını bulacağız ve Matrahın üzerinden Kdv hesaplayacağız . Bu kdv yi 1 nolu kdv beyannamesi ile indirilecek listesine alıp 2 nolu kdv beyannamesi ile ödeyeceğiz doğrumudur ?
Soru 2-)Mal ithalatının tabi olduğu kdv oranı % 8 ise Bangladeşteki hizmet alımımıza ilişkin Kdv yi %8 olarak mı indirilecek listemize alacağız yoksa hizmet işlemi olduğu için % 18 olarak mı listemize alacağız.
Soru 3-)Stopajın burada söz konusu olmayacağını düşünüyorum doğrumudur.
Teşekkürler.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

sayın cetvel,
sizin yaptığınız işlemi biz de Çin de yaptırıyoruz gelen hizmet fat.kdv-2 ile ödeyip kdv-1de indirim konusu yapıyoruz, stopaj yapmıyoruz.
ayrıca oranın %8 olacağını düşünüyorum.
kolay gelsin.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Slm

Stopaj itahalatı yaptığınız ülke ile ülkemiz arasındaki anlaşmaya bağlı eğer anlaşma yoksa stopaj yapacaksınız.

diye düşünüyorum.Ayrıca ithal ettiğiniz hizmet %18 kdv ye tabi olduğu için bence %18 den kdv yi vereceksiniz.Aynı işlemi yurt içinde yaptığınızı düşünün bir gıda maddesi aldınız nakliyede yaptılar örneğin nakliyenin kdv' si %18 olur.

Kolay gelsin
 
Ynt: Hizmet İthalatı

o konu benimde tereddütüm. ancak şöyle bir durum var kur farklarını malın tabi olduğu kdv oranından yapabiliyoruz . buda yurtdışı işlem olduğundan malın tabi olduğu Kdv oranının çok problem olacağını düşünmüyorum. ama dediğim gibi kesin % 8 veya % 18 diyemiyorum.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

-Dövizle tl ye çevrilecek üzerinden %18 kdv hesaplanıp ödenecek ve kdv 1 de indirilecek
-kdv %18 olacak mal ile alakası yoktur bir hizmet alımı var
- Yaptırdığınız hizmet yani imalat takibi bir uzmanlık işi ise yani mühendislik gibi o zaman stopaj vardır ancak şunu untmayın neredeyse anlaşmamız olan tüm ülkelerle anlaşmalarda serbest meslek kazançları ile ilgili olarak burada vergilendirilmiyor
 
Ynt: Hizmet İthalatı

İthalat ile neden ilişkilendirmiyor sunuz?Bence yapılacak en doğru şey Gümrük Beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan tüm giderleri ithal edilen malın gümrük kıymetine eklemek.
Kaldıki burada hizmetten yurdışında yararlanılmıyor mu?Hizmetten yurtdışında yararlanılıyorsa kdv den muaf değil mi?
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Mala nasıl ilişkilendirecek bay metyo
malın faturasını malı satan kesecek , yapılan hizmetin faturasınıda hizmet alınan yer kesecek yani imkansız
ayrıca hizmetten Türkiye de kullanılacak makinalar faydalanılıyor yani türkiyede kullanılacak mallar için yapılan hizmette bir hizmet ithalidir
 
Ynt: Hizmet İthalatı

bay apaçi;
Gümrük kıymetine pekala ilave edebilir.Başka firma olması önemli değil.İthalatla ilgili ise şayet alınan hizmet gümrük beyannamesi tescil tarihine kadar olan tüm giderlerini (Gümrükçüler bilirler misal GGB nde yurtdışı diye belirtirler) gümrük vergisi matrahına ilave etmesi kanuni bir zorunluluk zaten.
Asıl bu noktada eğer ithalatla ile ilgili ise ve siz gümrük kıymetine ilave etmezseniz gümrük kıymet araştırmasına girdiğinde başınız çok ağrır.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

üstadım burda sorulan başka bişey hizmet ithalinden bahsediyoruz
 
Ynt: Hizmet İthalatı

cetvel ' Alıntı:
Bangladeşten mal ithalatı yapan bir firmayız.İthal ettiğimiz bu malların üretim takibini bangladeşteki başka bir firmaya komisyon karşılığı yaptırıyoruz. üretim takibi yapan firma bize verdiği hizmetten dolayı usd faturasını kesip gönderdi.
Mal ithali olmamış olsa idi hizmete ihtiyaç duyulmayacaktı.Ben diyorum ki bunu mal ithali ile ilişkilendirmesi gerekiyor.
Örneğin yurtdışında bir kişi komisyon karşılığı size mal temin etti.Size hizmet faturası kesti.Zaten malı satan firma ayrıca faturasını kesti.Siz komisyoncunun size kestiği hizmet faturasını hizmet ithali olarakmı değerlendireceksiniz?
 
Ynt: Hizmet İthalatı

sayın metyo mal ithalatının maliyetine girecek doğrudur. Ancak şöyle bir durum var. biz 5 ayrı firmaya mal ürettirdik ve beş ayrı ithalat yapıldı. ve bu ithalatlara ilişkin maliyetler 11.ayda bitti ve muhasebemde sürekli envanter yöntemini kullanıyorum dolayısı ile o 5 ithalatın satılan malın maliyeti kaydı 11.ayda yapıldı.komisyon faturası ise aralık ayının son günlerinde geldi.yani gümrük beyannamesinin tescilinden çok sonra. Burada ithalat maliyeti ile ilişkilendiremeyeceğim.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Sayın Cetvel;
Bana göre 1.yaptığınız doğrudur 2.kdv oranı %18 olmalıdır.İthalat ile ilişkilendirilemediği için aynı hizmetin Türkiyedeki kdv oranı ne ise o olmalıdır.
3.Stopaj konusuna gelince Şayet hizmeti veren gerçek kişi ise ve bu hizmet GVK nun94.maddesi uyarınca stopaj gerektiriyorsa,karşı ülke ile Türkiye arasında vergi anlaşması yoksa söz konusu madde kapsamında stopaj yapılmalıdır.
Eğer hizmeti veren kurum ise hizmet KVK nun 24.ncu maddesi uyarınca stopaja tabi ise vergi anlaşması yoksa yine stopaj yapılması gerekir.
Yurtdışında mukim kişi veya kuruluşlara yapılan,
- Her nevi komisyon ödemeleri,
- Yurtdışında yapılan ilan veya reklam bedeli ödemeleri,
- Tamir veya bakım ücreti ödemeleri,
- Yurtdışında gerçekleşen taşıma bedeli ödemeleri,
- Sigorta primi ödemeleri,
- Yurtdışında yaptırılan fason iş bedeli ödemeleri,
- Gözetim ücreti ödemeleri,
- Yurtdışı seyahatlerde ortaya çıkan ödemeler (otel, lokanta, ulaşım, haberleşme vs.),
- Fuar katılım ücreti ödemeleri,
- Uydu kirası ödemeleri,
ile sair benzeri ödemeler, ?ticarî? nitelikli olduklarından stopaj kapsamına girmemektedirler.

Bulabildiğim bilgiler bunlar stopaj ile lgili değerlendirmeyi siz yaparsınız artık.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Ticari nitelikli bir işlem olduğu için stopaj olmayacak.% 8 ve % 18 olayına değinecek olursak bende % 18 olacağını yorumluyorum ancak yeminlim % 8 yapabilirz diyor ve uygulamanında bu şekilde olduğunu gördüm.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Yurt disindaki firmadan piyasa arastirmasi yapmasini istiyorsunuz. Bu bir hizmet ithali sayilmayacagi kanisindayim. KDV olmamali bi islemde diye dusunuyorum.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Eğer kur farkı dogarsa ve ilgili ülke ile cifte vergi önleme anlaşması yok ise kur farkından da stopaj ve KDV 2 tekrar yapacaksınız
 
Ynt: Hizmet İthalatı

253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan düzenlemeye göre; yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında alınan belgelerin, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içinde noterlerce Türkçe?ye tercüme ve tasdik edilme zorunluluğu kaldırılmıştır. Yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükelleflerin, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bilgileri, belgenin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstermeleri gerekir
fatura tarihindeki merkez bankası alış kuru 2 nolu kdv beyannamesini doldurdum. tebliğ de ve araştırmalarımda kur farkınında dikkate alınacağı ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım.
ilgili ülke ile çifte vergi anlaşması vardır.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

sayın metyo nun dediği gibi kdv oranının % 18 olması daha doğru.
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Ustad
fatura ile ödeme tarihi arasında ödemeden Doğan kur farkı oluşursa bu tutarında takibini yapmanızı öneririm
bize price geliyordu ve yaptırıyordu ama tercih sizin
 
Ynt: Hizmet İthalatı

Ant Z ' Alıntı:
Ustad
fatura ile ödeme tarihi arasında ödemeden Doğan kur farkı oluşursa bu tutarında takibini yapmanızı öneririm
bize price geliyordu ve yaptırıyordu ama tercih sizin

Bunu anlamadım?
Siz diyelim ki 100,000 Usd fatura kestiniz. Yurt dışına gönderdiniz. Ödemesi de 1 ay sonra geldi ve lehinize kur farkı doğdu. Bu fark TL tutarı yurt dışındaki firmadan talep mi ediyorsunuz?
 
Üst