Hurda Araç

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan figo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

figo

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar sitede bu konuyu araştırdım benzer örnekler olmasına karşın net cevaba ulaşamadım yardımlarınızı bekliyorum

aracın bilanço değeri 32.896,61 kdv hariç

araç yanması sonucu hurdaya ayrılıp hurda belgesi alınıyor.
sigorta hurdayı teslim alıyor
bankaya 35 000 ytl yatırıyor.

olaylar bundan ibaret hiç amortisman ayrılmadığını göz önünde bulunarak muhasebe kayıtlarını bilen arkadaşlardan bekliyorum

benim düşüncem :
----------------------------
102 - 35.000
679 - 35.000
---------------------------
689- 32.896,61
254- 32.896,61
----------------------------

Ynt: Hurda Araç

mrb arkadaşlar. işletmemiz aktifinde 35000 ytl ye kayıtlı iken kaza yapan ve pert olan araca sigorta tarafından 38000 ytl tazminat ödendi.benim sorum aracımızı aktiflerimizden çıkarmak için faturayı sigorta şirketine 38000 ytl olarak mı kesmeliyiz, 38000 ytl olacaksa + kdv mi uygulanmalı yoksa kdv içinde mi olmalı yada kdv hiç hesaplanmamalı mı. yoksa araç pert oldu diye 5-10 bin ytl lik hurda faturası mı kesilmeli. yorumlarınızı bekliyorum.teşekkürler.(mümkünse yasal dayanağı ile cevap olursa sevinirim :) ) benim konum da benzer olduğu için yazdım..

Arkadaşlar

kdv kanunun 17/4-g mad. 5035 sayılı kanunla yapılan değişiklik uyarınca kdv'den istisna tutulmuştur.

yani hurda satış faturasında kdv hesaplanmaz.

102- 35.000
689- 32.896,61
254- 32.896,61
679- 35.000

NOT: Ticaret Hukukunun ilgili maddesi ticaret erbabının basiretli iş adamı gibi davranması gerektiğini belirtir. bu nedenle yanan, çalınan, v.b olaylarda işletmenin elinden giden varlıklar Kanunen Kabul edilmeyen giderdir.
arkadaşlar bu arada sizin arac binek sanırım. binekte alış kdv si zaten maliyete ekleniyor.

arkadaşlar yokmu bu konuya net cevap verecek bu mesleği iyi bilen bir mali müşavir vb. (araç ticari)

Sigorta şirketlerince ödenen hasar tazminat bedelleri Mal veya hizmet teslimi sayılmadığından Katma Değer vergisine tabi değildir. Hurda aracı sigorta şirketinin alması bu durumu değiştirmez.

Vergi usul kanunun 329 maddesinde "Yangın, deprem, sel, su basması gibi afetler yüzünden tamamen veya kısmen ziyaa uğrıyan amortismana tabi iktisadi kıymetler için alınan sigorta tazminatı bunların değerinden (Amortismanlı olanlarda ayrılmış olan amortisman çıktıktan sonra kalan değerden) fazla veya eksik olduğu takdirde farkı kâr veya zarar hesabına geçirilir.
Şu kadar ki, alınan sigorta tazminatı ile ziyaa uğrayan malların yenilenmesi işin mahiyetine göre zaruri bulunur veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa bu takdirde tazminat fazlası, yenileme giderlerini karşılamak üzere, pasifte geçici bir hesapta azami üç yıl süre ile tutulabilir. Bu süre içinde kullanılmamış olan tazminat farkları kâra ilave olunur." hükmüne yer verilmiş olup, araç maliyeti basiretli davranmamak gibi bir gerekçe ile kanunen kabul edilmeyen gider olarak sınıflandırılamaz.

Yapacağınız muhasebe kaydı şu şekilde olmalıdır.
--------------------------------------------
102 (Tazminat Bedeli) : 38.000,00
254 Taşıtlar : 35.000,00
679 veya 549 : 3.000,00
---------------------------------------------
Not: Amortisman ihmal edilmiştir.

Vergi usul kanunun 329 maddesinden yola çıkarak aracın girerkenki indirdiğimiz kdv yi ödemeyeceğimiz kanısına varabilirmiyiz. sigortadan gelen para içinden değilde aracın girişini yaparken indirdiğimizi ilave kdv olarak ödemek zorundamıyız

Sayın arkadaşım,

Aracın maliyetinin KKEG ye atılması doğrudur. Ama bunun dayanağı TTK değil VUK. tur. Zira hiç amortisman ayırmadım diyorsun ayrılmayan amortisman geçmiş denem gideri olduğu için cari dönemde karı azaltıcı unsur olarak kullanamazsınız.

Çünkü:
http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=15028.0