Hurda Demir İthalati

Üyelik
30 Ara 2014
Mesajlar
1
Konum
Istanbul
selamlar.

firma olarak hurda demir ithalati yapmak istiyoruz. Ancak gumruklemeyi yurticinde malin satisini yapacagimiz firma yapicak. Bu durumda gumrukte ve/ve ya bu ticaretle alakali olarak kdv, gumruk vergisi, kkdf gibi ek maliyetler soz konusu mudur?

yardimci olabilirseniz sevinirim
 
Uygulamada, ithalatçı firmalar ithal ettikleri malları vergi planlaması yaparak yurt içinde stoklamak yerine gümrük antrepolarında tutmakta, ihtiyacı oldukça buradan ithalatıgerçekleştirmekte ya da yurt içindeki alıcılara bu antrepolarda teslim etmektedirler. Mallarınantrepoda teslim edilmesinin malı teslim edenler açısından avantajı ise, malların henüzTürkiye’de serbest dolaşıma sokulmaması nedeniyle gümrük vergisi ve KDV’ye tabi tutulmamış olması yani bu mallar için vergi ödenmemiş olmasıdır. İthalatçı firmaların bu şekilde yurt içindeki firmalara antrepoda teslim ettikleri mallar için fatura düzenleyip düzenlemeyecekleri, bu satışlarını yurt içi hasılatlarına dahil edip etmeyecekleri ve bu satışların KDV karşısındaki durumu ile ilgili olarak tereddüte düşülmektedir.

1- Kurumlar Vergisi Yönünden

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3. maddesinin birinci fıkrasında;Kanunun 1. maddesinde yazılı kurumlardan kanuni ve iş merkezi Türkiye'de
bulunanların, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilecekleri, 6. maddesinde ise; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. 4458 sayılı Gümrük Kanununun 93. maddesinin üçüncü fıkrasında gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın konulması amacıyla kurulan ve kuruluşunda aranılacak koşulları ve nitelikleri yönetmelikle belirlenen yer olarak belirlenmiştir. Gümrük Yönetmeliğinin 333. maddesinin birinci fıkrasında da, gümrük antrepolarında depolanan eşyanın satış suretiyle başkasına da devredilebileceği, bunun için devreden ve devralanın isteklerinin,ilgili gümrük idaresine yazılı olarak bildirilmesi gerektiği, bu devir isteğinin idarece kabulünün, eşyaya ait gümrük vergileri ile para cezalarının devralan tarafından üstlenilmesine bağlı olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümlere göre, yurt dışından satın alınarak gümrük antreposuna konulan malların yurt içinde bulunan şirketlere satılması dolayısıyla elde edilen hasılatın yurtiçi hasılat olarak değerlendirilmesi ve ilgili dönemde kurum kazancına dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir. Buradaki mallara gümrük vergisi ve KDV’nin uygulanmamış olması, satıştan doğan hasılatın kurumlar vergisi yönünden vergilendirilmesine engel oluşturmamaktadır.

Konu hakkında verilen bir özelgede de; “Gümrük antreposuna konulan malların yurt içinde bulunan bir şirkete satılması dolayısıyla elde edilen hasılatın yurtiçi hasılat olarak değerlendirilmesi ve ilgili dönemde kurum kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.” Şeklinde görüş bildirilmiştir. (MB. GİB. İstanbul VDB.nin 25/6/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.16-1964 sayılı özelgesi)

Öte yandan, antrepoya koyduğu malları yurt içindeki alıcılara burada teslim eden mükelleflerin ise, bu satışları nedeniyle VUK hükümlerine göre fatura düzenlemeleri gerekir. Ayrıca, yurtiçi satış olarak değerlendirilen bu teslimler için fatura düzenlenmesi nedeni ile alıcı ve satıcı mükellefler tarafından mal ve hizmet alış-satışlarına ilişkin bildirim formlarına (Form Ba-Bs) dahil edilerek bildirimde bulunulması gerekmektedir.

2- KDV Yönünden
KDV Kanununun 1/1. maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2. maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğu, 6. maddesinde ise, işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, KDV Kanununun 16/1-c maddesi ile de, Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların teslimi KDV’den istisna edilmiştir.

Bu çerçevede,
- Yurt dışından satın alınan malların antrepolara konulması işlemi, söz konusu mallar henüz Türkiye’de serbest dolaşıma sokulmadığından, KDV’ye tabi
bulunmamaktadır. - Bu şekilde antrepoya konulan malların antrepoda Türkiye’deki alıcılara satışı işlemi ise, KDV Kanununun 16/1-c maddesine göre KDV’den istisna olduğundan, bu satışlar için KDV hesaplanması ve faturada gösterilmesi söz konusu olmayacaktır.Nitekim, Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de,
“ Firmanızca yurt dışından satın alınan gümrük antreposundaki henüz millileştirilmemiş malların Türkiye'de yerleşik ......A.Ş.'ye teslimi Kanunun 16/1-c
maddesi uyarınca KDV den müstesnadır.”
Şeklinde görüş bildirilmiştir. (MB. GİB. İstanbul VDB.nin 25/6/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.16-1964 sayılı özelgesi)

Kaynak :Yılmaz Sezer Ymm
 

Benzer konular

Üst