İ.A.B Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Soney
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1-) İş sözleşmesinin, grev, lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle askıya alınmamış olması halinde,

2-) Sigortalının herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan gelir veya aylık alması halinde,

3-) İstifa halinde,

4-) Emeklilik halinde,

5-) Evlilik halinde,

6-) İş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu?nun 25/II.maddesinde belirtilen sebeplerle son bulması halinde,işverenler İAB düzenlemek zorunda değillerdir.

Şimdi arkadaşlar bu 6 madde iab düzenlenmesi gerekmeyen maddeler peki istifa etmiş birisi için iab düzenlemek şart değil ve 15 gün içinde bildirmessem veya 4857 sayılı iş kanunun 25/II maddesinden dolayı iş akdini fesh edersem bir işçinin ve iab yi kuruma geç verirsem i.p.c. uygulanırmı sonuçta ben bu hallerde iab düzenleyip 15 gün içinde kuruma bildirmem gerekmiyor. işçinin kusuru biri istifa diğeri kanunda belirtilen madde ama ben 15 gün sonra işgüzarlık yapıp kuruma iab veriyorum sizce bu konu hakkında ceza alırmıyım :) işini bilen mali müşavir arkadaşlardan bu konu hakkında yorum bekliyorum personel ve 4447, 4857 ve 5510 sayılı yasalara hakim olan arkadaşlardan konuyla ilgili yorum yapmalarını istiyorum.

Şimdi şöyle bir olay var benim çalışanım 4857 sayılı iş yasasının 25 maddesinin II maddesinde olan hallerden haklı fesih yapmış ve işçinin kusuru var sonra i.a.b. vermesi gerektiğini düşünüp vermiş ama süreyi yanlış hesaplayıp 15 günlük süreyi aşarak vermiş bu soruyu bundan dolayı soruyorum.

Ynt: İ.A.B hakkında sorunum varArkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum

süreyi aşarak verdi ise zamanında vermediğinden ceza uygulanacaktır.( 1000 TL ) O maddeye göre zaten işçi işsizlik maaşı alamayacaktır.

Ynt: İ.A.B Hakkında

Kurumdan gelecek cezaya karşı aslında iab düzenlenmemesi gerekirken sehven ve süresi sonrasında iab verildiğine dair itiraz dilekçenizi verin. Sizden haklı nedenle çıkarma ile ilgili evraklarınızı isteyeceklerdir. Sonrasında ya ceza kaldırılır ya ödemeyi seçersiniz yada mahkeme yoluna gidersiniz.

Ynt: İ.A.B Hakkında

Kuruma zorunlu bildirilmesi gereken çıkış nedenlerinden biri ile iab vermediğiniz ve sadece bilgilendirmek için iab verdiğiniz için ceza gelmeyecektir. Çünkü işsizlik ödemek için olan bölüme kaydedilmeyecektir.