fonradar

İade faturasının kesilmesi 8 günlük sürenin istisnasımıdır?

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
Çalıştığım şirket bir firmadan bir mal aldı. Almış olduğumuz malın bizim ihtiyaçlarımıza cevap verip vermediği faturanın bize teslim edildiği tarihten 40-45 günden sonunda ancak belli oluyor. bildiğiniz üzere 8 gün içinde faturanın içeriğine itiraz edilmediği sürece o faturayı kabul etmiş sayılıyorsunuz. ben bu faturayı kayıtlarıma aldıktan sonra 40-45 gün sonunda bu faturaya itiraz edebilirmiyim ya da iade faturası kesersem bu sorumluluktn kurtulurmuyum..
 
Ynt: İade faturasının kesilmesi 8 günlük sürenin istisnasımıdır?

İade faturası kesebilirsiniz. Karşı firmanın iade faturasına itiraz hakkı saklı kalır. Eğer itiraz ederse ihtiyaca hangi noktada cevap vermediğinin tespiti gerekir, aksi durumda konu ticari davaya dönüşür.
 
Ynt: İade faturasının kesilmesi 8 günlük sürenin istisnasımıdır?

ben şu ana kadar ttk.nın 8.günlük itiraz süresi hükmüne takıldım. yani 8.gün geçtikten sonra iade ftsı keserek ya da başka bir şeklide itiraz hakkımızın olmadığını düşündüm. anladığım kadarıyle 8.günlük süre sadece faturadaki bilgilerin fiyat ve miktar yönünden doğruluğuna itiraz hakkını belirliyor. malın ayıplı olması konusunda itirazımız 8.günle sınırlı değil. doğru mu anlamışım..
 
Ynt: İade faturasının kesilmesi 8 günlük sürenin istisnasımıdır?

3. Emtianın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde keyfiyeti satıcıya bildirmeye mecburdur. Açıkça belli değilse alıcı emtiayı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde muayene etmeye veya ettirmeye ve bu muayene neticesinde emtianın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını muhafaza için keyfiyeti bu müddet içinde satıcıya bildirmeye mecburdur. Diğer hallerde Borçlar Kanununun 198 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları tatbik olunur.

A UMUMİYET İTİBARİYLE

Madde 198 - Müşteri kabz ettiği mebiin halini örf ve adete göre imkan hasıl olur olmaz muayene etmek borcu ile mükellef olup mebi de bayiin tekeffül altında olan bir ayıp gördüğü zaman bunu derhal bayie ihbar etmesi lazım gelir.

Bunu ihmal ettiği halde mebii kabul etmiş sayılır. Meğerki mebide adi bir muayene ile meydana çıkarılamıyacak bir ayıp bulunsun.

Bu kabilden bir ayıp sonradan meydana çıkarsa derhal bayie ihbar edilmelidir. Aksi takdirde, mebi bu ayıp ile beraber kabul edilmiş addolunur.
8 günlük süre yine var. Ancak sizin malınızı ve ayıp derecelerini bilemediğim için buradan yorum yapmak zor, ticari davalara bakan bir avukattan görüş almanızda yarar var meblağ büyük ise.
 
Üst