İcradan Alınan Gayrımenkullerde KDV

Üyelik
25 Kas 2011
Mesajlar
18
Konum
istanbul
Merhaba,

Şirket olarak İcradan gayrımenkul almıştık ve alırkende KDV ödenmişti ancak karşı tarafın itirazı ile satışı iptal olunarak tapuda iptal edildi.Bizim fazla ve yersiz ödediğimiz KDV yi iade alabilmek için herhangi biz yazı,form gibi bir örnek varmıdır?

Teşekkür ederim.
 
116 Nolu KDV Genel Tebliğinin 4'üncü bölümüne göre işlem yapmanız gerekiyor. Yalnız sizin ödenen devreden kdv durumunuz, karşı tarafın müzayede mahalli olması gibi durumlar işi biraz karıştırıyor. Bahsettiğim bölümü bir okuyun daha sonra aklınıza takılan konu olursa yardımcı olmaya çalışalım.
 
Merhaba,

4.Bölümü okudum ama leasing fimrasıyız ve bu icradan alınan gayrımenkulu başka bir firmaya satış faturası keserek satmıştık ve şimdi faturalar iptal olunacak karşı taraf kdv beyananmelerini düzeltecek(şahıs firması değil ise) ben bu evraklarla birlikte nasıl bir yazı yazacağım vergi dairesinin formatı var mı yoksa ben vergi dairesine bilgi isteme yazıları formatında bir yazımı yazacağım?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla.
 
satışın tapuda ve icrada iptal edildiğine ilişkin belgelerle vergi dairesine yazı yazmadan indirdiğiniz KDV'yi düzeltebilirsiniz. bunun için iptalin olduğu ay KDV beyannamenizde daha önce ödenen KDV tutarını "İlave edilecek KDV" satırında beyan ederek düzeltmeyi yaparsınız. bunun için vergi dairesine herhangi bir yazı yazmanız gerekmez. sadece istendiğinde satışın tapuda ve icrada iptal edildiğine ilişkin belgeleri gösterebiliyor olmanız yeterlidir.
 
Şimdi öncelikle kendi yaptığım bir hatayı, daha doğrusu eksik verdiğim bir bilgiyi düzeltmek istiyorum. Burcu Hanımın sorduğu soruda "fazla ve yersiz ödenen KDV" ibaresi geçtiği için aklım 116 nolu KDV Genel Tebliğine gitti. Ama aslında icra yoluyla yapılan satışın gerçekleşmemesi durumunda özel bir düzenleme 81 Nolu KDV Genel Tebliğinin 7'nci bölümünde yer almaktadır.

"7. İcra Yoluyla Yapılan Satışlarda İşlemin Gerçekleşmemesi Halinde Katma Değer Vergisi İadesi
İcra dairelerince yapılan satışlarda katma değer vergisi uygulamasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 48 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin(8) (D) bölümünde, icra dairelerince müzayede mahallerinde yapılan satışlar nedeniyle hesaplanan verginin en geç ilgili mevzuatı uyarınca bedelin tahsil edildiği gün vergi dairesine beyan edilip ödeneceği, katma değer vergisinin ödenmemesi halinde teslimin gerçekleştirilmeyeceği belirtilmiştir.

Öte yandan 15 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin(9) (I) bölümünde ise müzayede mahallerinde yapılan satışlarda satışın herhangi bir nedenle gerçekleşmemesi halinde vergi tahakkuk ettirilmeyeceği, tahakkuk ettirilen verginin terkin edileceği açıklanmıştır. Buna göre, müzayede suretiyle yapılan satışlarda herhangi bir nedenle malların alıcıya tesliminin gerçekleşmemesi halinde vergiyi doğuran olay meydana gelmemektedir.

Bu durumda teslimi gerçekleşmeyen mallar için katma değer vergisi ödenmiş olması halinde bu verginin tahakkuktan terkin edilerek, alıcıya ödenmek üzere satışı yapan kurum veya kuruluşa iade edilmesi gerekmektedir."

Burada öncelikle kdv beyannameleri düzeltildikten sonra KDV iadesi prosedürü için, 116 Nolu KDV Genel Tebliğinin 4.2 ve 4.3 maddelerine göre hareket etmek gerekir.

"4.2. Fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir. Alıcının indirim hakkı bulunan mükellef olmaması durumunda, satıcının söz konusu fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir bir belge ile vergi dairesine başvurması gerekmektedir. Alıcının indirim hakkı bulunan bir mükellef olması durumunda ise, satıcının fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir belgeye ek olarak, alıcının fazla veya yersiz KDV tutarını indirim hesaplarından çıkarmak suretiyle düzeltme yaptığının alıcının vergi dairesinden alınacak bir yazıyla tevsiki de istenecektir.

4.3. Satıcının, fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergiyi alıcıya ödediğini gösterir belge ve indirim hakkı bulunan alıcıların düzeltmeyi yaptığını gösterir vergi dairesi yazısı ile birlikte, beyanlarını düzeltmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, fazla veya yersiz hesaplanan KDV tutarı ilgili dönem beyannamesinden tenzil edilecek ve sonraki dönemler de buna göre düzeltilecektir."

Bu arada sanırım yukarıdaki bilgiler ışığında Sayın Fasulyecinin yasal bir dayanağı bulunmayan "kafanıza göre düzeltin beyannameleri" tavsiyesinin de ne kadar yanlış olduğu ortaya çıktı.
 

Benzer konular

Üst