İdari Para Cezası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HR.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HR.

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Mar 2009
Mesajlar
190
Konum
Bursa
Merhaba,

23 Mart son günü olan SSK bildirgelerini internetten onaylamayı unutmuşuz.SSK müdürlüğüne gidip bugün elden verdim.Üç tane belge türü var.Hem 01(tüm sigorta kolları) hem 32(itibari hizmet) hem 02 (emekli). Ek niteliğindeki belgelerin her birisi için ayrı ayrı İPC uyguladıklarını biliyorum.Ama benim asıl belgelerimin her birisine İPC işletmişler.3 ayrı belge için toplamda 2930 ceza kestiler.
Doğru mu sizce???

Lütfen başlık açmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz. Forum'da büyük harflerle başlık ve mesaj içeriği yazmak yasaktır.
 
Ynt: İdari Para Cezası

Aylık bildirgeyi geç vermenin cezası işçibaşına asıl nitelikte sizin her işçi başına toplamda 3 asgari ücreti geçmemek şartı ile 1/5 i kadar
her bildirge için ayrı ayrı
yani her işçi başına 133,20 tl cezası var ona göre hesaplayın veya işçi sayısını bildirge bazında yani üç bildirgede kaç kişi vardı ona göre değerlendirin
 
Ynt: İdari Para Cezası

bildirgelerden
birisi 37 kişi x133,2 =4928,4 Buna verdikleri İPC 1.332
birisi 10 kişi x 133,2 = 1.332 buna verdikleri ceza 1.332
birisi 2 kişi x 133,2 = 266,40 buna verdikleri ceza 266,4
toplam İPC 2930,40 ediyor.Doğru yani:((

bir gün için bu kadar ceza :((
 
Ynt:İdari Para Cezası

ceza doğru ben 2 asgari ücretten fazla yerine 3 asgari ücret yazmışım acele yazınca yanlış yazmışım
ceza doğru bilinen cezalar erken davranmak gerekir yoksa bu işin önüne geçilmez
 
Ynt: İdari Para Cezası

peki erken ödenmesi sebebiyle indirim mümkün müdür acaba?

onlar adresinize posta ile gelecek dediler. ama ben Sgk sisteminden borç görüntüleme ekranından görüyorum rakamları..
 
Ynt: İdari Para Cezası

15 gün içinde ödenirse %25 indirim var



Sosyal güvenlik reformunu düzenleyen 5510 sayılı Kanunun 102. maddesine bir hüküm konuldu. Buna göre, işyerini veya çalıştırdığı kişileri SGK'ya zamanında bildirmemekle birlikte, teftişe veya mahkeme kararına gerek kalmaksızın kendi isteğiyle bildiren işverenlere, idari para cezaları 1/3 oranında indirilerek uygulanacak.

Diyelim ki işyerinize ilave 10 personel aldınız. Bu 10 kişiyi normalde, çalışmaya başladıkları günden bir gün önce SGK'ya işe giriş bildirgesiyle bildirmeniz gerekiyor.

Bu süre içerisinde bildiriminizi yapmazsanız, bu 10 kişi için 2009 rakamlarıyla 6.660 TL para cezası ödeyeceksiniz. Ancak bu bildirgeleri SGK müfettişleri tespit etmeden ya da mahkeme kararına gerek kalmadan, geç de olsa kendi elinizle verirseniz, uygulanacak para cezasında 1/3 oranında indirim yapılacak. Peşin ödemede de indirim var!

Diğer taraftan iyi niyet indirimine ilaveten bir de, eski SSK mevzuatında da bulunan ve yeni kanunda da yer verilen peşin ödeme indirimi söz konusu. Buna göre SGK tarafından tebliğ edilen idari para cezasını, itiraz etmeden ve mahkeme yoluna gitmeden 15 gün içerisinde öderseniz, cezanın º'ü indirilecek. Burada en önemli nokta, iyi niyet indirimi ile erken ödeme indiriminin bir arada uygulanması gerektiğidir.

Oysa pek çok işverenin bu imkandan haberi olmadığı gibi, kimi SGK birimlerinde de bu indirimlerden sadece birisinin uygulandığı yönünde duyumlar alıyoruz. Şimdi yukarıdaki örneğimizden hareketle iki ayrı indirimin nasıl uygulanacağına bir bakalım. 10 çalışanınızı SGK'ya yasal süresinde bildirmediğiniz için SGK size 6.660 TL para cezası kesmişti.

Siz bu çalışanları müfettiş incelemesine ya da mahkeme kararına gerek kalmadan bildirdiğiniz için bu cezadan 2.220 TL (6.660/3) indirim yapılacak ve ceza tutarınız 4.440 TL'ye düşecek. Eğer bu 4.440 TL'lik cezayı SGK'ya itiraz etmeden ve mahkemeye gitmeden 15 gün içerisinde öderseniz, bir de 1.110 TL'lik erken ödeme indirimi uygulanacak.

Yani nihai olarak ödeyeceğiniz ceza 3.330 TL olacak. Görüldüğü üzere şartları taşıyan işverenlere, her iki indirimin bir arada uygulanmasına yasal olarak engel bir durum yok. Fakat işverenin de bu imkandan haberdar olması ve hakkının takipçisi olması gerekiyor. Bu arada yazımızda kullandığımız "işveren" değimi özel sektörü olduğu kadar bütün kamu kurumlarını da kapsıyor. Yani aynı imkandan memur-işçi istihdam eden kamu kurumları da yararlanabilir.
 
Ynt: İdari Para Cezası

Çok teşekkür ederim.Biraz da olsa rahatladım.
o zaman 2.930 TL kesilen cezayı hemen ödeyeyim dersem rakam yarı yarıya düşecek gibi görünüyor.Değil mi?
 
Ynt: İdari Para Cezası

SSK ödemeleri takip eden ayın sonuna kadar olduğundan indirim uygulaması nisan döneminde ödemeniz durumda geçerli olabilir. İlgili Sgk şubelerinden net bilgi almanızı öneririm.
 
Ynt: İdari Para Cezası

bu arada aklıma geldi.bizim unttuğumuz aylık prim hizmet belgesidir.İşe giriş bildirgeleri değil.Bunlardada ilgili indirimler söz konusu mudur?
 
Ynt: İdari Para Cezası

5510 sayılı kanun 102.madde

l) Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarının, bu Kanunun uygulanmasından doğan inceleme ve soruşturma görevlerini yerine getirmeleri sırasında işverenler, sigortalılar, işyeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler, görevlerini yapmasına engel olamazlar. Engel olanlar hakkında eylemleri başka bir suç oluştursa dahi, aylık asgarî ücretin iki katı tutarında idarî para cezası uygulanır.

Mahkeme kararına, Kurum veya diğer kamu idarelerinin denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitlere ya da kamu idarelerinden alınan belgelere istinaden düzenlenenler hariç olmak üzere, bildirgenin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliklerinden verilmesi halinde, bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde öngörülen cezalar % 50 oranında uygulanır.

İdarî para cezası uygulanması 8 inci, 11 inci ve 86 ncı maddelerde belirtilen belgelerin Kuruma verilmesi yükümlülüğünü kaldırmaz.

İdarî para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî para cezası kesinleşir.

İdarî para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme idarî para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan ceza tutarının dörttebirlik kısmı, 89 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir.

Bu durumda 1098.75 para cezası ödemem gerekiyor.Durumdan sizi haberdar edeceğim.
 
Üst