fonradar

İflas Ertelemesi

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
06 Kasım 2008 Kazım YILMAZ Takvim

1.5 milyar dolar ciro...
12 bin çalışan...
150 milyon YTL borç...
Ciro üzerinden yüzde 10 kâr etse, yıllık 150 milyon dolar kâr eder.
Borçlarının toplamından daha fazla.
Ya öyle bir kâr yok, ya da hesap öyle değil...
Dünya şirketi olmakla gurur duyulan Şahinler Holding borçlarını ödeyemeyeceğini anlayınca mahkemeye gidiyor.
Ve "Ben iflas ediyorum, iflasımı erteleyin" diyor.
Mahkeme de kabul ediyor.
11 şirketin iflası erteleniyor.
Ne demek iflasın ertelenmesi?
Diyelim ki, iflas etmek üzeresiniz.
Ama kurtulmak için de ümidiniz, bir projeniz var.
Yani iflas etmez de bir süre çalışabilirseniz, borçlarınızı ödeyebileceksiniz.
O durumda mahkemeye başvurur, aslında iflas etmek üzere olduğunuzu belirtip, ama size zaman verilmesini ister ve projenizi, yani yapacağınız şeyleri sunarsınız.
Mahkeme sizin projenizi ciddi ve inandırıcı bulursa iflasın ertelenmesine karar verir. (İcra ve İflas Kanunu md. 179)
Mahkeme erteleme kararı ile birlikte şirketinize kayyım atar. Ya şirketinizin yönetiminde hiç söz sahibi olamazsınız ya da karar ve işlemleriniz kayyımın onayına bağlı olur. Buna mahkeme karar verir. (İİK md 179/a)
Süre 1 yıldır. Uzatılabilir.
İflasın ertelenmesine karar verilirse, şirket hakkındaki rehinli alacakların dışındaki alacak takipleri durur. Devlet de alacak takibi yapamaz.
İflasın ertelenmesi talebi reddedilirse ya da...
Erteleme süresi sonunda iyileşme mümkün olmazsa...
Yani borçlar ödenemezse iflas kararı verilir.
Kayyım 'Bu şirket kurtulmaz' diye rapor verirse, erteleme süresi dolmadan da iflas kararı verilebilir.
Kurtulma ümidi olan şirketler için iyi bir yoldur.
Ama bazı açıkgözler takipleri durdurmak için de kullanabilirler.
 
Ynt: İflas Ertelemesi

İFLAS ERTELENMESİ

Dünya konjektüründe yaşanan kriz sebebi ile finans sektörüne yardım doğrudan devlet kurumları veya özerk statülü kurumlardan (BDDK veya TMSF) yapılabilmektedir. Oysaki reel sektörde yaşanan krize devletin kısmi kredi tahsisleri haricinde yardımı veya müdahalesi olmamaktadır.
Bu sebeple İFLASIN ERTELENMESİ yolu şirketlerin can simidi konumunda bulunmaya devam etmektedir. Anılan dava şirketin merkezinde yer alan Ticaret Mahkemesinde veya Ticaret Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk mahkemelerinde açılabilmektedir.
Son dönemde sıkça başvurulan bu yol borca batık şirketlerin mal kaçırma gayeleri için de kullanılmaya başladığından maalesef mahkemelerin sıkıntı yaratacak usul uygulamalarına gitmelerine de sebep olmaktadır.
Daha çok dava açmakla hemen tedbir kararı alınacağını uman şirket sahiplerinin Mahkemelerin yeni koydukları ve kanunda yer almayan teamülleri uygulamaları neticesi büyük hüsrana uğradıkları ve hatta tedbir kararının gecikmesinden dolayı mağduriyetlerinin arttığı görülmektedir.
Sıkça sorulan soru kimlerin bu davayı açabilme imkanı bulunduğudur. İflas Ertelemesi davasını Ticaret Kanununda belirtilen şirketler ve kooperatifler açabilirler. Dolayısı ile vergi mükellefi şahıs, şahıs firması veya adi ortaklık unvanı ile kendilerini adlandıranlar iflasın ertelenmesi davası açamazlar.
İflasın Ertelenmesi davası genelde iki aşamalı bilrkişi incelemesine tabi tutulmaktadır. İncelemenin ilk aşaması borca batıklığın tesbiti olup anılan husus davanın da temel şartıdır. İkinci aşama ise iyileştirme projesi ve eklerinin mali ve finansal analizinin yapılarak erteleme halinde borca batıklıktan kurtulmasının mümkün olup olmadığına ilişkin yapılan incelemedir.
İflasın Ertelenmesine ilişkin karar tirajı yüksek ve Türkiye genelinde yayınlanan gazetelerden biri, yerel gazetelerden biri ile Ticaret Sicil gazetesinde yayınlanır.
 
Üst