İhalei İşlerde KDV Desteği

İHALELİ YAPI İŞLERİNDE KDV DESTEĞİ

Devletin Vergi gelirlerinden büyük bir paya sahip olan KDV (Katma Değer Vergisi), suistimallere meydan verecek bir altyapıya sahip olduğu için, Devletin Hazinesi, Hayali ihracat, naylon fatura v.b. yollarla bugüne kadar hortumlanagelmiştir. Özal hükümeti tarafından çıkarılan ve KDV Kanununu ile uygulanmaya başlanan, ancak eksikliklerin bilinmesine rağmen 01,11,2003 tarihine kadar kayda değer bir denetim mekanizması oluşturulamadığından hortumlanmanın önüne geçilememiştir. Mevcut Hükümetin Maliye Bakanlığınca, 01,11,2003 tarih ve 89 nolu KDV tebliği ile belli başlı sektörlerde akla hayale dahi gelmeyecek şekilde KDV Tevkifatı uygulaması ile kaynakta kesintiye gidilerek haraç mezat dağıtılan KDV’lere dur denilmiştir.
Bahse konu mevzuat ile getirilen yeni uygulamanın ana hatlarını sonraki yazılarda dile getirmek üzere ara veriyorum. 11,07,2006 günü yayınlanan 99 Nolu KDV tebliği ile 14,07,2006 günü yürürlüğe giren ve İhaleli yapı işlerini yapan müteahhitleri rahatlatan bir gelişmeden bahsetmek istiyorum.
01,11,2003 tarihinden beri İhaleli yapı işleri hak edişlerinden %6 oranında KDV Tevkifatı yapılmaktaydı. Yani kaynakta kesintiye gidilmekteydi. Bunun anlamı şuydu; 100 liralık bir iş için müteahhide 100 + %18 KDV = 118 lira verilmekteydi. Gelen yasa ile 100+18=118-6 = 112 lira verilmeye başlandı. Gerekçe, Vergiler dahil yaklaşık %25 kar, kdv’siz giderler, işçilikler v.s düşünüldüğünden, ihalesi 100 lira olan bir işin gideri, 100 liranın altında, yani 75-80 lira civarında olacağı düşünülerek yapılmayan giderin KDV’sinin de ödenilmemesi gerekir düşüncesi ile böyle bir yapılanmaya gidildi. Ancak, zaman zaman büyük kırımlarla ihaleli işler alınmakta ve netice itibari ile zararla iş bitimi yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda hak ediş karşılığında alınan 100 liralık bir bedelin KDV sinden kesilen %6 lık kısmın devletten alınabilmesi için, yapılan giderleri tevsik eden defter ve belgelerin Vergi Dairesi Denetim elemanlarınca incelenmesi sonucu gerçekten %6’lık kısmında harcandığı raporunun vergi dairesine bildirilmesi üzerine ilgili ödeme anında yapılır.
Ancak, inşaat sektöründe son birkaç ay içerisinde demir ve çimentoda %’de 100’lere varan zamlar gerçekleşti. Demirin tonu 650 liradan 1.200’lere kadar çıktı. İhaleli iş alan birçok müteahhit teminatlarını yakma pahasına, sözleşme yapmaktan vazgeçtiler. İnşaat sektörünün içinde bulunduğu maddi sıkıntılar nedeni ile Maliye Bakanlığınca 30,04,2006 tarih ve öncesinde ihalesi tamamlanan yapı işlerinden dolayı 14,07,2006 tarihinden itibaren düzenlenecek hak edişlerden kesilecek % 6 lık dilimden vazgeçildi. 01,05,2006 tarihinden itibaren de ihalesi tamamlanan yapı işlerinden de14,07,2006 günü itibari ile hak ediş bedellerinden %3 KDV tevkifatının yapılmasına karar verildi.
01,05,2006 tarihi itibari ile alınan ihaleli işlerde zamların belli bir dengeye oturduğu düşünülerek %6 yerine %3 Kdv Tevkifatının devam edilmesi uygun görülmüştür.
Yine İhaleli yapı işlerinde, Müteahhitlere kolaylık sağlama adına, inşaatın yapım kademeleri dikkate alınarak %6 lık teminatın kademe kademe çözüleceği, %70’i tamamlanan inşaatın Teminatının %6 lık kısmının %5’inin çözüleceği daha önce açıklanmıştı.
İnşaat sektöründeki olumsuzlukların giderilmesi adına yapılan bu iyileştirmelerin azda olsa, İnşaat firmalarımızı rahatlatacağını umuyor, bu sektörün daha diri kalabilmesi için, devlet desteklerinin artırılmasını diliyorum.

Medeni ARİFOĞLU
Ser.Muh.Mali Müşavir.
medeniarifoğ[email protected]