İhbar Süresi Ve Tazminat

Merhabalar 1993 yılında ozel bir şirkette çalışmaya başladım.5 sene sigortasız çalıştım daha sonra işverenim birazda zorlamayla sigortami yaptı 01.09.1998 den beride sigortalı calisiyorum.15 gun once patronumun isyerini devredecegini öğrendim geçen hafta devr alacak adam benim calismaya devam etmemi kendisinin isten anlamadığını ben olmazsam sirketi almayacagini belirtti.Bende kabul etmedim fakat patronum biz senin butun haklarını vereceğiz kabul et dedi fakat dun bana gelip 15000 tl tazminat vereceklerini soylediler bende kabul etmedim 15 yıldır senelik izin bile kullanmadan çalıştım son maaşim 1800 tl idi fakat sigortam asgari ucretten ödenmiş bugun muhasebeciye sordugumda ihbar ücretine gerek yok sana 1 hafta once soylemisler ya cikisini vereceklerini dedi izin paraları cocuk yardimlari dedim onlarda aldığın ucretin icindeydi dedi fakat bana bu daha once soylenmemisti ne yapmaliyim? Haklarim nedir? Teşekkürler....

Son düzenleme:
Pazarlık edin, aldığınız ücretin brütü üzerinden kıdem tazminatınızı ödemelerini isteyin.

teklif edilen kıdem tazminatı 15 yıl için çok az. Ayrıca 15 yıllık çalışma için de 1 hafta ihbar süresi olmaz. Ve muhtemelen yıllık izin paralarınızı da vermemişlerdir.

İşyerinin devri size kıdem tazminatı hakkı kazandırmaz,
o nedenle yeni işverenle çalışmak ta istemiyorsanız, öncelikle primlerinizin aldığınız ücretten daha düşük ücret üzerinden ödenmesi sebebiyle sözleşmenizi feshederek , tazminat ve diğer ücretleriniz için dava açabilirsiniz, açacağınız davada ücret tesbiti istemeniz gerekir.

ben yanlış anladım sanırım onlar sizi çıkarmıyor siz çıkıyorsunuz işten sanırım. Kafamız o kadar işçinin çıkartılmasına programlanmış ki çıkartıldığınızı sandım hemen :)

İşyerinin devri size kıdem tazminatı hakkı kazandırmaz,
o nedenle yeni işverenle çalışmak ta istemiyorsanız, öncelikle primlerinizin aldığınız ücretten daha düşük ücret üzerinden ödenmesi sebebiyle sözleşmenizi feshederek , tazminat ve diğer ücretleriniz için dava açabilirsiniz, açacağınız davada ücret tesbiti istemeniz gerekir.

Nasıl yani anlayamadim isyerini devrettigi zaman benim cikisimi yapmasi gerekmiyormu?

Nasıl yani anlayamadim isyerini devrettigi zaman benim cikisimi yapmasi gerekmiyormu?
Hayır gerekmiyor.
kaba tabirle, yemekhanedeki sandalyeleri , dolaptaki çaybardaklarını, içerdeki tezgahları, depodaki malzemeyi, çalışan işçiyi, bahçedeki çiçeği, ödenmemiş elektrik faturasını... herşeyi, olduğu gibi, öylece devralıyor satın alan.
ne elektrik faturasını ödemem diyebilir devralan, ne de çalışan işçiyi istemiyorum diyebilir.

Katılıyorum.
İş Kanunu M-6 doğrultusunda,işyeri veya işyerinin bir bölümü,hukuki bir işleme dayalı olarak başka bir işverenliğe devredildiğinde,mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla devralan işverenliğe geçer.
Devreden veya devralan işveren bu sebeble(yani bu devir işlemi nedeniyle)iş sözleşmesini feshedemez,bu devir işlemi işci yönünden de fesih için haklı sebeb oluşturmaz.(Bu manada devrolunan işci, ben eski(devreden)işverenle sözleşme imzalamıştım,yeni(devralan)işverenle çalışmak istemiyorum diyemez ve bu nedenle de iş sözleşmemi feshediyorum verin benim tazminatımı diyemez)

Isler karıştı iyice :-)
Çok karışmadı aslında :) şöyle ki;
Kıdem tazminatında zamanaşımı (yani herhangi bir hak iddia edebilme süresi) 10 yıldır, yani kıdem tazminatınız için hak kazanndığınız tarihten itibaren 10 yıl boyunca hak iddia edebilirsiniz. Normal şartlarda, belirtildiği gibi, işyeri devrinde sizi işten çıkarmaları gerekmiyor, dolayısıyla kıdem tazminatı ödenmesi gerekmiyor, ola ki çıkartıldınız ve ertesi gün devam ettiniz, bu yapılan kıdem tazminatı ödemesi avans olarak kabul edilip, ileride kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği durumda hesaplanan değerden avans olarak düşülür. Bu durumda kıdem tazminatınızı aldığınızda imzaladığınız belgelere '' fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum'' şeklinde bir ifade düşerek ileride bir hak arama yolunuzun kapısını açık tutmuş olursunuz.