İhbar Süresi ve Ücret

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan turka
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar,
bugün bir iş müfettişi ile konuşurken bugüne kadar yapmış olduğum uygulamanın yanlış olduğunu gördüm. Sizinle paylaşayım.
İşçi çıkarırken kendilerine vermiş olduğum ihbar süresinin tamamını bazı işçiler kullanmıyorlar. Ben de kalan süreyi kullanmayacağına dair kendilerinden yazı alıyorum.
Kalan kısmın ücretini ödemiyorum. ihbar tazminatını ödemiyordum.
Ancak iş müfettişi bana kalan sürenin tazminatını ödeyeceğimi söyledi.
Siz de bu şekilde mi uygulama yapıyorsunuz?

Yorumlarınızı bekliyorum.

Sayın turka

Sanırım iş müfettişlerinin olaya bakış açıları işi kimin sonlandırdığı ile alakalı.

İşveren işçiyi çıkartması durumunda işçi lehine. İşçinin işten ayrılması durumunda işveren lehine bakıyorlar. Bencede doğrusu bu.

Sonuçta kurum mağdur olan tarafı seçiyor.

Ancak bu durumda şu soru aklıma geliyor.

işçiye ihbar tazminatı vererek derhal iş akdini fesih etmekle, ihbar tebligatı yapıp ihbar süresi kadar beklemenin arasındaki fark nedir?

hiç bir fark yok.yalnızca çalışırsa çalıştığı süreye ilişkin ssk ve diğer haklarıda kazanırsa onlarıda ödemiş oluyorsunuz.siz ise "İşçi çıkarırken kendilerine vermiş olduğum ihbar süresinin tamamını bazı işçiler kullanmıyorlar. Ben de kalan süreyi kullanmayacağına dair kendilerinden yazı alıyorum. " diyerek ihbar süresinin tamamını kullandırmamış oluyorsunuz. burada çalışan kişi işten çıkartıldığından dolayı mağdur sıfatı kazanmıştır. dolayısıyla mağdur olan bir kişide eğer yeni bir iş bulduğu durumda uygulamanız bir noktada iyi niyete girebilir. ama iş bulmadan ihbar süremi kullanmayacağım demek bir noktada hayatın akışına ters düşer kanısındayım. iş müfettişi de olaya bu gözden bakmış olacağı kanısındayım.

Sayın MURO,
cevabınızdan şunu anlıyorum:
Eğer işçilerden aldığım yazıyı "yeni bir iş bulduğum için kalan süremi kullanmak istemiyorum" şeklinde alırsam burda mağduriyet söz konusu olmaz ve de kalan sürenin ücretini ödemeye bilirim.
Yanılıyormuyum?

DİKKAT EDERSENİZ ORADA İYİ NİYETE GİREBİLİR İFADESİNİ KULLANDIM ÖZELLİKLE. BURADA ASIL OLAN OLAYIN GERÇEKTEN BU ÇERÇEVEDE YAPILMIŞ OLDUĞU ANLAŞILSIN. MESELA İŞÇİ SİZİN ŞARTLARINIZDAN DAHA İYİ BİR İŞ BULDU VE HEMEN İŞE BAŞLADIĞI TAKDİRDE İŞE ALINACAK. BUDURUMDA HAKİM İYİ NİYETE SOKABİLİR.