İhbar Tazminatı

Üyelik
28 Tem 2005
Mesajlar
8
Merhaba,

İşçi bildirim süresine uymadan işten ayrılıyor. Çalışma süresine göre 4 haftalık ücreti tutarında tazminat ödemesi gerekiyor. İşçinin bunu peşin olarak mı ödemesi gerekir bir de hesaplamayı yaparken gelir vergisi ve damga vergisini düşecek mi ? Teşekkür ederim. İyi çalışmalar
 
İhbar tazminatı

Merhaba,
İşçi bu tutarı peşin olarak ödemesi gerekli (işverenin insifiyatinde), gelir ve damga vergisi kesintisi kedintisi de yapılır.
 
Re: İhbar tazminatı

Kemal' Alıntı:
Merhaba,
İşçi bu tutarı peşin olarak ödemesi gerekli (işverenin insifiyatinde), gelir ve damga vergisi kesintisi kedintisi de yapılır.

Merhaba,
İşçinin ihbar süresine uymayarak sözleşmeyi hemen feshetmesi ve ihbar süresine ait ücreti kadar tazminat ödemesi halinde, bu tazminattan vegi kesintisi yapılmayacaktır.

İşveren tarafından tahsil edilecek olan tazminat, defterlere kaydedilerek beyanname döneminde diğer gelirleri ile birlikte beyan edilecektir.
 
Merhaba ;

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için, bir sorum daha olacak bu konuyla ilgili. İşçi istifa dilekçesini yazıp gitmiş. Nasıl bir prosedür izlememiz gerekiyor bu tazminatı tahsil edebilmek için ? Teşekkürler..İyi çalışmalar...
 
KONU HAKKINDA 2 GÖRÜŞ VAR VE 2SİDE BİRBİRİNDEN FARKLI DAYANAK GÖSTERE BİLECEK OLAN VARMI
 
ihbar süreleri

merhaba arkadaşlar

benim konuyu iki farklı noktaya çekmek istiyorum belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde işçiyi işten çıkartmak istiyorsak ona 6 gün önce ihbarname yollayacazmı birde ihbar önelleri hafta hesabıdır yani iki haftaysa 14 gün mü degerlendirecez eger işçi ihbar öneline göre çalışmak istemezse ne yapmamız gerekir kıdemini verip ihbarını vermiyecezmi bunuda nasıl ispat edecez işçiden ihbar tazminatı talebi uygulamada yok gibi aslında ihbar önelleride uyulmuyor çünkü işten çıkarılan işçinin işyerindeki genel havayı bozacagından yada işletmeye zarar verebilme düşüncesinden bu tazminata dönüşüyor nasıl bir yol izlememiz gerekir

saygılarımla
 
Merhaba,
impression' Alıntı:
İşçi istifa dilekçesini yazıp gitmiş. Nasıl bir prosedür izlememiz gerekiyor bu tazminatı tahsil edebilmek için

Yasal takip yapmaktan başka yolu yok. Yani mahkeme kapılarını aşındıracaksınız.

MURO' Alıntı:
KONU HAKKINDA 2 GÖRÜŞ VAR VE 2SİDE BİRBİRİNDEN FARKLI DAYANAK GÖSTERE BİLECEK OLAN VARMI

Sayın MURO çalışan eğer ihbar önelini tazminat olarak öderse, GVK 94. maddesinde çalışanlar (ödemeyi yapan) vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar içinde sayılmadığı ve ilave olarak gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden prensip olarak stopaj yapılmadığı için "İşçinin ihbar süresine ait ücreti tazminat olarak ödemesi durumunda" stopaj söz konusu değildir.

furkan yasar' Alıntı:
merhaba arkadaşlar

belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde işçiyi işten çıkartmak istiyorsak ona 6 gün önce ihbarname yollayacazmı

Hayır yok böyle bir şey. Eğer ihbar öneline ait ücreti peşin ödeyerek iş sözleşmesini feshediyorsanız fesih tarihinde tebliğ edebilirsiniz. Önceden tebliğ edilirse zaten ihbar tazminatı söz konusu değildir. Yalnız "6 Gün değil" ihbar süresi kadar önce tebliğ edilmelidir. Sanırım İş Kanununun 26. maddesinde geçen işçinin ve işverenin haklı fesih hakkını kullanma süresi ile karıştırdın.

furkan yasar' Alıntı:
eger işçi ihbar öneline göre çalışmak istemezse ne yapmamız gerekir kıdemini verip ihbarını vermiyecezmi bunuda nasıl ispat edecez

Tarafların, iş akdinin karşı taraf tarafından feshedilmesinde ihbar öneli açısından ilgili seçim hakkı yoktur. Sözleşmeyi fesheden taraf ya ihbar süresine ait ücreti ödeme veya bildirim yapma hakkını kullanır.

furkan yasar' Alıntı:
çünkü işten çıkarılan işçinin işyerindeki genel havayı bozacagından yada işletmeye zarar verebilme düşüncesinden bu tazminata dönüşüyor nasıl bir yol izlememiz gerekir

Doğru iş sözleşmesi feshedilen işçiden randıman beklememek gerek, ilave olarak birde günlük iki saat izin olduğu için genellikle söylediğin gibi ihbat süresine ait ücretin peşin ödenmesi yoluna gidiliyor. Bence de doğrusu bu uygulama.
 
Re: İhbar tazminatı

Tamer Başkan' Alıntı:
İşçinin ihbar süresine uymayarak sözleşmeyi hemen feshetmesi ve ihbar süresine ait ücreti kadar tazminat ödemesi halinde, bu tazminattan vegi kesintisi yapılmayacaktır.

Merhaba Sayın Tamer Başkan.
Yukarıdaki cümlelerinizi yanlış değerlendirmemek için örneksel olarak birşey sormak istiyorum..
İşyerinde işçiye emeklilik hakkını hak etmesi nedeni ile işten ayırıyoruz.Bunun için tebliğ ederek iş akdini diyelimki ay'ın 15'inde Kıdem ve İhbar tazminatlarını ödiyerek fesih edeceğiz.Bu işçi,nasıl bu süreyi beklemeden iş akdini fesih edebilir.
Emekliliğini ister ancak İhbar tazminatından yararlanamamış olmıyacakmı.
Gelir Vergisinini kesilmemesi için negibi işlem yapılmalı işçi lehine..
Saygılarımla.
 
Re: İhbar tazminatı

Emeklilik nedeniyle iş akdini feshetme yetkisi sadece işçiye tanınmış bir haktır.Emeklilik şartlarını gerçekleştirdi diye işverenin bu nedenle iş akdini sona erdirmesi söz konusu olamaz. Emeklilik nedeniyle iş akdini fesheden işçiye İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEZ, sadece kıdem tazminatı ödenir. Bu hakkını kullanan işçi ihbar önellerine uymasa dahi işverene ihbar tazminatı ödeme yükümü altına girmez. Eğer işveren,işçinin emekliliği hak ettiğini gerekçe yaparak akdi feshedecekse, işçiye işe iade davası açma imkanı yaratacağı gibi neticesinde işçisini ya geri alma ya da kıdem (ve bu kez ihbar tazminatı da dahil) ekstra tazminatları ödeme durumunda kalabilir.
 
Üst