İhbar tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan oz_lem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba, ben 2 yıl bir şirkette çalıştıktan sonra daha iyi bir iş buldum ve istifamı verdim. benimle aynı pozisyonda olup daha önce istifa eden hiç bir arkadaşımdan ihbar süresini çalışmaları istenmedi ve tazminat da kesilmedi. ben istifa ederken onlara 2 hafta çalışıp sonra ayrılacağımı söyledim. insan kaynakları müdürü beni arayıp toplam 4 hafta çalışmazsam ihbar taminatı keseceklerini söyledi. ben de 2 hafta çalıştığım için kalan 2 haftayı maaşımdan kestiler. bana yapılan bu ayrımcılığı baz alıp dava açsam kazanabilir miyim? :(

Ynt: İhbar tazminatı

Merhaba,

İş hukuku konusunda iyi düzeyde bilgi sahibi olan arkadaşlar tam cevabını verecektir.
Ama, ben bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım;

Diğer çalışanlardan ihbar süresi kadar çalışmalarını istememiş olmaları, sizden de isteyemezler anlamına gelmez. Burada bir ayrımcılık sözkonusu değildir. Zira, sizden yasal sorumluluğunuzu yerine getirmenizi istemiş işveren. Onlara tanınan ve işverenin insiyatifinden kaynaklanan işçi lehine olan bir hakkın sizi tanınması gerekmez.

Fakat şöyle bir durum var: Bildiğim kadarı ile ihbar tazminatınızın maaşınızdan kesilememesi lazım. Ücretinizin işten çıkış tarihinden sonra tamamen ve nakden ödenmesi gerekiyor. Sizden ihbar tazminatını talep eder, ödemezseniz hukuki yollara başvurur.

Ynt: İhbar tazminatı

oz_lem ' Alıntı:
merhaba, ben 2 yıl bir şirkette çalıştıktan sonra daha iyi bir iş buldum ve istifamı verdim. benimle aynı pozisyonda olup daha önce istifa eden hiç bir arkadaşımdan ihbar süresini çalışmaları istenmedi ve tazminat da kesilmedi. ben istifa ederken onlara 2 hafta çalışıp sonra ayrılacağımı söyledim. insan kaynakları müdürü beni arayıp toplam 4 hafta çalışmazsam ihbar taminatı keseceklerini söyledi. ben de 2 hafta çalıştığım için kalan 2 haftayı maaşımdan kestiler. bana yapılan bu ayrımcılığı baz alıp dava açsam kazanabilir miyim? :
Önce yasal durumu biliyorsunuz,hizmet süreniz dikkate alındığında,"işi bir buçuk yıldan üç yıla kadar..."( M.17/c bendi gereği bu süre 6 haftadır.)yanlış anlamıyorsam ifadenize göre; size söylenen 4 hafta,sizin çalışmanız 2 hafta(böylelikle kalan 4 hafta) oysa (çalıştığınız o ay maaşınızdan) kesilen 2 hafta,burada bir yanlış olmalı!...İhbar tazminatını hak eden(alacak olan)siz olsaydınız da, işveren size ihbar tazminatı ödemek durumunda olsa idi yine 6 haftanın karşılığı size ödenecekti.
Sanırım olayınızda işveren/vekili 4 hafta çalışmanızı,(belkide kıdeminiz bir buçuk yıla kadar olduğu için diyeceğim ama hayır 2 yıl diyorsunuz) bu konuda diğer işcilere yapılan önceki uygulamalardan sonra sizde yeni uygulama düşünmüş başlatmış olmalı,burada işveren, bu konuda işciye yasal sınırın altında işci lehine işlem yapmış oluyor olabilir mi?olabilir,işveren size ödemek zorunda olsaydı bu sürelerde indirim yapamayacaktı.
Sonuç olarak,bu durum işverenin işcilerine karşı eşit işlem yapması gerektiğini düşündürüyor. bu süreyi bazı işciler için işin gereği az veya çok ( yasal sürenin altında işci lehine belirlemesi) uygulaması karşısında, sanırım bu olayda lehininize müsbet bir sonuç çıkmaz(diğer tarafdan dava açtığınıza da değmez) diye düşünüyorum.
(ama siz bu durumu size karşı yapılan haksızlık olarak görüp, buna(haksızlığa) tahammül edemediğiniz için böyle düşünüyor olmalısınız )