İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

Üyelik
19 Nis 2011
Mesajlar
5
3 senedir çalıştığım iş yerimden ayrılmayı düşünüyorum. Yakalaşık 18 aydır 24 saat çalışıp 24 saat izin yapıyoruz yani günlük 12 saate geliyor, fazla mesai ücreti almıyorum ve 3 senedir maaşıma zamda yapılmadı bayramlarda çalışmakta cabası bu sene özel sebeplerden kaynaklı maaşım bana yetmeyecek zamda yapmıyorlar işi bırakmak istiyorum tazminatlarımı ve işsizlik maaşını nasıl alabilirim yol gösterecek insanlara şimdiden teşekkür ederim

not : fazla çalıştığım günlerin hepsini belgeleyemiyorum ama bazı günleri belgeliyorum
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

Zam yapılmadı diye ayrılırsanız o tazminatlara hak kazanamazsınız.
Bir hafta içindeki Çalışma gün ve saatlerinizi dinlenme günlerinizi de belirtirseniz fazla çalışma yapıp yapmadığınızı anlayabiliriz.
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

24 saat çalışıyorum 24 saat dinleniyorum yani pazartesi sabahtan salı sabah kadar çalışıyorum salı sabahtan çarşamba sabahına kadar da dinleniyorum
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

yardım edebilecek kimse yokmu
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

İşten ayrılış nedeniniz.. sayın keremcem'in dediği gibi maaşa zam nedeniyle olamaz.. işveren..çalışanın maaşına zam yapmak zorunda değildir..

Bu şekilde çıkış yapmaya kalkarsanız hayal kırıklığına uğrarsınız..

Muhtemelen işvereninizle konuşmuşsunuzdur.. sonuç alamıyorsanız.. tek bir çare kalıyor.. "şikayet" etmek..çalışma saatleriniz..resmi tatillerde çalışıp..fazla mesainizi alamamanız.. işvereninizi bölge çalışmaya şikayet etmek için yeterli nedenlerdir..sizi ciddiye alacaklarına emin olabilirsiniz..mümkün olduğu kadar fazla belge bulmaya çalışın..
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

24 saat nöbet usulü çalışmada , normal çalışma -fazla çalışma -dinlenme sürelerinin hesabında yargı kararlarında doğrudan işyerinde bulunulan süre değil başka etkenler de dikkate alınara değerlendirme yapıldığına örnek yargı kararları mevcuttur. 24 saat çalışma şeklinde bir arama motorunda aratırsanız detayları bulabilirsiniz.
Kısaca bahsetmek gerekirse,
- 24 saatlik süre içinde yanınızda sizinle birlikte olan biri daha varsa aynı işi yapan, bu sürede 12 saat birinin 12 saat diğerinin çalışmış kabul edildiği,
- Diğer zorunlu ihtiyaçların da ( uyku-yemek vb.)göz önüne alınarak günlük 14saatten fazlasının çalışma yapıldı olarak kabul edilmediği,
- Yukarıda belirlenen çalışma sürelerine göre yapılan hesaplamalarla, 1gün dolu 1 gün boş olarak hesaplama yapıldığında günlük veya haftalık yasal çalışma süresinin üzerine çıkılmış gibi görünse de sonuçta bir denkleştirme çalışması yapıldığı ,

gibi sonuçlara ulaşarak verilmiş kararlar mevcut.
Bu nedenle,
salt olaya 24 saat çalışıp 24 saat dinleniyorum sürekli bu şekilde çalışıyorum, fazla çalışma ücreti ödenmiyor şeklinde bakmak yerine,
-24 saatlik çalışma süresinde sizinle birlikte aynı işi yapmak üzere bulunan bir başkasının daha var olup olmadığını,
- o çalışma süresi içinde yemek vs. ara dinlenme süreleriniz olup olmadığını-süresini,
- hafta tatili yapıp yapmadığınızı da belirterek detaylı anlatabilirseniz, farklı sonuçlara ulaşmak mümkün olabilecektir diye düşünüyorum.
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

sürekli böyle 2 kişi nöbet tutuyoruz yani hafta tatili felan hiç bişi yok sürekli 24 çalış 24 dinlen
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

bulunduğum ilde bu konuya hakim olan bir avukatta bulamadım inşallah siz yardımcı olacaksınız
 
Ynt: İhbar ve kıdem tazminatımı nasıl alabilirim

Belirttiğiniz çalışma günleriyle bir hafta 4 gün diğer hafta 3 gün çalışıyorsunuz şeklinde anlıyorum .
24 saatlik işyerinde bulunduğunuz süre içinde 2 kişi görev yerinde bulunduğunuzdan, kuvvetle muhtemel 12 saatlik sürede sizin 12 saatlik sürede diğer personelin çalışarak geçirdiği kabul edilecek ve günlük 12 saatlik süreden değerlendirilecektir çalışma süreniz, bir mahkeme durumunda.
( Bu elbette kişisel yorumumdur)
Bu şekilde bakıldığında ise, genel tatil çalışmaları dışında artı bir ücrete hak kazanmıyor gibi görünüyor.
Eğer almış olduğunuz ücret yüksek olarak tanımlanabilecek miktarda ise, bir iş sözleşmeniz var ve o sözleşmede fazla çalışma ücretlerinizin aldığınız maktu ücrete dahil olduğu yönünde bir madde de varsa, korkarım resmi tatil günlerindeki çalışmalar nedeniyle de ( yıllık 270saat sınırını aşmayacağından) ilave ücrete hak kazanamazsınız demektir.
Sorunuz genel anlamda fazla çalışma süresi ve ücretlerinin ödenmemesine dayandığından, ( şahsi düşüncem elbette ) ödenmesi gereken bir fazla çalışma ücretine hak kazanmadığınızdan kıdem tazminatına hak kazanarak sözleşme feshine de imkan tanımayacaktır bu durum.
Elbette detayları siz daha iyi bilmektesiniz durumunuzla ilgili ancak verdiğiniz bilgilerden düşüncem bu yöndedir.
Diğer yandan, haklı sebebiniz olsa dahi, işsizlik sigortasından yararlanabilmeniz için gerekli olan işverenin düzenleyeceği İAB de işverenin kusuru nedeniyle işçinin haklı sebeple feshi yazmıyorsa, işsizlik sigortasından yararlanabilmeniz için iş mahkemesinde dava açıp haklılığınızı kanıtlamanız gerekecektir.
 
Üst