fonradar

İhraç kayıtlı faturada kur?

Üyelik
5 Eyl 2008
Mesajlar
33
Konum
izmir
merhaba üstadlarım;
ihraç kayıtlı fatura keseceğim. Üretim işletmesiyiz. Bu faturalarda döviz alış kuru mu kullanmalıyım?

İthalatta hangi kur geçerlidir?

Ayrıca şöyle bir durum var:
Ambalaj firmasıyız. Ürettiğimiz baskılı ambalajın ayrıca bir de klişe bedeli var. Klişeyi dışarda yaptırıyoruz.(kendimiz imal etmiyoruz) Baskıda kalıp malzemesi olarak kullandıktan ve ürünü müşterimize satarken bu klişeleri de kendisine veriyoruz. Klişeciye ödediğimiz bedeli de müşterimize fatura ediyoruz. Ben bu klişe bedeli faturasını da ihraç kayıtlı kesebilir miyim? Klişe bedelinin kdv sini iade alabilir miyim?

şimdiden destekleriniz için çok teşekkür ederim.
 
Ynt: İhraç kayıtlı faturada kur?

İhraç kayıtlı keseceğiniz faturadaki kur fatura tarihindeki kur olabilir bir sakıncası yoktur. Faturayı TL olarak düzenlemeniz gerekmekte olup illa ki yabancı para ile kesilecek ise mutlaka TL karşılıklarını da faturaya yazmalısınız.

İkinci soruya gelince bir malı ihraç kayıtlı olarak satabilmeniz için o malın imalatçısı olmanız gerekir. Zaten KDV kanununda da işlemin adı ''İmalatçı'' sıfatıyla ihraç kayıtlı satıştır. Bu yüzden kendi imal etmediğiniz ve kapasite raporunuzda olmayan malı ihraç kayıtlı kesemez ve iadesini alamazsınız. O mala ait iade işlemi ancak sizin mal sattığınız kişinin KDV yi size ödeyip daha sonra V.D. iade alması olarak gerçekleşir.
 
Ynt: İhraç kayıtlı faturada kur?

sayın oztemiz80
kapasite raporunda olmayan demekle çok iyi anlatmışsınız tşk ederim.
fatura tarihindeki kur ibaresini net anlayamadım.
fatura tarihindeki döviz alış kuru mu? satış kuru mu?

ayrıca ithalatta fatura tarihindeki döviz alış kuru mu? satış kuru mu geçerli?

destekleriniz için tşk ederim.
 
Ynt: İhraç kayıtlı faturada kur?

İthalat konusunu çok net bilmiyorum sizi yanıltmak istemem.

İhracat kuru konusuna gelince,

İşin aslında İhraç kayıtlı satışlarda kur diye bir olay yoktur. Siz Yurt içindeki bir firmaya mal satıp fatura düzenlediğinizden faturanız TL olmalıdır. Ancak uygulamada bazı firmalar illaki döviz üzerinden alışveriş yaptıklarından faturalarda döviz cinsi olabilmekle beraber VUK a göre yurtiçine kesilen faturaların mutlaka TL olarak düzenlenmesi gerektiğinden ya döviz üzerinden kesilen faturanın altına TL karşılıklarını yazmanız veya TL ile kesilen faturanın altına Döviz bazınde değerini yazmanız yeterlidir.

İhraç kayıtlı satışların iade işlemlerinde internet üzerinden işlem yaparken kur ile ilgili bir sıkıntı çıkmaz.

Döviz kuru direk olarak yurt dışına satılan ve döviz olarak kesilen faturaları değerlerken önem kazanır ve bu kurda ilgili malların yurt dışına çıktığı GÇB nin kapanış tarihinin bir gün öncesinin merkez bankası döviz alış kurudur.
 
Ynt: İhraç kayıtlı faturada kur?

tamam
çok teşekkür ederim.

iyi çalışmalar dilerim.
 

Benzer konular

Üst