İhraç kayıtlı faturayı dolar cinsinden kesebilir miyiz?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan srht80
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
9 Eki 2011
Mesajlar
2
merhabalar ...
gıda imalatçısı bir firmayız, ihracat yapmaya yeni başladığımız için mevzulara çok hakim değiliz.
bu zamana kadar yaptığımız yurt dışı satışlarımızı direk kendimiz ihraç ediyor ve ödemesi şirketin döviz hesabına geliyordu. Fakat yurt içinde bir firma Libya'ya ihraç etmek üzere bizden ihraç kayıtlı mal istiyor.
Biz müşteriye dolar fiyatı verdik. O da riske girmemek için mümkünse dolar cinsinden fatura almak istiyor.

Sorum şu:
yurt içinde bir firmaya, ihraç kayıtlı olmak şartı ile dolar faturası kesebilir miyim? Yoksa fatura tarihindeki kurdan hesaplayıp tl mi kesmemiz uygun olur.

kesebiliyor isek mevzuatlarda bu konuyu belirten bir madde varmıdır?

Şimdiden herkese teşekkürler, saygılar...
 
Ynt: ihraç kayıtlı faturayı dolar cinsinden kesebilir miyiz?

Günaydın,
Fatura ve diğer vesikaların düzenlenmesi ile ilgili

Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanunu?na göre, vergiye tabi muamelelerde bedel yabancı paraya endeksli olarak belirlenebilmektedir. Yurt içinde yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları dolayısıyla tanzim edilen faturaların, sadece döviz karşılıkları belirtilerek düzenlenmesi mümkün değildir. Ancak bu faturanın uygun bir yerine fatura tarihindeki T.C.M.B. Döviz Alış Kurunun mal bedelinin ve Katma Değer Vergisinin Türk Lirası karşılıklarının da yazılması gerekmektedir. (10) Ayrıca, Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü, B.07.0.GEL.0.29/2921-229-229/37791 sayılı aşağıdaki müktezası da bu yöndedir;
? fatura üzerindeki bedelin döviz cinsinden (yabancı para) düzenlenmesi halinde fatura üzerine o günki döviz alış kuru esas alınmak suretiyle Türk Lirası karşılığının yazılması, faturada belirtilen meblağın faturanın düzenlendiği tarihten sonraki bir tarihte ödenmesi halinde ortaya çıkan kur farkı için de fatura düzenlenmesi gerekmektedir?
Ayrıca, 31.07.2004 tarihinde geçerli olmak üzere, 5228 sayılı Kanunu (11) yedinci maddesi ile değişen VUK?nun ?Türkçe Tutma ve Türk Parası Kullanma Zorunluluğu? başlıklı 215?inci maddesinin fatura nizamını ilgilendiren yeni şekli aşağıdaki gibidir;

VUK. Madde 215:

1. Bu kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulması zorunludur. Ancak, Türkçe kayıtlar bulunmak kaydıyla defterlerde başka dilden kayıt da yapılabilir. Bu kayıtlar vergi matrahını değiştirmeyecek şekilde tasdik ettirilecek diğer defterlere de yapılabilir.

2. a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.
 
Üst