İHRAÇ KAYITLI MAL
Dinçer KUM' Alıntı:
öncelikle ihrac kayıtlı malı satan firmamısınız? yoksa ihraç kayıtlı mal tedarik edecek firmamısınız. ?
mali satan firma olarak değerlendirirsek
1-Tedarikçi firmaya işyerinizde teslim edecekseniz irsayiye gerek yoktur.faturanızı kesersiniz.(Gerekli şerhi düşerek KDV hesaplamazsınız)
2-KDV B. ihrac kaydıyla teslim bölümünü doldurursunuz.
3-90 gün içerisinde G.Ç.B. aslı veya N.onaylı olarak ilgili vergi dairesine verirsiniz.
4-Bununla ilgili K.D.V iadesi almak isterseniz.
-G.Ç.B aslı veya noter suretı
-Yüklenilen k.d.v. listesi
-İndir.Kdv. listesi
-ve fatura fotokopileriyle başvurarak ilgili hadleri aşmıyorsa nakten yoksa mahsup ve y.m.m. raporu ile alabilirsiniz.
kolay gelsin
sanırım ufak bir yanlış anlama var.
imalatçı firmaysanız, ilk şart kapasite raporunuzun olmasıdır, kapasite raporunuz yoksa ihrac kayıtlı mal faturası kesemezsiniz.
eğer kp. raporu varsa, ihraç kayıtlı fatura kesersiniz, KDV hesaplarsınız, faturada gösterirsiniz, faturaya "ihraç kayıtlı satıştır, KDV tahakkuk ettirilmiş fakat tahsil edilmemiştir" ibaresini yazarsınız. Malı sattığınız firma bu faturadaki malların
tamamını 90 gün içinde ihraç etmek zorundadır. eğer 90 gün işçinde ihracat yapılırsa Gümrük Çıkış Beyannamesinin Noter onaylı fotokopisi (aslı gibi) Vergi Dairenize bir dilekçe ile verir ve gerekli şartları yerine getirdiğiniz için herhangibir cezaya maruz kalmazsınız.
İhracatçı firmada bu ihraç kayıtlı kesilen faturada KDV ödemediği için herhangi bir KDV iadesi talep edemez. Şayet, fatura ihraç kayıtlı kesilmeyip normal kesilirse ve ihracatçı firma KDV öderse o zaman sayın Dinçer KUM beyin dediği belgelerle, (gerekli hadleri aşmıyorsa YMM raporuna ihtiyaç yok) VD. nize bir dilekçe ekinde başvurur ve nakit yada mahsup talebinde bulunabilirsiniz.
Burda en önemli konu ilk satış yapan firmanın
imalatçı firma olması ve
kapasite raporu nun bulunması gerekir, aksi takdirde siz bir malı alıp, ihracat yapan firmaya ihraç kayıtlı fatura kesemezsiniz.