İhraç Kayıtlı Satış - Kapasite Raporu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gokmen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gokmen

Katkı Sunan Üye
merhaba
ihraç kayıtlı satışların şartlarından biri de kapasite raporuna sahip olmak, imalatçı mükellef maalesef kapasite raporu olmadığı halde bizden habersiz alıcı kişinin "ısrarıyla" faturayı düzenlemiş bulunmaktadır. Bu durumda iade talebinde bulunulmaz ise usulsuzluk oluşur mu? Faturayı iptal edip düzeltmek mi gerekir?
Görüşlerinizi rica ederim.

Ynt: İhraç Kayıtlı Satış - Kapasite Raporu

sayın gokmen

27 seri nolu KDV genel tebliği imalatçı tanımı;

Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yapılan tanıma göre imalatçının;

1. Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması,

2. Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkar Derneklerine kayıtlı bulunması,

3. İmalat işinde en az 5 işçi çalıştırması, (99 seri nolu GT ile kaldırıldı)

4. Sanayi sicil belgesinde yer alan üretim konusunda gerekli araç parkına sahip olması,

5. Bu şartları topluca taşıyan imalatçıların kendi üretimine ilave olarak aynı zamanda fason imalat da yaptırmaları halinde,

a) Fason imalatı sadece, sanayi sicil belgesinde yazılı üretim dallarında yaptırmaları,

b) Fason olarak yaptırılan imalatta işin riskini ve organizasyonu üstlenmeleri,

c) Fason olarak imal ettirilen mallarla ilgili ham madde ve yardımcı maddeleri temin etmeleri,

gerekmektedir.

İmalatçı tanımında yapılan bu düzenlemeye göre, imalatçılarca ihraç kaydıyla ihracatçılara yapılacak teslimlerde aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.

bu arada sorunuza cevap verebilmek için üretimi malı satan firmanın yapıp yapmadığı ve bu üretimi yapabilecek kapasiteye sahip olup olmadığını bilmek gerekmektedir.

sn gokmen,

gerekli şartlar taşınmadan ihraç kayıtlı satış yapıldığından dolayı tecil edilmiş bir kdv sözkonusu ise vergi ziyaı oluşmuştur.

tabii ki faturayı düzeltin ve ihracatcıdan kdv yi tahsil edin. konunun iade talebi ile ilgisi yoktur.

saygılarımla

kdv beyannamesine ihraç kayıtlı satışı tablo 10 işlediysen ve devreden varsa sorun olmaz düzeltme ile sadece tablo 10 silersin normal satış işlemi görür kdv yi de sineye çeker. yada meblağ büyük ise ymm raporu ile halledebilirsin diye düşünüyorum.