İhracat götürü gider.

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
ihracat götürü giderde 194 sayılı gelir vergisi tebliğinde aşağıda alıntısını yapmış olduğum kısım kalkmış. peki ben ihraç kayıtlı mal alıp yurtdışına satış yapan bir olarak bu durumda nasıl bir uygulama yapacağım. burada bahsedilen uygulama devam mı?

b) İhraç Kaydıyla Mal Tesliminde Hasılat
İhraç kaydıyla yapılan mal teslimlerinde, bu ihracat hasılatı dolayısıyla götürü gider uygulaması ihracatçı ve ihracatçıya ihraç kaydıyla mal tesliminde bulunan işletmenin ihracattaki katkıları oranında yapılacaktır.
Buna göre, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun ll/ 1-c maddesi hükmü uyarınca, ihraç edilmek şartı ile ihracatçıya yapılan mal teslimlerinden elde edilen hasılat, döviz olarak elde edilmiş hasılat olarak kabul edilerek götürü gider uygulamasında dikkate alınabilecektir. İhracatçılar ise elde ettikleri ihracat hasılatından ihraç kaydıyla satın aldıkları malın alış bedelini indirecekler ve kalan tutarı götürü gider uygulamasında dikkate alacaklardır. İhraç kaydıyla teslim edilen malların ihraç edildiği, Katma Değer Vergisi Kanunu uygulamasına ilişkin olarak yayınlanmış bulunan genel tebliğlerde belirtilen açıklamalar çerçevesinde tevsik edilecektir. İhraç kaydıyla teslim edilen malın ihracatının aynı yılda gerçekleşmemesi, bu malı ihracatçıya teslim eden mükellefin bu teslimden elde ettiği hasılat dolayısıyla götürü gider uygulamasına engel teşkil etmemektedir. Başka bir ifade ile ihraç kaydıyla mal teslim eden mükellef ile ihracatçı için götürü gider uygulaması farklı dönemlerde olabilecektir. Ancak ihraç kaydıyla yapılan teslimden doğan hasılat dolayısıyla bu uygulamanın yapılabilmesi için sözkonusu malın Katma Değer Vergisi Kanununda öngörülen süresi içinde ihraç edilmesi gerektiği şüphesizdir.
 
Ynt: İhracat götürü gider.

sayın batlı GVK.40/1.madde net ve açıktır ihracat yapan firmalar için ve orda yazan diğer faaliyetleri yapan firmalar için ihracat döviz bedelinin binde beşlik kadarını gider yazabilirsiniz götürü gider olarak zaten ilgili tebliğin I/4-b kısmını danıştay iptal etmiş ve sizin aldığnız ihraç kayıtlı teslimi düşme noktasından sonra kalan ihracat bedeli üzerinden binde 5 indirimi iptal ettiği için sizin bu ihraç kayıtlı mal almanızdada artık I/4-a kısmına göre hareket edecekisiniz tebliğe göre, ama zaten tebilğ önemli değil siz ihracat firması değilmisiniz ve zaten kanunun 40/1 kısmıda zaten bu hakkı vermiş ve bunu düzenleme ile ilgili zaten kanun idareye yetki zaten vermemiş burası zaten daha önemli,şimdi siz göünül rahatlığı ile bu indirimi yapın ve bir sorun olmaz,kolay gelsin.
 
Ynt: İhracat götürü gider.

tebliğin bir alt bendinin iptal edilmesi durumunda bir üst bendinin dikkate alınması konusu ve tebliğde yazan hükümlerinin önemli olmaması konusu pek tatmin etmedi beni. çok yüksek rakamların geçtiği bir durum va ortada.
daha farklı yaklaşımları olan arkadaşımız var mı?
 
Ynt: İhracat götürü gider.

sayın batlı siz benim dediğimi anlamamışsınız ve kafanıza onun için yatmamış,şimdi ben size diyorumki GVK.40.maddedeki giderler net ve açıktır ve 40/1'deki ihracat ile ne demek istendiğide gayet açıktır ve bu düzenlemelerde kanunla olur ve kanunla kaldırılır ve bu kapsamda tebliğle düzenleme yetkisi maliyeye verilmemiştir bu kısımlarla ilgili düzenleme ve ben onun için tebliğide boş verin önce kanun diyorum ve bu benim görüşüm tabi buna sizin riayet etmeniz veya etmemeniz sizin bileceğiniz bir durum,şimdi tebliğde bile esasen benim dediğime bir ters durum yok,bakın ilgili 194.say.teb.I/4-a kısmına göre ihracat döviz bedelinden götürü ind.uygulamasından yararlanmayı anlatıyor ve 4-b kısmı ise ihraç kayıtlı mal teslim eden kişilerinde ihracat yapmış kabul edilerek teslim ettikleri malların değeri kadarınına götürü gider uygulaması hakkını veriyordu ve bu kanuna aykırı idi ve danıştay bu kısmı iptal etti ve buda doğru idi çünkü ihraç kaydı ile mal teslim eden kişi veya kurumlar hiç bir zaman ihracatçı olarak kabul edilemez ve bu doğru değildir ve danıştay bu yanlışlığı düzeltti ve ister ihraç kaydı ile mal alsın veya diğer türlü mal alıp yurt dışına ihraç etsin bu fark etmez bu tür ihracatı gerçekleştiren firmalar ihracatçıdır ve kanunun 40/1 kapsamından ancak bunlar yararlanabilir demek istedi ve buda doğru idi,şimdi bu kapsamda her iki şekildede işlem yapan ihracatçı firmaları bu haktan yararlanabilir ve buda kanunudir,şimdi ben bunu diyorum ve yukarda biraz daha kısa anlatmaya çalıştım ama siz olayı yanlış anlamışsınız,ve gene diyorum sizin gönül rahatlığı ile ihraç kayıtlı alıp yurt dışına ihrac ettiğiniz mallarında döviz bedelinden bu indirimi yapabilirsiniz ve bu kanunidir ve kanun bu hakkı ihracat yapan gerçek veya tüzel kişilere vermiş yani GV.KV.mükelleflerine vermiş ve sizde bu şekildede olsa ihracatı siz yaptığınız için bu hakınızı sonuna kadar kullanmanız lazım, ve KDVK.nunundaki 11.maddedeki kısmı GV.KV.kanunundaki kısımla karıştırmamak lazım ve ikisi ayrı durumdur KDV.ind.iade.vs.hakları kapsamındaki kısımla karıştırmamak lazım,kolay gelsin.
 
Ynt: İhracat götürü gider.

233 nolu tebliği farketmemişim. orada sorumun yanıtı zaten varmış. teşekkürler..
 
Üst