İhracat İadesi ve İmalatçı Firma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
O

Ogün Güneş

Ziyaretçi
İhracatçı ve imalatçı sahış firmaları baba ve oğula ait, imalatçı firma ihracatçıya fatura ediyor ihracatçı da yurtdışındaki firmaya gönderiyor, ancak son gönderilen sevkiyat, üzerinde değişiklikler yapılmak üzere yurtdışından bedelsiz ihracatçı firmaya geri gönderiliyor bi şekilde ihracatçı firma sevkiyatını ithal ediyor,

ihracatçı firma ithalini yaptığı mallar üzerinde düzeltme yapamaz çünkü sadece ticaretle uğraşmakta bu noktada imalatçı firmaya yönlenmesi lazım, imalatçı firma ilk sevkiyatın faturasını sevkiyattan önce kesti,

bu durumda çözüm için ihracatçı firma imalatçı firmaya malları iade mi etsin, yoksa imalatçı firma ek düzeltmeler için ikinci bir fatura mı kessin , yada başka çözüm yolu ne olabilir.
 
Sn. Ogün Güneş Merhaba,

Öncelikle fatura konusunda yapılması gerekeni belirtelim daha sonra işin teknik kısmana(tecil-terkin) girelim.

İmalatçı tarafından ihraç kaydı ile ihracatçıya teslim edilen mal gerekli vasıfları taşımadığından ya da başka nedenden ithalatçısı tarafından geri iade edilmiş. İhracatçı da gümrükte mala ait KDV kadar teminat göstererek malı geri çekmiş.(İhracatçı işlemini böyle olması gerektiği için böyle yapılmıştır gibi değerlendirildi). Geri çekilen mal üzerinde kendisi işlem yapamayacağından dolayı malı tekrar işlenmek üzere imalatçıya gönderecek olan ihracatçı, imalatçıya KDV' li iade faturası kesecektir.

İmalatçı açısından;

Geri gelen söz konusu mallar yeniden ihraç edilmediği sürece, imalatçının tecil terkin ve iade işlemlerinin yapılması sözkonusu değildir. Geri gelen malların kusurunun giderilerek tekrar ihraç edilmesi halinde ise, aranılan belgelerin ibrazı şartı ile tecil-terkin ve iade işlemleri yapılabilecektir.
 
Yorumunuz için teşekkür ederim Sayın Demirkale. İmalatçı firma ihraç kayıtlı satış yapmıyor, ihracatçı firma kdv alacağı ile imalatçı firmanın kdv borçlarının mahsubunun istiyor.
 
Sn. Güneş,

Bu başka bir konu. Ben imalatçı/ihracatçı bağlantısını görünce direkt olarak işlemin ihraç kayıtlı olduğunu düşündüm. İlk sorunuzda kdv iade alacağının imalatçı KDV borcuna mahsup istendiğini dair bir belirtme yok, sadece malın imalatçıya nasıl döndürüleceği soruluyordu bende 46 nolu tebliğ kapsamında yukarıdaki açıklamaları yaptım.

Şimdi yeni konuya gelince; pek tabiki ihracatçı / imalatçı arasındaki ticari ilişkiden dolayı iade alacaklarını birbirlerinin muhtelif vergi borçlarına mahsubu mümkün. Fakat bu olayda ihracatçının, malın ihracatını istenen mahiyette gerçekleştiremediğinden iade alacağıda söz konusu olmayacaktır. Taki ihracatın tekrar gerçekleşmesine kadar.
 
İmalatçı firmanın sahibi ihracatçı firmanın da genel müdürü yani kar aynı cebe giriyor, bunu da belirttikten sonra ihracatçının bedelsiz yaptığı ithal mal yada bedelsiz geri gelen sevkiyata ilişkin ihracatçı firma iade faturası mı kesmeli yada irsaliye ile imalatçıya sevk edip imalatçıdan ürünlerdeki düzeltmelerle ilgili işlem faturası mı almalı.

Haklısınız Sayın Demirkale, ilk mesajımda ihraç kayıtlı anlaşılıyor.
 
İrsaliye kesmeli

İmalatçı firmanın sahibi ihracatçı firmanın da genel müdürü yani kar aynı cebe giriyor, bunu da belirttikten sonra ihracatçının bedelsiz yaptığı ithal mal yada bedelsiz geri gelen sevkiyata ilişkin ihracatçı firma iade faturası mı kesmeli yada irsaliye ile imalatçıya sevk edip imalatçıdan ürünlerdeki düzeltmelerle ilgili işlem faturası mı almalı.

Bence İhratcatçı firma imalatci firmaya irsaliye düzenlemelidir. İmalatçı firma üzerinde değişiklik olan kısma bedel ekleyip ihracatçıya fatura etmeli ve ihracatçıda kendi karını koyup sadece kalan kısma fatura etmelidir. yani mal bize bedelsiz olarak kesildiği için üzerinde değişiklik yapılan kısma fatura edilmelidir.Bence
Muhasebe Yorumdur..
 
Üst