İhracat ve ihraç kaıtlı satış

Merhaba bu konuyu araştırdım ancak pratikte nasıl oldugunu öğrenmek istiyorum. Yeni başladığım şirket var ve muhasebe üzerime yıkıldı. Bu konularda da tecrübem yok. İhraç kayıtlı bir fatura geldiğinde, gçb ile birlikte yapmam gereken vergi dairesine bunu bildirmek sanırım. Fatura,gçb fotokopisi ve dilekçe ile birlikte. Bunun 90 gün süresi varmış. Hadi defter kaydını nasıl atıyoruz beyannameyi nasıl düzenliyoruz, iade(mahsup olur) işlemlerini nasıl yapıyoruz? Uygulamada nasıl yaptıgınızı anlatırmısınız, üstünden bi geçermisiniz şu konunun. Çok derin bir konu çünkü..

Ynt: İhracat ve ihraç kaıtlı satış

Bu konularda deneyimim yok derken ihracaat konusunda demek istedim. Çaylak muhasebeciyim yani. Defter bünyede ve serbest muhasebecisi şirket müdürü ve yıllardır mesleği yapmıyor. Bu konudada açıklama getireyim.

sayın ferhatyavuz,
ihraç kayıtlı satış yaptığınızda müşteriden kdv tahsil edilmez bu kdv yi 136/192 hs.ta takip edebilirsiniz.
ay sonunda 191 hs na göre iade ya da tecil edilecek kdv çıkar her iki durumdada vergi dairesine müşterinizden gelen gçb,ihr.faturası ve ekleri ni onaylı olarak v.dairenize vermeniz gerekir (ihr.süresi satışı takip eden ay başından itibaren 3 ay) iadeniz varsa mahsup istersiniz tecil edilecek kdv ise o kdv, borcunuz olarak gözükmektedir onun da terkin edilmesini istersiniz. ihr.kayıtlı işlemler kısaca böyle
kolay gelsin.

Üstat çok teşekkürler. Peki tecil edilmeyen kdv'nin durumu ne olur. Bunu önceki dönem borçlarına mahsubunu isteyebilirmiyiz.

Örnek olarak bu ay 1000 tl+kdv yurtiçi ft. kestim. Önceki dönem ve bu dönemde indirimim yok. 180 tl kdv çıkıyor. Aynı zamanda 2000tl ihraç kayıtlı satışım var.Kdv iadesi 360 tl. Burada 180 tl tecil edilemeyen kdv oluşmakta. Ben bu tecil edilemeyen kdv yi önceki dönem vergi borçlarıma mahsup yapabilirmiyim. Mahsup yaptıgım halde tecil edilemeyn kdv'den kalan miktar olursa bunu nakit iade alabiliyormuyuz. Yani tecil edilemeyen kdv'nin akıbeti nedir?

Kavramlar biraz karışmış sanki;

Yurt içi satışınız 1000 TL olduğunda 180 TL hesaplanan KDV yi ödersiniz.
Bunun yanında 2000 TL ihraç kayıtlı satışınız olması durumunda buna karşılık gelen 360 TL KDV tecil edilebilir KDV dir. Beyanınızda 180 TL ödenecek KDV görünmesine karşılık tahakkukunuzda 540 TL ödenecek KDV gözükür. İhracatın tamamlanması ile vereceğiniz iade KDV dosyası neticesinde tahakkukunuzdaki 360 TL terkin edilecektir. Siz 180 TL yi ödeyeceksiniz. Sürede 90 gün değil, takip eden aydan itibaren 3 aydır.
8. Tecil - Terkin İŞlemleri :
İmalatçılar tarafından, ihraç kaydıyla yapılan mal teslimlerine ait olduğu beyan edilen ve vergi dairelerince de tecil edilen katma değer vergisi, malın imalatçısı tarafından teslim tarihini takip eden aybaşından başlamak üzere 3 ay içerisinde ihraç edildiğinin tevsik edilmesi kaydıyla terkin edilmektedir.

Vaktiniz var ise;
104 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
112 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

23 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
24 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
25 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

26 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
27 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
28 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

30 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
38 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

84 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
87 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

91 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
95 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
99 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Nolu tebliğleri okuyabilirsiniz.

ferhatvurmaz ' Alıntı:
Üstat çok teşekkürler. Peki tecil edilmeyen kdv'nin durumu ne olur. Bunu önceki dönem borçlarına mahsubunu isteyebilirmiyiz.

Örnek olarak bu ay 1000 tl+kdv yurtiçi ft. kestim. Önceki dönem ve bu dönemde indirimim yok. 180 tl kdv çıkıyor. Aynı zamanda 2000tl ihraç kayıtlı satışım var.Kdv iadesi 360 tl. Burada 180 tl tecil edilemeyen kdv oluşmakta. Ben bu tecil edilemeyen kdv yi önceki dönem vergi borçlarıma mahsup yapabilirmiyim. Mahsup yaptıgım halde tecil edilemeyn kdv'den kalan miktar olursa bunu nakit iade alabiliyormuyuz. Yani tecil edilemeyen kdv'nin akıbeti nedir?

Evet tecil edilmeyen KDV'yi(yani iade edielecek KDV) mahsup olarak kullanabilirsin.(örneğindeki 180 lira)
4.000 liraya kadar teminatsız veya YMM raporsuz nakit iade alabilirsin; 4.000 lira üzeri için rapor veya teminat gerek

Sayın kıvılcım; çok teşekkürler aradıgım cevap buydu. Çünkü beyannameyi girdiğimde ihraç kayıtlı bölüme satışı yazıyorum ve kdv borcumu indirip kalan tutarı tecil edilemeyen kdv olarak gösteriyordu. Aradıgım cevapta bu tecil edilemeyen kdv hakkımız güme mi gitcek, nasıl kullanabilirizdi..Sıra uygulamada.. İlk uygulamam olucak gazam mübarek ola. Sürekli araştırıyorum..