fonradar

İhracatta Götürü Gider Uygulaması

Üyelik
25 Ocak 2006
Mesajlar
8
Konum
istanbul
İhracat yapan bir firmada yurt dışında belgelenmeyen giderlerine karşı götürü gider hakkından faydalanabileceğimi sanıyorum. 601 hesabın YTL.tutarının 0,005 almam ve muhasebe kaydında da , 760 hesaba borç, ortaklar hesabına alacak yazmam doğrumudur? Teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
 
Ynt: İhracatta götürü gider uygulaması

Merhaba,

Götürü Gider Uygulamasından Yararlanabilecek Olan Mükellefler

- Götürü, gider uygulamasından ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve teknik, hizmetler, ile taşımacılık faaliyetinde bulunan, dar mukellefiyet esasında, vergilendirilenler de dahil olmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabileceklerdir. Bu tür faaliyetleri bulunmayan mükelleflerin Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesi hükmüne göre götürü gider kaydı ve bu giderleri kazancın tespitinde indirim konusu yapmaları mümkün değildir.


- Gelir Vergisi Kanunu?na göre, ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, bu işlerle ilgili belgelendiremedikleri giderlerine karşılık olmak üzere götürü gider kaydedebilme imkanına sahipler. Gelir Vergisi Kanunu?nun anılan hükmü uyarınca; ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla, yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere, götürü olarak hesapladıkları giderleri de vergi matrahlarının tespitinde ayrıca indirebiliyorlar.
 
Ynt: İhracatta götürü gider uygulaması

Şirketimizde aynı işlemi 3 ayda bir geçici vergi dönemlerinde yapıyoruz. Genel müdür dönem sonlarında muhasebe müdürlüğüne hitaben " 01.01.2007 - 31.03.2007 tarihleri arasında ......... USD belgesiz ihracat masraflarım olmuştur. Hesabıma kaydedilmesi " şeklinde bir yazı yazıyor. Bunu 760 ta belgesiz ihracat giderleri alt hesaba alıyoruz. Ancak FOB ihracatın %0,5 ini götürü gider yazabilirsiniz. 601 hesabınızda ihracat faturalarındaki navlunlarda vardır sanırım. (CF veya CIF gibi)
 
Ynt: İhracatta Götürü Gider Uygulaması

karşılığında da kasadan mı çıkış yapıyorsunuz?? hangi tarihi kullanıyorsunuz?? bir de mutlaka o dilekçeyi yazmak gekeli mi??
 
Ynt: İhracatta Götürü Gider Uygulaması

c/h alacak kaydediyoruz. Dilekçe mecbur değil ancak usulen c/h alacakkaydı için yapıyoruz.
 
Ynt: İhracatta Götürü Gider Uygulaması

Götürü gider hakkındaki açıklayıcı düzenleme 194 numaralı GVK Genel Tebliğidir. Bu tebliğde altı çizilen en önemli husus, yapılan gider karşılığı akitfte bir azalış olmalıdır. Yani, ya zamanında fiilen yapılan bir harcama olacak ancak belgesi temin edilememiş olacak, ki bu durumda kayıltarda ispatlanmalıdır. Yani kasadançıkış ve KKEG kaydı gibi. Daha sonra KKEG yazılan tutarlın bir kısmı Kanuni limit dahilinde gider hesaplarına çekilebilir.

Y ada örneğin; yurt dışında tahsil olanağı kalmayan küçük bakiyeler (120 Yurt dışı alıcılar hesabı) bu yöntemle doğrudan gider yazıabilir. Bu şekilde de aktifdeki azalış karşılanmış olur.

Fiilen bir harcama yapılmadıysa götür giderden faydalınalamaz. Bu harcama yapsanızda yapsamasanızda gider yazma hakkı veren bir uygulama değildir.
 
Üst