İki Maaş Alma

Selamlar,

Şuan özel bir şirkette çalışmaktayım ve SSK primim yatmakta. Kendime şahıs şirketi açtım ve bu şirket üzerinden de maaş almak istiyorum. Resmi olarak bir yolu var mı acaba çift prim yatırma, bağkur'a giriş yapma vb.

Teşekkürler.

Ynt: İki maaş alma

Şahıs şirketi henüz açılamıyor, sizinkisi şahıs firması.
01/10/2008 tarihinden sonra bir fiil emek harcayarak çalışsanızda kendi firmanızdan kendinizi 4/a gösteremezsiniz. Firma açmadan önce başka bir yerde 4/a sigortanız olduğu için ve işten ayrılana kadar 4/b askıda kalır.

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. 4/b askıda kalır demişsiniz. Askıda kalırsa maaş alabilir miyiz. Yoksa maaş alamaz mıyız. Alamaz isek başkasının firmasından maaş alabilir miyiz. Örneğin şahıs firması benim adıma değilde başkasının adına olsaydı, ben şuan çalıştığım firmada ve diğer ikinci firmadan maaş alabilir miyim.

Teşekkürler.

Merhaba;

Askıda demek, iki kuruma birden prim yatıramazsınız. Sadece ikinciyi tercih ettiğinizde gerekli kesintiler yapıldıktan sonra maaş alabilirsiniz. Ama erken emekliliğe fayda sağlamıyor. Siz birini seçme hakkına sahipsiniz. Ya 4/a, ya da 4/b seçim sizin.

Kolaygelsin.

Merhaba Akay, evet sonuç olarak kendi şirketimde başka bir şirketimde çalışırken maaş alınamıyacağını anladım.

Peki sorumu şu şekilde değiştirsem. Peki kendi şirketimde başka firmada SSK'lı olarak çalışan bir kişiye maaş verebilirmiyim. Maaş verebiliyorsam izleyeceğim yol nedir acaba.

Teşekkürler.

Merhaba;

Bağkurlu iken bir başka yerde ssk'lı, ssk'lı iken bir başka yerde bağkurlu, ssk'lı iken, bir başka yerde ssk'lı olarak gözükemezsiniz. İkinciyi tercih ettiğinizde, gerekli kesintiler yapıldıktan sonra ikinci yerden sadece maaş alabilirsiniz. Emekli olduktan ve birtakım kesintilerden sonra yukarıdaki durumlarda çalışılabilir. Buna da müsade var.

Kolaygelsin.

Merhaba,

kavazlı http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,28611 buradaki başlıkta

çalışabilirsiniz ama bağkurunuz kesintiye uğrayana kadar ssk başlamaz. çalıştığınız yerin bordrosunda sadece gelir vergisi ve damga verigisi kesintisi olur.

demiş. Benim sormak istediğimde bunun tersi ssk lıyken bağkur başlamaz tamam. vergiler kesinti olsa bile hiç bir şekilde maaş alınamaz mı acaba?

Legal bir yol aradığım için burada soruyorum. İllegal yolların peşinde değilim ve olay bildiğiniz gibi bir olay değil. Çalıştığım şirket ile bir anlaşma yapıp maaşımın bellirli kısmında kesinti yapılarak geri kalan sürede kendi firmamda çalışmayı hedefliyorum. Önceki imzaladığımız anlaşmadan dolayı şuan işten çıkamıyorum. Bunun için soruyorum ve bir çıkış yolu arıyorum.

Saygılar...

Merhaba;

Sosyal güvenlik sisteminde teklik, yani tek kurum ilkesi geçerlidir. Vergi mükellefiyeti nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişi, daha sonra bir işverenin yanında iş sözleşmesiyle çalışmaya başlarsa, SSK kapsamına girecektir. Ancak, bu kişi hakkında Bağ-Kur'a prim ödendiği için, ayrıca SSK'ya prim ödenmeyecektir. İş sözleşmesiyle çalıştıran işveren, ücret bordrosunda vergi ve diğer kesintileri yaparken SSK prim kesintisi yapmayarak; Bağ-Kur'lu olduğunu bordroda belirtmesi yeterli olacaktır. Anlaşıldığı üzere, bir kişi aynı zamanda iki kuruma birden prim ödeyemeyecektir.

Peki, bu kişi, hangi kuruma sigorta primi ödeyeceğini nasıl belirleyecek? Öncelik, ilk başladığı kuruma prim ödemesidir. Yani, SSK sigortalılığı devam ederken vergi mükellefi olan kişi, SSK sigortalılığı devam ettiği sürece Bağ-Kur'a prim ödemeyecektir. Ancak SSK sigortalılığı bittiği anda, Bağ-Kur'a prim ödemeye başlaması gerekecektir. Öncelik her zaman, sigortalılığın ilk başladığı kurumdadır.

Sizin de durumunuz ssk'lı iken, bağkur (kendi işyeriniz) durumuna geçip maaş alabilir miyim şeklinde. Gerekli kesintilerden sonra, sadece maaş alabilirsiniz. Priminiz ilk kurum olan ssk'ya (4/a) yatar. Sgk sosyal hizmetlerinden ssk (4/a) üzerinden yararlanabilirsiniz.

Kolaygelsin.

Öncelikle açıklayıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Doğru anladıysam eğer tam olarak benim durumum şu şekilde;

Önceden SSK sigortam olduğundan dolayı öncelikli olarak SSK sigortam devam edecek. Kesintiye uğrayana kadar çalıştığım firma tarafından SSK primi yatırılacak fakat Bağ-Kur primini ben yatırmayacağım ve kendi şahıs firmamdaki maaş bordrosunda SSK'lı olduğumu belirteceğim. Gerekli vergi kesintilerinden sonra maaşımı alabileceğim.

Doğru anlamış mıyım acaba?

Tam olarak anlamadığım çelişkiye düştüğüm kısım bu vergi kesintileri kendi firmamdaki maaş bordrosunda mı, yoksa çalıştığım yerdeki maaş bordrosunda mı olacak. Ayrıca bu işlemin gerçekleşmesi için şuan çalıştığım firmadaki muhasebeci arkadaşa ne demem gerekiyor. Resmi olarak kendi şirketimden maaş aldığımı maaş bordrosu ile göstermem yeterli midir.

Teşekkürler.

Ynt: İki Maaş Alma

1. Başka bir firmada ssk olarak çalışmaya başladınız.
2. Daha sonraki bir tarihte kendi adınıza firma açılışı yaptınız ve buradan bordrolu olarak ücret almak istemektesiniz.

İlk firmadan çıkıncaya kadar eskisi gibi sigortanız devam edecek maaşınızı alacaksınız. Kendi firmanızda sadece vergiler kesilerek bordro olabilir ancak bunun sigortalılığınıza etkisi yoktur. Ayrıca vergi yasalarındaki örtülü kazanç konusuna girebileceğiniz için dikkatli olunmalı. Eğer ilk çalıştığınız yerden çıkışınız yapılır ise çıkışın yapıldığı tarihte firmanız halen faal ise o tarih itibari ile bağkur kaydınızı yaptırmanız gerekir. Kayıt tarihi ve sonrası için bağkur primi ödersiniz. 01/10/2008 sonrasında kendi firmanızda bordrolu çalışan olsanız dahi kendinizi ssk'lı olarak bildiremezsiniz, zorunlu olarak bağkur'lu olacaksınız.