fonradar

İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

Üyelik
9 Ara 2008
Mesajlar
65
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan sürpriz çıkışlarına bir yenisini daha ekleyerek, "İki yıl sonra üniversiteye giremeyen lise mezunu kalmayacak" dedi.

Benim de icra kurulu üyesi olduğum TÖ- DER (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği) yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı toplantıda, dershanecilere de şu mesajı gönderdi: "Artık eskisi gibi öğrenci bulamayabilirsiniz."

Bu nasıl olacak?

Elbette yeni üniversiteler ve meslek yüksek okulları açılarak ve mevcutların kontenjanlarını artırarak. Bu noktada uzaktan eğitimin geliştirilmesi de çok önemlidir

Prof. Dr. Özcan, önceki YÖK Başkanlarından çok farklı bir görüntü sergiliyor. Ne olursa olsun statükoyu koruma gibi bir derdi yok. 'Yok, olmazcı' da değil. Bir şeyler yapmak istiyor. Yeni fikirler ortaya atıyor.

Örneğin, üniversitelerin paralı olması fikri aslında çok önemlidir. Pek çok problemi çözecektir. Ama tepki alacağı için siyasetçilerin ve bürokratların ortaya atması çok risklidir. Ama O, risk alan biri. Bazen düşünceleri sözlerinin önüne geçebiliyor. Bu hızı ve cesareti bir şans olabilir.

Çünkü, taşın altına elini sokmayanlardan dolayı YÖK'ün sorunları yeteri kadar birikti zaten.



Geçtiğimiz yıl üniversite kontenjanları yüzde 20 artırıldı. 525 bin yeni öğrenci alındı. Bu önemli bir hamledir. Yeterince planlanmadan şişirme yapıldı diye eleştirildi. Ama son 12 yıldır birikim vardı. Öğrencilere okuma hakkı sağlanamıyordu. Büyük ölçüde buna cevap verildi.

Şimdi öğrenci sayısı 40 binin üzerinde olan İstanbul Üniversitesi, Marmara, Gazi, Uludağ ve Selçuk Üniversiteleri'nin bölünüp yeni üniversiteler kurulması gündemde. Amaç yeni yapılanmayla verimi artırmak. Ek kontenjanlar da sağlanabilir.

Bu işe YÖK karışmasın, üniversiteler kendi içerisinde halletsin diye eleştirenler var. Belki doğru olan bu, ama madem kendi içlerinde çözebiliyorlardı da, bugüne kadar niçin yapamadılar, diye sormamak da elde değil.


Prof. Dr. Özcan, iki yıl sonra üniversitelerin kontenjanını 725 bine çıkarmayı hedefliyor. Bu yıllık lise mezunu sayısını karşılıyor. Beklemeli öğrencilerin istihdamına yönelik ise, uzaktan eğitim cazip hale getirilecek.

Elbette, henüz 500 bin kontenjan olanağı varken, yılda 1.5 milyon öğrenci talebinin karşılanması çok zor.

Ama 1 milyonu aşkın öğrenciyi sokaktan kurtarmak için, YÖK'te her zamankinden çok iyi niyet ve cesaret görüyorum.

Her öğrenciye üniversitede okuma hakkı tanınınca, dershanelerin işi biter mi?

Asla. Çünkü her öğrenciye istediği fakültede okuma hakkı sağlanamayacaktır.

Daha iyi bir üniversiteye girebilme yarışı olacaktır. Yarışın ve sınavın olduğu her yerde dershanelere ihtiyaç duyulur. Liseye girişlerde olduğu gibi.

İlköğretim mezunlarının açıkta kalma durumları yok ama her yıl 1 milyon öğrenci Anadolu ve fen lisesi sınavına giriyor. Dershanelerde hazırlanarak.

***

Elbette eğitimde kalite ve verimlilik önemli. Yeterli alt yapı sağlanmadan kontenjan artırmak doğru değil. Ama okuma hakkının verilememesi hiç doğru değil. Yetersiz eğitimden bile mahrum bırakmaktır.
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

Desenize ünv. diplomalı kaldırım mühendisleri çoğalacak. ;D
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

olayın hem iyi hemde kötü yönleri var,iyi yönü toplumun eğitim seviyesini yükseltmesi açısından iyi, kötü yönü herkesi üniversite okutacağız ama bu insanlar mezun olunca iş bulabilecekler mi, ortalama 22 yaşında mezun olduğunda kişinin o yaştan sonra bir mesleğe başlaması da zor okuduğu alandada iş yok ne yapacak bu insanlar.
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

Öğretimle eğitim tamamen farklı şeylerdir. İstedği kadar Üniversite mezunu olsun. Kendini yetiştirmedikten sonra hiç bir işe yaramaz. Üstelik genel kaliteyi çok aşağılara çeker.
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

Dersane sektörünü yok etmek için atılan bir adım olmaktan ileri gitmez.
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

Arkadaşlar üniversiteyi bitirmek yetmiyor ki artık. Bence bu insanların geleceği çalınıyor. Herkese üniversite okutursanız her tarafta üniversite mezunu çaycı, taksici, temizlikçi, güvenlik görevlisi, polis, seyyar satıcı, inşaatçı dolup taşar. Peki bu insanlar mezun olunca ne yapacaklar. Bu işleri yapınca onlara o kadar sene okumaları boşa gitti demiyecekler mi. Yazık günah bence... Bence bu büyük bir yanlış. Herkes okul okursa yanar herkes..
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

üniverisite okumakla sorunlar çözülse keşke herkes üniversite okursa ülkede üniversite isisiz sayısı cogalır sadece ama bi yandan da daha kulturlu bi toplum oluruz herehalde 2008 yılında 200.000 cezaevindeki tutuklu sayısının sadece 1000 kadarı universite mezunu imiş belki buna faydası olabilir (ergenokondan sonra ne oldu orası ayrı tabi ) ama üniveriste okumak tek başına care olamaz herhalde bugun mali muşavir olmak isteyen bir kişi 4 yıl univeriste 3 yı staj 1 yılda sınavları bitirme deseniz nerden baksanız 9 yılı gitmekte buda hayatımızdan çalınan bi 10 yıl demektir gençliğimizin baharında keşke sadece üniverisite mezunu olmakla bi yerlere gelinsede herkes üniveriste mezunu olsa
 
Ynt: İki Yıl Sonra Üniversiteye Giremeyen Lise Mezunu Kalmayacak

okudukta ne oldu,hala muhasebe bürolarında sürünüyoruz:)))
 
Üst