İkilemdeyim.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mkoksoya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar şuanda ben önemli bir şirkette mali işler koordinatörlüğü görevini yapıyorum, iş verenimide uzun yıllardır tanıyorum, ben mayıs ayındaki sınavda belgemi kazandım ve henüz başvuru yapmadım, ancak tabiki yıllardır idealim belgemi alıp bu işi serbest olarak yapmak, takdir edersiniz ki bu da o kadar kolay olmuyor.
şuanda aldığım maaş net olarak 2.500,00 tl ve firma sahibi burada belgemi kullanarak defteri tutmamı istiyor, çalıştığım firma bünyesinde 2 firma var ikisi içinde makbuz keseceğim brüt 4.400,00 civarları;
ancak sormak istediğim nasıl bir noktadayım ne yapmalıyım yada siz olsanız ne yapardınız. bağkur,kdv,gv bunların altından kalkabilirmiyim. bu riske girilirmi.

saygılarımla

Ynt: İkilemdeyim.

İyi bir noktada olduğunuzu söyleyebiliriz, rakamlar gayet güzel. hesap edin bağkur 300 kdv + kdv sini hesaplayın + stopaj rakamını gelir vergisinden düşerek bir hesap edin bakalım bu riske girilirmi ?

213 sayılı Vergi Usul Kanununa 4008sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle eklenen mükerrer 227 nci madde ile Maliye Bakanlığı, vergi beyannamelerinin3568 sayılı Kanuna göre yetki almış serbest muhasebeci , serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler tarafından da imzalanması mecburiyetini getirmeye, bu mecburiyeti beyanname çeşitleri, mükellef gruplarıve faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı uygulatmaya ve buna ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmış ve bu yetkiye dayanılarak çıkarılan, 4 Sıra No.lu Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerceİmzalanması Hakkında Genel Tebliğde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Söz konusuGenel Tebliğin IVüncü bölümünde, mükelleflerin beyannamelerinin, kendilerine 3568 sayılı Kanunun 2/A-a maddesinde belirtilen hizmetleri birbütün olarak fiilen veren meslek mensupları tarafından imzalanabileceği belirtilmiştir.

Bununla beraber, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 16.02.1998 tarih ve 5090 sayılı genel yazısının 5 inci maddesinde, serbest muhasebecilik veya serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı alan ancak bağımlı olarak çalışanların, bağımlı çalıştıkları ve muhasebesinin sevk ve idaresinden sorumlu oldukları mükelleflerin beyannamelerini imzalayabilecekleri belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre, bağımlı statüde çalışan serbest muhasebeci mali müşavirlerin ancak bir gerçek ya da tüzel kişiye ait beyannameleri imzalamaları mümkün bulunmaktadır. Bu nedenle,birden fazla gerçek ya da tüzel kişiye ait beyannamelerin bağımlı statüde çalışan aynı meslek mensubu tarafından imzalanması mümkün değildir.

hayır zaten bağımlı olarak çalışmayacağım kendime bir büro açıp bürodan buradaki işleri yürüteceğim zaten bahsettiğim gibi konumum iyi olduğundan dolayı yanımda (şirkette) yaklaşık 14 arkadaşım çalışıyor ben normal rutin kontrollerimi yapıp toplantılara katılacağım ve gün içi büroda da durabilirim şirkette de.

bence rakamlar başlamak için gayet iyi, ayrıca gelirin sabit kalmayacak dahada arttırabilirsin ve kendi işinde çalışmak tarif edilemez bir keyif serbest çalışmanı öneririm

verilen bilgilere göre riske girmeye değer.

Üstad sonuçta sizde bir meslek mensubu olarak bu riskin hesabını kendiniz yapmalısınız, bize göre iyi görünüyor ve Allah yolunuzu açık etsin der herkezi böyle sağlam firmalarla çalışmak nasip olsun deriz. Şimdi riske girin desek allah göstermesin ters bişey olur, onu siz hesaplayacaksınız.

yardımlarınız ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar, allah bu yolda herkese yardımcı olsun, bende elimden geldiğince departmanıma ya da diğer şirketlerimize ihtiyaç olduğunda buradan duyuracağım arkadaşlar.

yinede farklı düşünceleri olanlar bana yardımcı olurlarsa sevinirim.

2 firmanın defterine bağımlı iken bakamassınız. Bu konuyu bence bir araştırın.

kanun açık bağımlı olarak 2 şirkete bakamazsınız, en güzeli büronuzu açarak bu şirketlere makbuz kesmeniz

arkadaşlar zaten bağımlı olarak çalışmayacağım makbuz keseceğim. bir arkadaşımın yanında büro faaliyette olacak