İlave Edilecek Katma Değer Vergisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

beyza

Katkı Sunan Üye
KDV beyannamesinde yer alan ilave edilecek katma değer vergisi sütununa hangi kdv ler yazılacaktır. İadelerden doğan kdv ler buraya mı yazılacaktır.

Ynt: İlave Edilecek Katma Değer Vergisi

ben form bs yi yaparken kdv beyannamesinde matrah toplamını buluyorum bu tutardan 8000 üzeri satış toplamını çıkartıyor ve diğer satışları da bulup form bs yi bu şekilde yapıyorum. Matrah toplamını bulurken ilave edilecek kdv nin matrahını da satışlarıma ilave etmelimiyim ?????????

-30. Satır: İlave Edilecek KDV

Bu satırda; fazla ve yersiz hesaplandığı anlaşılan vergiler, işlemin kısmi istisna kapsamına girmesi nedeniyle indirim hesaplarından çıkarılması gereken vergiler ve çeşitli nedenlerle düzeltme amacıyla “Toplam KDV” içine alınması gereken vergiler beyan edilecektir.

Mal iadesi kestiğimizde hesapladığımız KDV 'yi bu alanda göstermeyecekmiyiz yani ? Hesaplanan KDV olarak mı göstermemiz gerekecek.

kdv hesaplayıp beyannamenin 30.satırına ilave edilecek kdv kısmına yazacaksınız .

30.satır ile alıntı yaparak yanıtlıyorum ve ben bu şekilde uyguluyorum ;

30- Daha önce KDV?si indirilmiş malın iadesi (alış iadesi), daha önce yapılan KDV indiriminin sonradan indirim yasağına girmesi (Md 30/c), indirim hakkı tanınmayan işlem yapılması nedeniyle daha önce yapılmış olan KDV indiriminin iptalinin gerekli olması, faturada fazla veya yersiz KDV gösterilmiş olması ve benzeri herhangi bir nedenle, bu döneme ait hesaplanan KDV?ye ilave edilmesi gereken tutarların toplamı bu satırda gösterilir.

B formları ile kdv beyannamelerindeki matrahların uyuşmayacağı doğal.Bu konunun tartışılmadığı yer kalmadı, herhalde maliyeninde haberi olmuştur :) Benim edindiğim bilgiler ve kanaatımca ; B formlarında amaç, 1.öncelik 8.000.-TL. olan şatışların tesbiti 2.amaç kdv beyannamesiyle olabilecek çok fazla tutarsızlıkları görmek olmalı, (zaten b formlarının ilk çıkış sebebi belli bir haddin üstündekileri görmekti.) Ama iş aylığa dönüşünce 8.000 altında kalan ne kadar alış satış var görmek istenir.

Satış iadelerimide gene ayrı olarak 34. satırda gösteriyorum. Bunda tereddüt olmaması lazım.Zaten beyannamenin 34.satırındada açıkca yazıldığı gibi mal iadelerine ait indirim KDV'si buraya yazılacaktır ve alış matrahına dahil değildir.B formlarında alış ve satış iadelerinin yazılacağı bir satır yoktur.Sadece ilgili dönemde aldığınız ve sattığınız 8.000.-TL üzerindeki alış ve satış faturalarınızın kimden gelip kime gittiğini görmek istiyorlar.

B formundaki toplamlarla KDV matrahlarındaki tutarların uyuşması gerektiğini yazan bir tebliğ okumadım ! sadece yorum yapılıyor.

Bence Önemli olan B formuna uydurmaya çalışmak için KDV beyannamesinden ödün vermemek.

beyza ' Alıntı:
ben form bs yi yaparken kdv beyannamesinde matrah toplamını buluyorum bu tutardan 8000 üzeri satış toplamını çıkartıyor ve diğer satışları da bulup form bs yi bu şekilde yapıyorum. Matrah toplamını bulurken ilave edilecek kdv nin matrahını da satışlarıma ilave etmelimiyim ?????????
eğer değinildiği gibi alış iadelerine istinaden kestiğiniz faturaların kdv lerini 392 hesapta takip ediyorsanız kesinlikle dahil etmelisiniz.

merhaba,
şirket adı altında kullanılan binek oto nun satışı sonucunda kestiğimiz faturada ayırdığımız %1 kdv yi 391 hesap altında ilave kdv ye mi atacağız?
yoksa direk hesaplanan kdv ye mi gitmesi gerekiyor?

teşekkürler.

amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satışından hesaplanan KDV nin,
30.satır ilave edilecek KDV sütununa yazılmasının hukuki dayanağı yoktur.

Tablo-1 içerisinde matrahta gösterilmesi gerekir.

bizim mali müşavir ilave kdv dedi ymm yanındaki tanıdığımda ilave kdv dedi..
doğrusu nedir şimdi benim kafam karıştı ???

Bu ilave edilecek KDV sütununa, ATİK ten hesaplanan KDV nin yazılmasının hukuki dayanağı olmadığı gibi,
Gelir tablosu hesapları ile kdv beyannamesinin kümülatif satış tutarının sağlıklı ve kontrollü bir şekilde takibi istendiğinde; ATİK satış KDV sinin ilave edilecek sütununa yazılması ve dolayısıyla satış matrahının kdv beyannamesi matrahına dahil edilmemesi eleştiri konusu yapılacak bir durum değildir.

30.satırda da gösterilebilir, matraha da ilave edebilirsiniz. Her iki durumda da vergi ziyaı söz konusu, eleştirecek durum yoktur. Ancak ilave edilecek kdv sütununa yazılması konusu; uygulamada çok sık yapıldığı için bunun hukuki dayanağının olmadığını göz önünde bulundurmanız gerekir.

T.C.
ÇORUM VALİLİĞİ
Defterdarlık Çorum Vergi Dairesi Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.def.4.19.00.30.00-11/ 15.12.2010
Konu : Demirbaş Satışları.

SMMM ODASI BAŞKANLIĞI'NA
ÇORUM

Bilindiği üzere 3065 sayılı KDVK'nun 53. No.lu Sirküleri ile iade talepleri elektronik olarak alınmakta ve iadeye konu belgelerin analiz ve değerlemeye tabi tutulması neticesinde alınan ?KDV İade Kontrol Raporu'nda, bazı mükellefler ile 1. veya 2. kademedeki alt mükelleflerin beyan ve bildirimlerinde tutarsızlıklar tespit edildiği, bu tutarsızlıkların ise genelde demirbaş ve araç satışları ile ilgili KDV'nin ?ilave edilecek KDV? sütununda beyan edilmesinden kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Konu ile ilgili olarak görüş istenilmiş olup, Bakanlığımız Gelir İdaresi Başkanlığının 01/12/2010 tarihli 106824 sayılı yazılarında :?...Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan tespit ve hizmetler Katma Değer Vergisine tabidir. Aynı Kanunun 2/1 inci maddesinde ise teslim, bir malın tasarruf hakkının devredilmesi olarak tanımlanmıştır.
Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun 20/1 inci maddesi uyarınca, teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olup, bedel deyimi ise, malı teslm alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerle sağlanan para ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade etmektedir.
Ayrıca, 24 Sıra No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinin 2/b bölümünde, katma değer vergisi mükelleflerinin vergiye tabi işlemlere ilişkin bedelleri (alıcının tevkifat uyguladığı işlemler hariç), vergi oranları itibariyle ayrı ayrı beyan etmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar gereğince mükelleflerin işletmelerinde kayıtlı araç veya demirbaş satış işlemi mutad ve sürekli faaliye konusunu oluşturmamakla birlikte katma değer vergisi uygulaması bakımından ticari nitelik taşıyan bir teslimdir. Dolayısıyla, söz konusu işleme ait hasılatın ilgili dönem katma değer vergisi beyannamesinde teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını oluşturan bedel olarak matraha dahil edilmesi gerekmektedir...? denilmektedir.
Bu itibarla mükelleflerinizin mağduriyetine neden olunmaması bakımından konu hakkında Odanız mensuplarına duyuru yapılması hususunu;
Bilgilerinize rica ederim.

M.Zeki ÇEVİK
Vergi Dairesi Müdürü

Duran varlıkların hesabını nasıl kapatıcaz peki

Merhaba,

Kod:
xx.xx.xxxx
120 (B) xxx
     679 (A) xxx
     391 (A) xxx