İmha Ürünlerde KDV

kadir34

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Tem 2006
Mesajlar
144
Konum
istanbul
merhaba,
çocuk kitapları toptan satışı yapan firmanın parakende noktalardan gelen yırtık kitaplarını 689 hesaba atıyorum,
firmanın stoku yaklaşık 1.000.000 TL civarında
önceki senelerde aylık 100 TL gibi rakamlarda imha oluyordu, bu sene aylık ortalama 1.500 TL gibi olmaya başladı
imha ürünlerinin KDV yönünden durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?

şimdiden teşekkür ederim,
 
Sayın Kadir34

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Takdir Komisyonlarının görevleri başlıklı 74'üncü maddesinin (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde, Takdir Komisyonlarının görevleri arasında yetkili makamlar tarafından istenilen matrah ve servet takdirlerini yapmak yer almaktadır.

Anılan Kanunun 267'inci maddesinde gerçek bedeli belli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın değerinin takdir esasının anılan maddede yazılı esaslara göre belli edilemeyen emsal bedelinin ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edileceği hüküm altına alınmıştır.


Halihazır mevzuata göre, bir mükellefe ait takdir işleminin mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinin bulunduğu İl veya İlçedeki takdir komisyonunca yapılması gerekmektedir. Ancak, özellik arz edebilecek bazı durumlarda takdir işleminin başka mahalde bulunan il takdir komisyonlarınca da yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Bu durumda, farklı bölgelerde bulunan ve kıymetleri düşen sarf niteliğindeki malzemelerin emsal bedelleri, malzemelerin bulunduğu il veya ilçelerdeki takdir komisyonlarınca tespit edilebileceği gibi, malzemelerin bulunduğu il veya ilçelerdeki takdir komisyonlarınca emsal bedellerini belirleyici gerekli tespitler yapılarak, ilgili vergi dairesinin takdir işlemlerini yapmakta olan takdir komisyonuna done olarak da gönderilebilecektir.


Öte yandan; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30/c maddesinde; zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.Konuyla ilgili olarak yayımlanan 1 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “VIII.İndirim başlıklı B-3 bölümünde;“Katma değer vergisi sisteminde alış vesikalarında gösterilen verginin indirilmesi, bu malların satışı sırasında mala eklenen değerin vergilendirileceği düşüncesine dayanır. Ancak, zayi olan mallar için satış ve dolayısıyla yaratılan bir değer olmayacağından, bu mallara ilişkin alış vesikalarında gösterilen verginin indirilmesi, zayi olan mallar üzerindeki vergi yükünü tamamen ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla, Kanunun 30/c maddesi uyarınca, zayi olan malların alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyecektir açıklamasına yer verilmiştir.Buna göre; son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin yukarıda belirtildiği şekilde oluşturulacak komisyon nezdinde imha edilmesi işlemine ilişkin olarak düzenlenen tutanakların istendiğinde ibraz edilmek şartıyla ürünleri imha edilen şirketler tarafından defter kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, miadı dolmuş, hasar görmüş, üretimden kalkmış, insan sağlığını tehdit eden ve benzeri sebeplerle takdir komisyonu kararına istinaden zorunlu olarak bir komisyon nezaretinde imha edilen ilaçların, zayi olan mallar kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısı ile imha edilen ilaçların alış faturalarında gösterilen katma değer vergisi indirim konusu yapılabilecektir.
 
Son düzenleme:
teşekkür ederim Ferhat bey,
peki bu kitapları biriktirip 3 ayda bir yüksek iskonto yaparak birine fatura etsem,
sonrasında sıkıntı olur mu?
 
teşekkür ederim Ferhat bey,
peki bu kitapları biriktirip 3 ayda bir yüksek iskonto yaparak birine fatura etsem,
sonrasında sıkıntı olur mu?

Sayın Kadir bey

Buna yani sıkıntının olup olmayacağına karar veremem olmaz derim olur, olur derim olmaz Ancak şunu önerebilirim bu kitapları Kamuya faydalı yerlere ''BAĞIŞ'' yapın. İşte o zaman sıkıntı olmaz
 

Benzer konular

Üst