İmza Yetkili Ortağın Vefatı

Üyelik
17 Haz 2009
Mesajlar
43
Günaydın, kolay gelsin.

Arkadaşlar, % 50 hisseli iki ortaklı bir limited şirketin imza yetkilisi ortağı vefat etti. Bunlar aslında karı-koca. Kadının eşi vefat ediyor.
Şirketin çek senet banka işlemleri; imza yetkili eşin ölümü nedeniyle şu anda çıkmazda, şirketi tek ortaklı statüye döndürüp imza yetkilisi eşini tayin edeceğiz ama hisse devri nasıl olacak, hisse devir sözleşmesi imzalar devreye girdiği için.
Bu konuda ne yapmak lazım? veraset ilamı çıktıktan sonra hisse devri yapılması gerekiyor bildiğim kadarıyla ama alınacak karar da sadece tek ortaklıya dönüşme yeterli mi? ölen kişinin imzası mümkün olmadığı için hisse devri ölüm halinde nasıl yapılabiliniyor?

teşekkür ederim şimdiden
 
Merhaba
Veraset ilamı yayınlanınca, önce veraset kararı alıp varisleri şirkete ortak ederek tescil edeceksiniz. Varislerle görüşün, bu tescili yaparken,isterlerse aynı karar içinde şirket müdürünü de seçebilirler. Veya sağ olan diğer ortağa geçici müdürlük verebilir o şekilde tescil edebilirsiniz.(En azından işlemleriniz devam eder)
Tescil işlemi yapılıp şirket ortakları güncellendikten sonra isteyen gider istediğine hisse devrini yapar.Ayrıca tescil ettirir.
Ama önce birinci kural veraset ilamı sonucu güncel hisse dağılımının tescil ettirilmesidir.
Bu arada şirket çok borçlu ise varisler reddi mirasta yapabilir tabi.reddi miras yaparlarsa veraset ilamını yenilemeleri gerekecektir.O zaman sizde yeni haliyle tescil edeceksiniz.Yanılmıyorsam reddi miras yapmak için 2 aylık bir süreleri var.(3'te olabilir emin değilim) Ama bu ekstrem bir olay tabi. Bana bu piyango 2 yıl evvel vurmuştu,ordan biliyorum :)
 
Tahsin Bey selamlar, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
varisi sadece şirketin diğer % 50 hisseli eşi görünüyor. Çocukları yok. Eşi de sağlık açısından rahatsız muhtemelen şirket işlerine devam edemeycek dışardan birini de almayacaklar. Şirketin piyasaya borcu olduğu gibi aynı şekilde alacağı da var. kamu borcu yok, o yönden temiz bir şirket ama piyasada ticari ilişkide bulunduğu şahıslardan borç ve alacak var.
önce veraset ilamını beklemem gerekecek sanırım sonra veraset intikal beyannamesi verilecek, ondan sonra hisse devrini eşine devredip tek ortaklığa dönüştüreceğim ama bu işin sonu tasfiye sanırım :)
 
Mahkemeden veraset ilamı yayınlanınca, önce bu ilamın gereği olarak şirket ortakları güncellenecek ve tescil edilecek.Bu karar yayınlanırken, aynı karar içinde müdürlüğü sonlandırarak eşine müdürlük yetkisini verin.Ortakları ve müdürü güncelleyin.Haliyle şirkette müdürsüz kalamayacağı için, burada önemli olan iki husus var.
1- Varislerle birlikte şirket ortaklık yapısı güncellenecek
2- Şirket müdürü seçilecek.
Bunları ilan ettikten sonra, istediğiniz değişikliğe gidebilirsiniz.Artık şirket tasfiyeye mi gider, devam mı eder, bu onların kararıdır.
Bu ilanları yapmadan herhangi bir hisse devri vs. gerçekleştiremezsiniz.
 
Üst