fonradar

İndirimli Orana Tabi Kdv İadesi Mahsup Talebi

Üyelik
5 Haz 2007
Mesajlar
1
2006 yılındı indirimli orana tabi işlemler bünyesine giren kdvden dolayı 16000 ytl iade alacağımız doğdu. bu tutardan 2006 yılı içinde 2000 ytlsi vergi borçlarına mahsup edildi. kalan 14000 ytl'yi mahsup edebilmemiz için 2007 yılında tekrardan bir dosya yapmamız istendi. ancak 2006 da alamadığımız 14000 ytlyi gelecek aydaki kdv beyannamemizde iade edilecek kdv sütununda göstermemizi istediler. anacak biz 16000 ytlyi dosyayı verdiğimiz 2006/aralık beyannamemizde iade edilecek kdv sütununda göstermiş bulunmaktayız. 2006da alamadığmız 14000 ytlyi tekrardan 2007/mayıs ayındaki beyannamede göstermemiz durmunda mükerer göstermiş olmayacakmıyız. yada 2006/aralık beyannamesine düzeltme yapıp iadesi gereken kdv tutarını 2000 ytl olarak düzeltip, 2007/mayıs beyannamesinide ona göremi yapacağız. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: İndirimli Orana Tabi Kdv İadesi Mahsup Talebi

1.5. Yılı İçinde Mahsup Edilemeyen Vergilerin İadesi (99 KDV GT)

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebilecektir. İade talebi en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabilecektir. 3 aylık vergilendirme dönemine tabi olan mükelleflerde iade talebi en erken izleyen yılın ilk 3 aylık, en geç üçüncü 3 aylık vergilendirme dönemlerine ait beyannamelerle yapılabilecektir.

Bu şekilde iade edilecek vergiler aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

İndirimli orana tabi işlemlere ilişkin olup indirim yoluyla telafi edilemeyen yüklenilen vergi tutarları, yılı içinde mahsup edilen vergiler dikkate alınmadan, 74 ve 76 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerindeki açıklamalar çerçevesinde işlemlerin yapıldığı yılın tamamı için yıllık olarak ve Aralık dönemi sonu itibariyle hesaplanacaktır.

Bu tutardan yılı içinde mahsup edilen vergiler düşüldükten sonra kalan kısmın 10.000 YTL' yi aşan kısmı "İade Edilebilecek KDV" olarak hesaplanacaktır.

İzleyen yılın Ocak dönemi ile iade talebinin yapıldığı dönem arasındaki bütün dönem beyannamelerinde devreden vergi yer alıyor ve her dönemde devreden vergi tutarları "İade Edilebilecek KDV" tutarını geçiyorsa, iade edilebilecek KDV tutarının tamamı iade edilecektir. Bazı dönemlerde devreden vergi tutarları "İade Edilebilecek KDV" tutarının altında kalıyorsa, devreden vergi tutarının en küçük olduğu tutar iadeye esas alınacaktır. Aradaki dönemlerden herhangi birisinde devreden vergi yer almıyorsa iade yapılmayacaktır.

Bu şekilde hesaplanan KDV alacağının 4.000 YTL' yi aşmaması halinde nakden ve/veya mahsuben iade talepleri inceleme raporu, teminat ve YMM tasdik raporu aranılmadan yerine getirilecek, talep bu bölümün sonunda belirtilen belgelerin tamamlandığı tarih itibariyle geçerlik kazanacaktır.

İade talebinin 4.000 YTL ve üstünde olması halinde 4.000 YTL' yi aşan kısmın nakden ve/veya mahsuben iadesi için vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporu ibraz edilmesi gerekmektedir. Talepler bu raporların ibraz edildiği tarihte geçerlik kazanacaktır.

4.000 YTL' yi aşan tutarlar için teminat gösterilmesi halinde, teminatın gösterilip belgelerin tamamlanmasından sonra nakden ve/veya mahsuben iade talepleri yerine getirilecek, teminat vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporu ile çözülecektir.

İade talebi bir dilekçe ile yapılacak, bu dilekçeye;

- iade hakkı doğuran işlemin yapıldığı yıla ait alış ve satış faturalarının listesi (bu listelerde fatura düzenleme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir),

- yıllık iade tutarının hesaplanmasına ilişkin tablo,

- yılı içinde mahsup edilen tutarları aylık olarak gösteren tablo (bu tabloda yılı içinde mahsup edilemeyen tutar da tek satır olarak gösterilecektir),

- iadenin talep edildiği yılın ilk döneminden iadenin talep edildiği döneme kadar aylar itibariyle devreden KDV tutarlarını gösteren tablo,

eklenecektir.

Bu kapsamdaki nakden ve mahsuben iade taleplerinde 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yer alan ve bu Tebliğe aykırı olmayan açıklamalar geçerli olacaktır.
 
Ynt: İndirimli Orana Tabi Kdv İadesi Mahsup Talebi

Sayın GOZS,

Bu konu malesef MB tarafından henüz çözüm getirilmemiş konulardan biridir. Yılı içerisinde mahsuben iade edilemeyen tutar yılı geçtikten sonra nakden veya mahsuben iade talebinde beyannamede tekrardan bir iade talebi sözkonusu olacaktır.

Sorun: Yılı içerisinde mahsuben iade talebinde bulunulduğunda devreden KDV' den düşülen tutarın,Yılı geçtikten sonra İade istenildiğinde nasıl indirilecekler arasına dahil edileceğidir.

İki yaklaşım vardır.
1. 99 seri nolu tebliğde yazdığı gibi 9 nolu tabloya ilgili kod numarası ile yazmak ve iade satırına taşımak. Bu iade tutarını da sonraki döneme devreden KDV ile kıyaslamamak (Bu yaklaşım E beyan ile iptal olmuştur.)

2. Yılı içerisinde mahsuben iade edilemeyen kdv' nin iadenin talep edildiği dönemde önceki dönemden devredn KDV' ye dahil edilmesi. (bunun yapılabileceğine dair MB tarafından bir görüş yok.)

Dolayısıyla 2. yaklaşımı uygulamak kaçınılmaz olmaktadır. Aksi takdirde düzeltme vermek gibi anlamsız bir uygulamaya maruz kalınmaktadır.
 
Ynt: İndirimli Orana Tabi Kdv İadesi Mahsup Talebi

Aynı onu benim de başıma geldi gerie dönük tüm beyannameler için düzeltme verdim. Siz de düzeltme beyannamesi vereceksiniz bu durumda. Yani aralık 2006 beyannamesinde iade alınacak tutarı 2.000 aradaki beyannamelerde ona göre düzeltilecek ve mayıs ayında 14.000 iade talebinde bulunacasınız.Ayrıca çoğu vergi dairesinin de başka yorumları ve uygulamaları var bu konuda.

Bu durum tamamiyle tebliğlerin yanlış yorumlanmasına müsaade edecek şekilde hazırlanmasından kaynaklanıyor.Sorun yılı içinde mahsup etmek kavramının açıklanmaması. Yılı içinde mahsup etmek derken herhangi bir vergiden borcun düşülmesi değil, mahsup talebinin yapılma işlemi anlaşılmalı bence. Eğer gerçekten nakten mahsup işleminden bahsediyorsa bu yapılacak işlemleri düşünmediler diyebilirim. Yani başımıza gelen düzeltme işlemleri.

Aralık 2006 yılında ortaya çıkan iadeyi nasıl olacak ki o yıl mahsup edeceğiz? Ay bittiğinde zaten yıl bitiyor. Çok büyük karmaşa var. Ben işin içinden çıkamadım vakit darlığı sebebiyle çözüme ulaşmak için de düzeltmeleri vermiştim.

Konuyla ilgili mukteza almanızı öneririm.
 
Ynt: İndirimli Orana Tabi Kdv İadesi Mahsup Talebi

Peki 4.000 YTL'yi aşan kısmın muhtasar beyanname ve vergi cezalarından mahsup edilebildiğini biliyorum fakat başka nelerden mahsup edilebilir ? Örneğin SSK prim borçlarından,elektrik faturası ödemelerindende mahsup edilebilir mi ?
 
Ynt: İndirimli Orana Tabi Kdv İadesi Mahsup Talebi

Mükellefin kendi Vergi, SSK, Elektrik borçlarına mahsup edilebiliyor.
 

Benzer konular

Üst