İndirimli Orana Tabi Malların İhraç Kaydıyla Satışı

fatmatoprak

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Haz 2006
Mesajlar
123
Konum
ISTANBUL
Öncelikle herkese iyi günler,

Forumda arama yaptım ancak istediğim sonuca net ulaşamadım. Gözden kaçırdıysam şimdiden kusura bakmayın lutfen.

KDV kanununun 11/c bendine göre "İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur."
Buradan anlaşılan; hesaplanan oranda bir iadenin sözkonusu olduğudur.
Bu durum genel orana tabi işlemler için bir sorun yaratmamaktadır. Ancak indirimli orana tabi bir malın yüklenilen kdvsi hesaplanan kdvsinden fazla olabilmektedir.
Öte yandan ihracatta ve indirimli orana tabi yurt içi satışlarda yüklenilen kdv oranında iade alınabilmektedir.

Özetle; eğer kaçırdığım bir nokta yoksa indirimli orana tabi olup ihracat veya yurt içi satış yapanlar yüklenilen kdv oranında iade alabilirlerken, ihraç kaydıyla satış yapanlar, hesaplanan kdv oranında iade alabilmektedirler.

Görüşlerinizi alabilir miyim...

Teşekkürlerimle,
 
Ek

Ek: Bu konuyla ilgili vergi dairesiyle görüştüm. Yüklenilen oranda iade alabileceğimizi söylediler. Ancak bana yasal dayanak lazım.


İyi bir hafta sonu olsun...
 
Yasal Dayanak KDV Kanunu Madde 29/2' dir.


Örnek : 100 YTL. bedelle ihraç kayıtlı satış yaptınız. Başka bir işlem olmadığını varsayalım. Ayrıca, yüksek tutarda devreden KDV' niz var.

1) Bu durumda tecil edilemeyen, yani hesaplanan KDV olan 8 YTL.'yi iade olarak alabilirsiniz. Bunu KDV Kanunu' nun 11-1/c maddesine göre almış oluyorsunuz.

2) KDV Kanunu'nun 29/2 maddesine görede yüklenilen KDV' nin, teslime ilişkin hesaplanan KDV' yi aşan kısmı iade alabilirsiniz. Görmüş olduğunuz gibi bu iade de yüklenilen KDV listesi devreye girmektedir. Örneğin, siz bu 100 YTL.' lik ihraç kayıtlı teslime ilişkin olarak
yüklenilen KDV listesi hazırladınız ve buradaki KDV toplamı 9 YTL. çıktı. O zaman 9-8 = 1 YTL. daha iade alabilirsiniz. Yüklenilen KDV' niz 8 YTL.' yi aşmadığı takdirde iade çıkmayacaktır. Tabi, Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenen 10.000 YTL. haddinide gözönünde bulundurmanız gerekir. İndirimli Orana Tabi iadelerde, bir takvim yılı içerisinde iadenin 10.000 YTL.' yi aşan kısmı iade alınabilmektedir.
 
Sayın mesut-smm,

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ani başlayan ve oldukça ağır geçen bir hastalık dönemi geçirmem sebebiyle ancak bugün yazabiliyorum.

KDV 29/2'yi dayanak göstermişsiniz. Ben de bunu savunuyorum. Sizden öğrenmek istediğim, acaba bu şekilde bir çalışmanız oldu mu? Bu şekilde iade aldınız mı?

Çevremde bu konuyu görüştüğüm kişiler neredeyse ikiye bölünmüş durumda. Ancak hiçbiri somut olarak işlem yapmış değil. 29/2 yi savunduğumda karşılığında 11/c yi söylüyorlar.

Şimdi indirimli orana tabi ihraç kayıtlı işlemler konu olduğunda;
- İstisnalar şeklinde değerlendirip 11/c'ye göre mi hareket edilmeli
- Yoksa ikinci görüş olan ve aynı zamanda benim de desteklediğim 29/2'ye göre mi değerlendirilmeli.

İki ayrı görüş...
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Teşekkürlerimle,
 
Sayın fatmatoprak

Cevabımda her şey açık belli. Aynı soruyu bir kere daha soruyorsunuz.

İhraç kayıtlı teslimle ilgili 11/1c maddesine göre iade alacaksınız. İhraç kayıtlı teslim yurtiçi teslim olduğundan ayrıca mal indirimli oranlı (yani 391 hesap %8' dir.) olduğundan KDV Kanunu 29/2 maddesine göre iade alabilirsiniz. İade alabilmeniz için örnek' te verdiğim şekilde iade çıkması gerekir. KDV BEYANNAMESİNE BAKARSANIZ ORADA İHRAÇ KAYITLI TESLİMİN KDV' Sİ VAR YANINDA DA YÜKLENİLEN KDV SÜTUNU VAR. Bu şekilde iade çıkmadığı için almadık. Ama yüklenilen fazla olsa idi alacaktık.

Burada savunacak ya da yorum yapacak bir şey yok. Kanun maddeleri ortada, Vergi Dairesi' de bu uygulamayı bilir.
 
Mesut arkadaşımızın görüşüne aynen katılıyorum.

Kaldı ki 99 seri nolu KDV Kanununda buna ilişkin özel bir düzenleme mevcuttur. Tebliğin 1.4.2.1 a) maddesini okuyun..

Özetle :

İndirimli orana tabi bir ürün

İhraç kayıtlı satılmış ise ihraç kayıtlı satışlarda iade hükümlerine göre
İhcaç edilmiş ise ihrcat hükümlerine göre
Yurt içi satış ise ind.orana tabi ürün satışlarında iade uygulması geçerlidir.

Diğer bir ifade ile satılan ürünün % 8 kdv ye tabi olduğu düşünülürse

ihraç edildiğinde ve yurt içi satışta yüklenilen kdv
ihraç kayıtlı satıldığında tahsil edilmeyen KDV yani satışın % 8 i iade alınır.
 
Sn. fatma toprak

Öncelikle size geçmiş olsun diyorum. İşyerinde yaşanan gerginlik yazımada yansıdı, kusura bakmayın.

A.B.G. arkadaşımızın dediği gibi konu 99 No' lu Tebliğ' de var. O bölüm şöyle :

1.4.1.2

a) KDV Kanununa göre tecil – terkin uygulanan ihraç kaydıyla teslimler bu düzenleme dışındadır. KDV Kanununun 11/1-c ve geçici 17 nci maddelerinde düzenlenen tecil- terkin uygulamasından doğan iade talepleri bu işlemlere ilişkin olarak daha önceki genel tebliğlerdeki açıklamalara göre yerine getirilecektir. Bu bölümdeki düzenleme, yukarıda belirtilen mükelleflere KDV uygulanarak yapılan indirimli orana tabi teslimlerden doğan yılı içindeki mahsup taleplerine ilişkindir.

Burada ne diyor :
Tecil-Terkinden doğan İADE BAŞKA, indirimli orana tabi teslimden doğan İADE BAŞKA DİYOR.

Şimdi size başka bir örnek vererek konuda tam hakimiyet sağlamanıza yardım edeceğim.

(Örnek basitleştirilmiştir.)

Ben bir tekstil firmasıyım. Aralık/2006 hesap döneminde ihraç kayıtlı olarak 100 Adet 100 YTL.' lik pantolon sattım. Aynı dönemde bu 100 adet pantolon için aşağıdaki maliyetlere katlandım.

Fason ve boyama giderleri 40 YTL. KDV' si %18 = 7,20 YTL.
İplik ve Kumaş giderleri 40 YTL. KDV' si %8 = 3,20 YTL.

Aralık ayında devreden KDV ise : 200 YTL. olsun. Firmada başka bir işlem yoktur.

Yani, malı 20 YTL. karla satmışım. Toplam 7,20 + 3,20 = 10, 40 YTL. KDV yüklenmişim.

1 - Ödeme çıkmadığı için, Devreden KDV olduğu için tecil edilemeyen satışın KDV' si olan 8 YTL. 11/1-c' ye göre iade alınacaktır.

2- Yine KDV Kanunu 29/2 madde kapsamında yani indirimli orana tabi teslimlerdeki iade kapsamında (Çünkü bu %8'li teslim olduğundan indirimli orana tabi teslimdir.) YÜKLENİLEN KDV listesi hazırlanır.

Yüklenilen KDV' ye yukarıda belirttiğim 2 fatura yazılır. Yani,

Matrahı 80 YTL. olur KDV' si ise 10,40 YTL. çıkar.

10,40 - 8 = 2,40 YTL. de KDV Kanunu 29/2 kapsamında iade alınır.

Zaten e-beyannamede KDV Beyannamesinin ilgili bölümlerine 8 YTL. ve 10,40 YTL. rakamlarını yazdığınız takdirde ön yüze iade alınacak KDV olarak 2,40 YTL. gelmesi gerekir.

Dolayısıyla 8 + 2,40 = 10,40 YTL. Yİ İADE ALMIŞ OLURSUNUZ. ZATEN BU SİZİN HAKKINIZDIR. ÇÜNKÜ İHRAÇ KAYITLI TESLİM YAPTIĞINIZDAN 8 YTL.' Yİ MÜŞTERİDEN TAHSİL ETMEMİŞ, BU SİZDE YÜK OLARAK KALMIŞTI, 2,40 YTL. İSE; GİRDİ KDV' LERİNİZİN YARISININ %18 KDV' Lİ OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR. ÇÜNKÜ SİZ FASON VE BOYAMA İÇİN SATICIYA %18 KDV ÖDEDİNİZ, MÜŞTERİYE %8 ORANLI FATURA KESTİNİZ.
 
Sn. mesut-smm ilginize teşekkürler.

Elbette ki açıklamanız yerinde ve yeterli. Değindiğimiz konuyla ilgili gerekli madde ve tebliğlere defalarca baktım. Aslında herşey açık gibi görünüyor ancak yorum farklılıkları var. Örneğin; İndirimli orana tabi işlemlerle ilgili mahsup talebimde, mahsup hakkım temmuzda doğmasına rağman, vd benden ocaktan beri yüklenilen liste istedi. Tebliğde yazdığı halde ve ben bunu defalarca izah ettiğim halde ısrarlarını sürdürdü. Sadece bu değil birkaç nokta daha var. Mesela sonraki döneme devrim var ancak önceki dönemden devrim yok. Böyle bir durumda, önceki aya ait ft. kullanamayacağımı söyledi yüklenilen listemde. (tabii ben çalışmamı kendi doğrularım doğrultusunda tamamlayıp değiştirmeden verdim) Bu ve benzeri konularda "benim yorumum bu" deyip kenara çekilen bir zihniyet var karşımızda. Mesela şu anki görüş istediğim konuyla ilgili yeminlim sadece %8 alabileceğimi söylüyor. Vs.vs. Konuyu uzatmam bu nedenledir.

Dediğim gibi açıklamanız yeterliydi. Örnekle de iyice pekiştirmişsiniz. Teşekkür ederim tekrar.

İyi çalışmalar,
 
Merhaba,

Şimdi güzel bir konuya değinmişsiniz. Değindiğiniz konuyu örnekle açıklamaya çalışacağım. Konu indirimli orana tabi işlemlerde aylık mahsup iade talebidir.

Bilindiği gibi Mart/2006 döneminde tekstil mamüllerinin KDV oranının %8' e inmesiyle birlikte, firmaların fason ve boyama giderlerinin KDV' leri %18 olduğundan aradaki farkı iade alabilme imkanları doğdu.

Şimdi,

Haziran Ayı

İnd. Orana Tabi Satış - 100 YTL. Hesaplanan KDV' si 8 YTL.
Yüklenilen KDV 10 YTL.
İade Öncesi Sonraki Döneme devreden 3 YTL.

Temmuz Ayı

İnd. Orana Tabi Satış - 200 YTL. Hesaplanan KDV' si 16 YTL.
Yüklenilen KDV 20 YTL.
Sonraki Döneme devreden 1 YTL.

Bu durumda iade aşağıdaki gibi hesaplanır.

İADE TABLOSU

Haziran Ayında
Satış KDV'si 8 YTL. - Yüklenilen 10 YTL. = İade Edilecek 2 YTL. olur
Sonraki Döneme Devreden de 1 YTL.' ye düşmüş olur.

Temmuz Ayı
Satış KDV' si 16 YTL. - Yüklenilen KDV 20 YTL. = İade Tutarı 4 YTL.
Fakat Burda sonraki döneme devreden KDV 1 YTL. olduğu için İADE TUTARI 1 YTL.' yi geçemez. YANİ, BU AYDAKİ İADE TUTARI 1 YTL.DİR.


EĞER, Herhangi bir dönemde devriniz yoksa, yani ödeme çıkmışsa, o aya kadar İADE ALINAMAZ. ÇÜNKÜ SİZ O DÖNEME KADAR YÜKLENİLEN KDV' Yİ İNDİRİM YOLUYLA GİDERMİŞ OLUYORSUNUZ. ANCAK, ONDAN SONRAKİ DEVİR ÇIKAN AYLARDA İADE ALABİLİRSİNİZ.

Vergi Dairesi ile tartıştığınız eğer bu konu ise Vergi Dairesi haklıdır.
 
Merhaba,

Elbette ki devreden KDV olmazsa iade de olmaz. Bahsettiğim konu bu değildi. Madem konu uzadı açayım biraz.

Haziran ayına kadar devrim çıkmadığı için iade hakkım da yoktu.
Haziran devir KDV 700.-YTL
Temmuz ayında devir KDV 45.000.-YTL
İndirimli orana tabi Hesaplanan KDV (ihraç kayıtlılar hariç) 45.600.-YTL
Yüklenilen KDV 74.000.-YTL
İade rakamım istisnayı düştükten sonra 19.100.-YTL

Şimdi burada vd. diyor ki:

1- Haziran ayından devrin 700.-YTL olduğu için, önceki aylardan sadece 700.-YTLlik ft kullanabilirsin yüklenilen listende! Ben de bunun böyle olmadığını ispata gidiyorum bir yığın örnekle. Devir kdv olmayabilir ama benim elimde stoğum var. Vs. vs. Vd bildiğini okuyor. Tabi ben de...

2- Hala bile anlayamadığım bir mantıkla çıkarmış olduğu bir formülden yola çıkarak benim temmuzda yüklenilen KDVmi yaklaşık 19.000.-YTL çıkarıyor. Oysa benim zaten hesaplanan KDV 45.600.-YTL. Bunu %100 karlı satmış olsam ve tüm girdilerim %8'den olsa bile yine vd nin rakamının üstünde bir yüklenilen rakamı çıkıyor. Tabi bunun için de görüşmeler uzuyor. vd. bildiğini okuyor. Tabi ben de...

3- Benim mahsup hakkım temmuzda doğmasına rağmen benden dönem başından itibaren yüklenilen liste istiyor. Üstelik 99 tebliğde bunun aksi bir hüküm olmasına rağmen. Tabi ben yine bildiğimi okuyorum.

Sonunda vd bana diyor ki: Ben bu şekilde içeriye sunarım. Ama yorumlarımı da sunarım. Sonuçta eksik yazısını da size sunarım!
Tamam diyorum ben de.. Çünkü doğruluğundan eminim. Sonunda dün haber geldi -temmuzdan ekime kadar- tamamı onaydan geçmiş. Bir sorun yok. Bunu da paylaşayım sizinle.

Burada anlatmak istediğim; ikinci cevabınızda demişsiniz ya; "Burada savunacak ya da yorum yapacak bir şey yok. Kanun maddeleri ortada, Vergi Dairesi' de bu uygulamayı bilir." diye...
Malesef, malesef bilmiyor.
 
Merhaba,

1- Vergi Dairesinin Ocak' tan itibaren yüklenilen indirilecek KDV listeleri istemeleri yanlış. 99 No' lu Tebliğe göre, indirimli orana tabi teslimlerin olduğu aylara ilişkin indirilecek ve yüklenilen kdv listeleri vermeniz yeterli. Bunu bu şekilde yapabilirsiniz.

2 - Fakat, diğer konuya gelince, Vergi Dairesi bu konuda haklı. Şöyle ki;

Bu konuyu bir önceki yazım da anlatmıştım. Daha detaylandıracak olursak ;

Haziran ayındaki sonraki döneme devreden KDV' niz 700 YTL. Yani buna yok gibi bir şey diyebiliriz. Yani Devrinizin olmadığınızı varsayalım.
Temmuz ayında ise sonraki döneme devreden KDV' niz 45.600 YTL.

Yani, buradan şu sonuç çıkıyor. Siz Haziran ayının sonuna kadar tüm yüklendiğiniz KDV' leri indirim yoluyla gidermişiniz. Yani bu döneme kadarki (Haziran ve önceki aylarla ilgili) faturaların KDV' sinden bir iade alacağınız yok. SONRAKİ DÖNEME DEVREDEN KDV' niz TEMMUZ AYINDA ORTAYA ÇIKMIŞ. DEMEK Kİ İADE RAKAMINIZ TEMMUZ AYINDA ALDIĞINIZ FATURALARDAKİ KDV'LERDEN KAYNAKLANMAKTA.

Konuyu bu çerçevede değerlendirirsen ve önceki yazımıda bu konuyla ilişkilendirirseniz doğru yargıya ulaşabileceğinizi umuyorum.
 
Merhaba,

Bu bahsettiklerim temmuz-eylül dönemine ait yaşadığım sıkıntılardı. Elbette ki ben yüklenilen listeleri vd.nin istediği gibi değil, 99 tebliğe göre yaptım. Bunu da belirtmiştim zaten, hatta iademizi aldık bile.

Diğer konuda size katılamayacağım. Çünkü önceki dönemden devir kdv olmaması yüzünden önceki aylara ait fatura kullanmamam demek; önceki aylarda elimde stoğum olduğu halde kullanamayacağım demektir. Oysa ki benim elimde önceki aylardan gelen stoğum var ve ben Temmuz ayında bu stoğumu kullanarak üretim yapıyorum. Bu durumda, stoğumla ilişkilendireceğim faturaları yüklenilen listemde göstermeyecek miyim? Ya da nasıl bir liste hazırlayacağım? Önceki dönemden gelen stoklarımı kullanacağım ama yüklenilen listemde kdv sütununu boş mu geçeceğim?
Bu bana mantıklı gelmiyor.
Sonraki döneme devrim varsa, ve yüklenilen kdv doğru ise, önceki aydan devrim olmasa bile iade alabileceğimi düşünüyorum.

Ayrıca "bir önceki yazım" demişsiniz... Bura da mı? Okumak isterim...
 
Mrb.

Ben size haziran ayı ve önceki ay stoklarını kullanamayacağınızı söylemiyorum. Fakat, bunlara ilişkin KDV' leri indirim yoluyla gidermiş durumdasınız. Dolayısıyla, sizin iadeniz Temmuz ayındaki alış faturalarınızdan çıkmaktadır. Dolayısıyla yüklenilen yani iade edilecek kdv' ler Temmuz ayı faturalarıdır.

Mukteza da talep edebilirsiniz, güzel bir konu.
 
Olayı bir örnekle özetlemeye çalışayım...

Daha önce indirimli orana tabi satışları olan bir firma için KDV İade Raporu yazdık. Ve firma da mahsuben iadesini aldı.

Burada önceki aydan gelen veya cari dönemde aldığı faturalardan geliyor ayrımına gitmedik.

Birim üretim maliyeti hesapladık ve toplam satış miktarı ile çarparak bir yüklenim KDV hesapladık. Böyle olunca VD. önceden geliyor sonradan geliyor ayrımına girmedi. Kaldı ki iade aldığı dönemden bir önceki ayda ödemesi çıkmıştı.

Liste olarak ta sadece indiriliecek KDV listesi verdik. Ayrıca birim ve toplam maliyet tablosu ile iş çözülüyor.

Yani yüklenim KDV listesinde firma faturaları yer almıyor, sadece maliyet hesaplama şekli ile bir birim mamule giren maliyet ve bu maliyetler sebebiyle yüklenilen KDV ler gözüküyor.

İşlem biraz daha kolay ve basit oluyor.
 
Üst