İnşaat işi ortaklık

yeterlilik

Tanınmış Üye
Üyelik
31 Eki 2008
Mesajlar
1,611
Konum
İstanbul
Merhabalar;

Şimdi X ltd.şti'ye kayıtlı 1 yıllık bir arsa olsun, Y ltd.şti ile anlaşarak bu arsanın yüzde 20 hissesini X ltd, Y'ye satmış olsun.Y de satıştan hemen sonra bu arsaya bina inşaatına başlasın.Daha sonra da daireler bittiğinde aralarında bu daireleri paylaşmış olsun.

2 yıl dolmadığı için arsanın satışı 18 kdv olacaktır,ancak burda hissesi kadar satışı yapılacaktır.Bu şekilde işlem sizce doğru mu arkadaşlar?

arsanın yüzde 20 hissesine sahip olan Y ltd.tüm masraflarını kendi şirketine fatura ettirecek ve sonunda da daireler bittiğinde paylaşım olacak.Kat karşılığı değilde ortak iş gibi olmuş olacak.



Sakıncaları nelerdir ?
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

Öncelikle %20lik hissenin satışından bahsediyorsun. Satış bedeli belli mi? Eğer bir bedel üzerinden satılmıyor ise kat karşılığı şeklinde değerlendirilebilir.
İş ortaklığı yada adi ortaklıkta ayrı defter tutma mecburiyeti doğuyor, harcama belgeleri ve faturaların bu ortaklık adına olması gerekir. Arsanın satışının ortaklığa yapılması ve inşaat sonunda dairelerin ya ortaklık adına şahıslara satılması yada ortaklık sona erdiğinde ortaklara devri gerekir. Bu durum birden fazla alım satım işlemi ve vergilendirme oluşturabilir.

Kişisel görüşüm; İki şirket arasında bir kat karşılığı sözleşmesinin tesis edilip, bu kat karşılığı sözleşmesine istinaden teslim edilece arsa payının emsal bedel üzerinden Yüklenici şirkete faturalandırılması, yüklenici şirketin bu arsa payının üzerine binaların oluşturduktan sonra arsa sahibine düşen payların mal sahibine arsa bedelindeki tutar esas alınarak faturalandırılması doğru olacaktır.
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

Öncelikle Cevabın için teşekkür ederim.Ancak kat karşılığı olduğunda arsayı satmam gerekecek ve arsa kayıtlı değerim oldukça yüksek.Bunun sonucuda 2 yıl dolmadığı için 18 kdv ödemem gerekecek.Arsayı alanda kdv yi ödemiyor.

Yüzde 20 de kafama yatmadı.Dediğiniz gibi masrafları yüzde 20 lik alan şirkete kesilecek.Adam inşaata başladı bana diyelim 10 daire düştü.Ben bunları satarken maliyet bedelim ne olacak ? Arsa bedelini direk daireye dönüştürmekte saçma.:)


Neyse bu iş baştan muvazalı hale dönüştüğünden vazgeçirmem en mantıklısı olacak.
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

Vergi idaresi Kat Karşılığı olduğu zaman arsa tesliminde fatura düzenlenip KDV hesaplanmasını istiyor. Buradaki KDV'den kaçmanız zor. Karşı tarafı eğer mümkün ise KDV'yi iade yoluyla (150 m2 altı konut inşaatlarındaki indirimli orana tabi satış işlemi nedeniyle) almaya ikna edebilirsiniz. Tabi çoğu ticaret erbabı iş yaparken vergi yükünü dikkate almadığı için bunu kabul ettirmek sorun olabilir.
Normal olarak Kat Karşılığı işlerde arsa sahibinin maliyet bedeli yüklenici tarafından arsa sahibine teslim edilen konutların maliyet bedellerinin toplamı olmaktadır. Ancak iki tarafında vergi mükellefi olduğunda durum biraz karışık. Çünkü sözleşme hazırlanıp arsanın yükleniciye teslimi sırasında fatura düzenleme mecburiyeti doğuyor. Bu gerçek bir satış işlemi olmadığı için faturada arsa bedeli olarak emsal bedel gösterilmek zorunda kalıyor. Siz bu emsal bedel karşılığı verdiğiniz arsa payının karşılığında bina teslim alıyorsunuz. Ekstra olarak bir bedel ödemiyorsunuz. Dolayısıyla sizin binaların maliyet bedeli teslim ettiğini arsanızın emsal bedeli oluyor. Yüklenici açısından da inşaatın başlangıcında sizden aldığı fatura üzerindeki arsa maliyet bedeli ile inşaat bitimindeki size satmış olduğu binaların satış maliyet bedeli aynı olması gerektiği için elinde kalan binaların maliyeti yapmış olduğu inşaat harcamalarının toplamı oluyor.
Muhasebe mantığı açısından saçma görünen durumun böyle gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü işin aslında kat karşılığı bir satış işlemi değil sadece servetin biçin değiştirmesi şeklinde değerlendirilmesi gereken bir işlem
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

Evet,aynen dediğiniz gibi karman çorman oldu.1 haftadır nasıl yapacağımı düşünüyorum.Kat karşılığı çok mantıklı gelmişti sonra muktezaları ve VUK daki maddeleri okuyunca yine en başa döndüm :)

Bu gibi durumlarda tek çıkar yol,ancak kdv ödememek için arsanın kayıtlı olduğu firmanın inşaatı yapması ve tamamlandıktan sonrada 150 metre2 altında olduğundan yüzde 1 kdv ile bu işten karlı çıkması.Burda olan yine bu işlemleri yapan bizlere yük olacak.Yada en güzeli 2 yıl bekleyip sonra arsayı SATMAK.
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

;D Haklısınız.

Eğer şirketin bu işi yapmayla ilgili olarak bir sıkıntısı varsa diğer taşeron olacak şirketle özel bir anlaşma yaparak inşaat taahhüt işi şeklinde taşeronunuz olarak yaptırabilirsiniz. İşin bedelini maliyet + kar marjı şeklinde tespit edip ödenmesi konusunu inşaatların tamamlanmasına bırakırsınız. inşaatlar tamamlandıktan sonra bir protokol ile taşeron firmanın alacağına karşılık gelecek binaları ona satarsınız.
Temiz iş. Birde bunu düşünün derim.

Yada boşverin, herşeyi biz düşünmeyelim ;D
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

Bunu bile düşündüm.Karşı taraf kabul etmedi. ;D

çok teşekkür ederim bu arada vakit ayırdığınız için.Püf noktası var mıdır diye birebir işin içinde olan arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Daha düşünmüyorum ama yeter artık ;D
 
Ynt: İnşaat işi ortaklık

2 yılı dolmamış bir arsanın üzerine,bina inşaatına başladık diyelim.Kaba inşaat halindeyken direk binayı satarsam KDV oranım Yüzde 1 olur mu? 150 mt2 altında olacak daireler.
 
Üst