fonradar

İnşaatlarda Hakediş Bedeli Hk.

sera

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Ara 2005
Mesajlar
330
Konum
istanbul
Merhaba,inşaatlarda firmanın ödediği hakediş bedeli hangi hesapta izlenmelidir? Özellikli durumları var mıdır? Teşekkürler.
 
Sorunuzu anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. Sanırım Taşerona verilen işler ile ilgili ödediğiniz Hakedişlerden bahsediyorsunuz.

Firmanızın Yaptığı İnşaat İşi Taahhüt ise Taşerona verilen hakedişler 740 Hesapta,

Firmanızın Taptığı İş İmalat (Kat Krş.İnş.işi) ise 710,730 Hesaplarda

Ayrıca Taşeronluğun süresine göre Yıllara sirayet etmesi gibi ödemelerinizden %5 stopaj keserek sorumlu sıfatıyla ödeme yükümlülüğünüz vardır.

Saygılar
 
Teşekkür ederim Ali bey, bir de öğrenmek istediğim birşey daha var. Firma inşaatı kendisi yapıyor başkasına yaptırmıyor. Ve bu inşaatın yapı denetimi var. Yapı denetim şirketi bu firmaya fatura kesiyor. Hakediş bedeli,pafta,ada vs.yazıyor faturada. Ve toplam tutar yazılmış,KDV uygulanmış. Bu durum nasıl muhasebe edilir?Hangi hesabta izlenir?
 
Arkadaşlar KDV beyannamesini çıkaracağım acil görüşlerinize ihtiyacım var. Sorumu yukarıda sormuştum.Teşekkürler
 
Arkadaşlar bu konuda yardımcı olacak,tecrübeli kimse yok mu? Yardımcı olacak arkadaşlar bekliyorum.
 
HAKEDİŞ BEDELİ

Hakediş bedeli 350 nolu hesapta takip edilir
 
İsmail bey,teşekkür ederim fakat ben Hakediş bedelinin muhasebeleştirilmesi daha ayrıntılı bir cevap bekliyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 
hak ediş

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğü



TARİH: 20.01.2000
Sayı : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.16.KDV 10.25-21785/413
Konu : İnşaat taahhüt işlerinde KDV uygulaması hakkında



İLGİ : 24.03.1999 tarih ve 2560 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekindeki .............‘nin 15.03.1999 tarih ve 1152 sayılı yazısında, ............... firmasına taahhüt işi yaptıkları, inşaatın şantiyesinde kullanılan telefonlar için ............’ ne ödeme yaptıkları, adı geçen şirketin hakediş düzenlerken, alacaklarından telefon borcunu düştükten sonra kalan tutarı tahakkuk ettirdikleri ve faturaların bu tutar üzerinden düzenlenmesini istedikleri belirtilerek KDV yönünden görüş talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. Maddesine istinaden ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi tutulmuştur.

Kanunun 10/a. Maddesinde ise vergiyi doğuran olay “mal teslimi ve hizmetin ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması”; 10/c maddesinde de “kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısım teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması” şeklinde tanımlanmıştır.

İnşaat taahhüt işlerinde vergiyi doğuran olay ise, müteahhit tarafından yapılan imalat veya ihracat için düzenlenen hak ediş raporunun ihale makamınca (ita amirince) onaylanması ile meydana gelmektedir. Çünkü, ihale makamı hak ediş raporunu onaylamakta, bu ana kadar yapılan imalat ve ihracatı kabul edip teslim alıyorum demiş olmaktadır.

Aynı kanunun 20/1. Maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin ise teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olacağı 2.maddesinde ise; bedel deyiminin malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği belirtilmekte olup kanunun 24.ve 25.maddelerinde matraha dahil olan ve olmayan unsurlar sayılmıştır.

Bu açıklamalara göre, taahhüt işlerinde vergiyi doğuran olay hakediş raporu (Hak ediş belgesinin) nun ihale makamınca (ita amirince) onaylandığı tarihte meydana geldiğinden ve ihale bedeli de KDV matrahını oluşturduğundan toplam hak ediş bedeli üzerinden % 17 KDV hesaplanacaktır. Hak ediş tutarının bir kısmının, firmalar arasındaki ilişki nedeniyle başka borçlara mahsup edilmesi, KDV matrahının da bu tutar kadar eksik hesaplanmasını gerektirmemektedir.

Bilgi edinilmesi rica ederim.
 
hakediş

Bizim firma yıllara sari inş işi yapıyor hakeişleri aşağıdaki gib muhasebeleştiriyoruz .Pek teferruat yok!

120-----
---------391
---------350
 
Sayın : Sera

Firmanızın yaptırdığı inşaatlarla ilgili hakediş düzenlenmesi yasal olarak zorunlu olmamakla birlikte resmi kurumlar gibi diğer kuruluşlarda hakediş düzenleyebilirler. Yalnız hakediş düzenlenmesi inşaatın durumunu açık bir şekilde ortaya koymaz.
Burada önemli olan yapılan inşaat ile ilgili gerçek durumdur. İnşaat firmanın inşaatımı ? yoksa başkası adına yapılan inşaat mı ? İnşaat ile ilgili kısa verdiğiniz bilgiden pafta,ada ve parsel'den söz ediyorsunuz.
Bu durumda inşaatınız özel bir inşaat türünde olacaktır.

Özel inşaatınız firmanıza ait ise (1)
- başka bir firmanın yaptığı imalatlar karşılığında düzenlemiş olduğu hakediş bedelleri ile birlikte düzenlenen fatura bedeli inşaatınızın maliyetlerini oluşturacağından 710 nolu hesapta izlenmesi gerekecektir.
---------- -------------
710
191
............ 320 veya 329
----------- -------------
151
............. 710
............. 720
............. 730 varsa
inşaat sonu veya yılsonu hesap yansıtma
------------ -------------
152
............. 151
inşaat sonu veya yılsonu hesap yansıtma
------------- -----------------
252
............. 152
inşaatın bitiminde hesap yansıtma
----------------- -------------

Özel inşaat firmanızın değilde taahhüt şeklinde yani belli bir bedel karşılığında yapılıp, başkalarına ait ve firmanızın inşaatın bir kısmını başka bir firmaya yaptırıyorsa ;(2)
düzenlenen hakediş ile birlikte düzenlenmesi gereken fatura bedeli inşaatın maliyetini oluşturacağından 740 nolu hesapta izlenmelidir.

----------- -------------
740
191
......... 320 veya 329
----------- --------------

Eğer inşaat başkasının arsası üzerine kat karşılığı yapılıyorsa, düzenlenen hakediş ile birlikte düzenlenmesi zorunlu olan fatura bedeli yine o inşaatın maliyetini oluşturacağından 710 nolu hesapta izlenmesi gerekecektir.
---------- ---------------
710
191
.......... 320 veya 329
1 nolu açıklamalı hesaplar aynı şekilde yapılacaktır.
---------- ---------------
Tüm koşullarda ödemiş olduğunuz kdv'nin indirim konusu yapılması
gerekecektir.

Başkalarına ait inşaatı belli bir bedele karşı sizin firmanız yapıyorsa, düzenlemiş olduğunuz hakediş ve buna mukabil fatura bedeli sizin firmanızın geliri olacağından kdv beyannamenizde gelir olarak beyan edeceksiniz.
------------------- -----------------
120
................. 600
................. 391
Gelir kaydı
------------------- --------------------
600
............... 350

inşaat bitmediğinde yıl sonu kaydı
------------------- ---------------------

Açıklamalar belli varsayımlara göre ve geç yapıldı ama umarım sizi aydınlatabilmişimdir. Daha açık bir şekilde sorunuzu sormanız halinde size yardımcı olacağım kanısındayım.

İyi çalışmalar dilerim
Kadir Semizoğlu
 
Üst