fonradar

İnşaatlarda Yıkım Dosyası İçin Asgari İşçilik Hesaplanması Hk.

Üyelik
3 Şub 2008
Mesajlar
18
Öncelikle merhaba;
Sorum şu : Kat karşılı inşaat yapan özel bir inşaat firmasıyız. Arsa sahiplerine kat karşılığı eski binalarını alıp yerine yeni bina yaparak (kat karşılı sözleşme ile) daire teslim etmekteyiz. Bunun için aldığımız eski binayı yıkıp yerine yeni bina yapmak için SGK ya Yıkım Dosyası açmaktayız. Burada yıkım için asgari işçilik hesabı nasıl yapılır?
Örnek : Binanın tapuda yazılı olan 126 m2 dir. 2011 yılı asgari işçilik oranı yıkım için makina ile : %6 dır. İnşaat yapı yaklaşık birim maliyeti ise 3-B sınıfı olduğumuz için 511 TL dir.
Yapı ruhsatımız çıkmıştır orada yazan m2 ise 1200 m2 dir. Teşekkürler..
 
Kimse cevap vermemiş ama benimde aynı sorundan dolayı dosyam sgk denetmeninde. Şimdi yapım işlerinde , yapı ruhsatında inşaatın toplam alanı ve m2 brim maliyeti yazar. Hatta toplam m2 maliyeti bile yazar. Yapım işlerinde bu oranın % 6,75'ini kuruma işçilik olarak göstermemiz yeterli. Ama iş yıkım işine gelince , yıkım ruhsatında m2 maliyeti yazmaz. Yani matrah kısmı eksik olur. Şimdi bendeki dosyada yıkım işi elle yapıldığı için oranım %30. Tamam ama neyin yüzde %30'u. Şimdi bazı kişiler defter kayıtlarında yer alan maliyetin %30'unu al diyebilir. Ama ben işi denetmene götürmeden halletmek istiyorum. Çünkü asgari işçilikler 3 yöntem ile hesaplanıyor. Birincisi kurumca , ikincisi smmm/ymm raporları ile, üçüncüsü ise denetmenler tarafından. Kurumca yapılan incelemede yapı ruhsatındaki toplam maliyete belirlenen oranı %25 azaltarak hesapla. Diğer hesaplamalarda %25 eksiltme. işçilikli faturalar varsa bunları düş diyor. Kısacası yıkım işinde asgari işçilik hesaplayan arkadaşlar nasıl bir yöntem izliyorsunuz .
 
2018 de 2 bina yıkımı yaptırdı mükellefim. Mükellefe kendi işçiniz mi yıkımı yapacak dediğimde iş yeriyle ilgisi olmayanlara ücret karşılığı yıktıracaklarını söylediler. Yıkım işini yapan kişilere yıkım ruhsatıyla birlikte sözleşme yaptım, ne kadara anlaştılarsa fatura altında yıkımı yaptırdık. Sgk ya aramızdaki sözleşme ile işi yüklenen taraf kendi adlarına dosya açtırıp işçiliklerini oradan takip ettiler. Dosya kuruluş aşamasındaysa bu yolu takip etmenizi öneririm. İş kazası ve diğer doğabilecek maddi hasarları sözleşmeye dahil edip karşı tarafa yansıtma gücünüz olur.
 
Üst