İrsaliye Düzenleme Hk.

bt

Üyelik
1 Tem 2005
Mesajlar
8
fabrikadan mal yükleniyor istanbula gidiyor gideceği müşteri belli değil örnek:amüşteri 5 kg ,bmüşteri 10 kg alıyor satılmayan geri geliyor
biz fabrika çıkışında muhtelif müşterilere dağıtılmak üzere diye irsaliye kesiyoruz pazarlamacımız sattıkça irsaliye ve faturasını kesiyor
usul yönünden doğrumudur öğrenmek istiyorum.

yardımcı olabilirmisiniz şimdiden teşekkürler
 
Sayın bt,

Zaten toplu irsaliyeniz var ve satılanlar için fatura kesiyorsunuz.Ancak yanlış anlamadıysam satılan emtialar için tekrar irsaliye neden kesiliyor?
 
Re: irsaliye düzenleme hk.

bt' Alıntı:
sattıkça irsaliye ve faturasını kesiyor

Özür dilerim sehven soruyu hızlı geçtim sanırım düzeltme yapıyorum Sayın M.Kemal `in dediği gibi neden tekrar irsaliye kesiyorsunuz.

Keseceğiniz faturaların ilgili bölümüne muhtelif olarak kestiğiniz irs.numarasını yazmanız gerekecektir ayrıca irsaliye yazmanıza gerek yoktur.

Not:soruyu soran arkadaşta sanırım benim ilk cevabım gibi istemeyerek, sehven yazmış.
 
Örnekteki olayınız " konsinye mal " olarak tabir edilen gruba giriyor.

Bunun için pazarlamacınıza toplam malları irsaliye ederek " konsinye olarak teslim edilmiştir. " ibaresi düşebilirsiniz.

Mallar satılınca, satın alan kişiye fatura düzenleyip, irsaliye bilgilerine irsaliye numarasını yazıp, " konsinye mallara ilişkin olarak düzenlenmiştir." gibi bir ibare düşmeniz yeterli.
 
Merhaba,

Sorduğunuz soru ile ilgili açıklamalar 173 seri nolu V.U.K. genel tebliğinde mevcuttur.

V.U.K. GENEL TEBLİĞİ SIRA NO: 173
...................................
- BELGE DÜZENİNE İLİŞKİN OLARAK UYGULAMADA ORTAYA ÇIKAN TEREDDÜT KONUSU HUSUSLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE YENİ DÜZENLEMELER:
...................................
a) Alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerlerinde teslim edilmek üzere, satıcı tarafından kendi nakil vasıtası ile mal gönderilmesi halinde; nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne “Muhtelif Müşteriler” ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılması mümkündür. Bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturaları malın teslimi anında düzenlenecek ve bu faturalara sevk irsaliyesinin numarası kayıt edilecektir. Ayrıca, her satış için sevk irsaliyesi düzenlenmeyecek, ancak, faturaya işyerinde teslim edildiğine ilişkin şerh verilecektir.

Bu şekilde düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile sevk edilen mallar için on günlük süre beklenilmeksizin faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur. Perakende satışlarda ise perakende satış fişinin malın teslimi anında düzenleneceği esasen tabiidir.

Bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin yukarıda belirtildiği şekilde sevk irsaliyesi düzenlemeleri vc taşıtlarında bulundurmaları, malın teslimi anında ise fatura veya perakende satış fişi düzenlemeleri gerekmektedir.

Diğer taraftan, faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi şartıyla önceden tek bir sevk irsaliyesi düzenlenebilmesi imkanı tanınan mükelleflerin, faturayı anında düzenlemeyip daha sonra on günlük süre içinde düzenlemek istemeleri halinde belirtilen kolaylıktan yaralanmaları mümkün bulunmamaktadır. Bu takdirde genel esaslara göre malın sevki anında her alıcı için ayrı birer sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.
...................................
 

Benzer konular

Üst