İrsaliye hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
Aşağıdaki soru-cevap kısmında verilen cevap bana mantıklı gelmedi. Bu dokuma tezgahlarının satışa konu olup olmadığını nasıl ispat edeceğiz... bana göre her ihtimale karşı irsaliye kesilmeli. siz ne düşünürsünüz..

- 05.01.2010 -

Soru:
İşletmemize ait dokuma tezgahlarımızı diğer şubemize gönderirken sevk irsaliyesi düzenlemelimiyiz?

Cevap:
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 230'uncu maddesinin 5'inci bendinde; "... Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir?" hükmü yer almaktadır.
Anılan bent hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi; satışa konu olan ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir. Dolayısıyla, işletmenize ait dokuma makinelerinin hizmetin ifasında kullanılmak üzere bir yerden bir yere nakledilmesi halinde ticari bir mal hareketinden söz etmeye imkan bulunmamaktadır.
Bu nedenle, işletmenize ait dokuma makinelerinin satışa konu edilmeksizin bir yerden başka bir yere iş yapmak üzere nakli sırasında, bahse konu makine ticari emtia olarak değerlendirilemeyeceğinden, sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
k

Ynt: irsaliye hk

HİZMET ifaları için sevklerde sevk irsaliyesine gerek yoktur

siz fason olarak mal gönderdiğiniz zaman irsaliyeye bağlamıyormusunuz bu malı.

bir yerde hafriyat yapılacak iş makinalarını sevk ediyor o zaman sevk irsaliyesine gerek yoktur

maliye polisi yolda çevirdiği zaman iş makinesinin satış amaçlı olmadığına dair kendilerini ikna etmeniz gerekebilir. olumsuz eleştiri konusu olabilirsiniz diye düşünüyorum... bu nedenle bana kalırsa her mal hareketini irsaliyeye bağlanması gerekli. Satış amaçlı olmıyana ise üzerine satış amaçlı olmayıp taşıma amaçlı olduğuna ve fatura edilmeyeceğine dair şerh düşmelisiniz kanaatindeyim..

Soru cevap bölündeki cevap çok doğru ve net cevaptır katılıyorum.
Ancak;

Ticari nitelikte olmasa dahi, şubeler arasında yapılan mal transderlerinde de , irsaliye kesilmesi sadece olası bir aramada izahatı kolaylaştırır.

İstanbulda bogaz köprüsünden geçerken maliye memurları aracı durdurabiliyor.Dökün malları sayacağım dese indirmek zorundasınız ve irsaliyesini ibraz etmek zorundasınız.Mal kimin malı hırsızlık malımı kimden kime nereye gidiyor vs.

Nitekim kendi aracınızla değilde , ücret karşılığında eşya taşıyanlar tarafından bu dokuma tezgahını taşıtmış olsaydınız taşıma irsaliyesi düzenlenmesi gerekirdi.Sırf kendi aracınla taşıyorsun diye hiç bir belgenin düzenlenmemesi banada elbette uygun gelmiyor ama yasalar bu.

Şahsi kanaatim, ilgili dokuma tezgahını başka bir şubenize götürürken , irsaliye kesilmesinde fayda var.HEM MALİ HEM ADLİ

APAÇİ ' Alıntı:
bir yerde hafriyat yapılacak iş makinalarını sevk ediyor o zaman sevk irsaliyesine gerek yoktur

Bu örnek çok güzel bir örnek ,bi okadarda kafa karıştıran örnek !?

Maliye memuru yolda giden hafriyat taşıtını çevirmez, niye çevirsinki ? yolda gideyo işte güzel güzel.
Ama Tırın üstüne koyupta taşıdınızmı sanki çevirir gibime geliyor...

ZATEN İŞ MAKİNASI çekici ile taşınır
çevirselerde iş için götürüldüğünde hiçbir ceza kesemez
ama tabi bu durum ister irsaliye kesersin ister kesmezsin
kesmezsen ceza yoktur

[
basar03 ' Alıntı:
Soru cevap bölündeki cevap çok doğru ve net cevaptır katılıyorum.
Ancak;

Ticari nitelikte olmasa dahi, şubeler arasında yapılan mal transderlerinde de , irsaliye kesilmesi sadece olası bir aramada izahatı kolaylaştırır.

İstanbulda bogaz köprüsünden geçerken maliye memurları aracı durdurabiliyor.Dökün malları sayacağım dese indirmek zorundasınız ve irsaliyesini ibraz etmek zorundasınız.Mal kimin malı hırsızlık malımı kimden kime nereye gidiyor vs.

Nitekim kendi aracınızla değilde , ücret karşılığında eşya taşıyanlar tarafından bu dokuma tezgahını taşıtmış olsaydınız taşıma irsaliyesi düzenlenmesi gerekirdi.Sırf kendi aracınla taşıyorsun diye hiç bir belgenin düzenlenmemesi banada elbette uygun gelmiyor ama yasalar bu.

Şahsi kanaatim, ilgili dokuma tezgahını başka bir şubenize götürürken , irsaliye kesilmesinde fayda var.HEM MALİ HEM ADLİ

yukarıda alıntısını yapmış olduğum yazınızda cevabın çok doğru olduğunu belirtiyorsunuz. yani irsaliye kesilmemeli cevabına katılıyorsunuz. Yazınızın ilerleyen kısımlarında ise irsaliyenin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu vurguluyorsunuz. sizi boğaz köprüsünde maliye memuru çevirdiği zaman bu dokuma tezgahının ticari amaçla sevk edilmediğini nasıl ispat edeceksiniz. oturup memura yok efendim bu cihazı biz satmak amacıyle sevk etmiyoruz biz bunu şubelerimiz arası dolaştırıyoruz diye ikna etmeye mi çalışacaksınız. o nedenle de diyorum ki irsaliye kesilmeli.

Kanunen kesilmek ZORUNDA DEĞİL, dolayısıyla İHTİYARİ dir..

E.Öğretim görevlisinin, Kanuni dayanaklarla yaptığı açıklamalara sonuna kadar katılıyor ve doğru buluyorum. Bu nedemek kesmek zorunda değilim demek...

Ancak sizinde belirttiğiniz birtakım sakıncalarından dolayı İHTİYARİ olarak kesilmelidir diyorum ve size de katılıyorum.Bu nedemek keserim başım ağrımaz çünki başıma geldi.

Ynt: İrsaliye hk.

Arkadaşlar önce malın tanımına bir bakalım.

Türk Dil Kurumu malı ;
?Bir kimsenin, bir tüzel kişinin mülkiyeti altında bulunan, taşınır veya taşınmaz varlıkların bütünü?,
?Alınıp satılabilen her türlü ticaret eşyası, emtia? şeklinde tanımlamıştır.

Ayrıca 173 nolu vergi usul kanunu genel tebliğinin C/b bölümünde
?b) Mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, yemek, ekmek gibi) ufak hacimli ve değeri 100.000,- lirayı aşmayan malları taşımaları veya taşıttırmaları halinde bu mallara ait faturanın taşıma esnasında taşıtta bulundurulması ve faturanın üzerine "Bu mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmemiştir." şerhinin verilmesi şartıyla ayrıca sevk irsaliyesi aranmıyacaktır. ?

diye açıklama yaparak alım-satıma konu olmasa dahi kullanılmak ya da tüketilmek amacı ile sevk edilen mallardan hangilerinin sevkinde irsaliye aranmayacağına açıklama getirmiştir.

Yukarıdaki açıklamalar neticesinde vuk 230.maddenin 5.bendin 2.paragrafında yazılı kısmı tekrar yorumlarsak ki ilgili paragraf aşağıdaki gibidir;

?Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir.?

Yani tüzel kişinin mülkiyeti altında bulunan taşınır varlığın (burada dokuma tezgahı oluyor) şubeleri arasında taşındığı hallerde de malı gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması zorunludur.

bu nedenle demirbaş malınızı tamire de gönderseniz, şubeleriniz arasında da gezdirseniz mutlaka irsaliye düzenlemek zorundasınız. tavsiyem öğretim görevlisi arkadaşımızın eksik mevzuat bilgisine ve yeterli araştırma yapmadan verdiği cevaba göre hareket etmemeniz.

saygılarımla

Ynt: İrsaliye hk.

Sayın kalyona teşekkürler

230 nolu tebliğle, zaten yaptığımız uygulamanın aslında yasal olduğunu bize hatırlattınız.

Sonuç aşağıdaki gibi oluyor;

Malın, bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Sevk irsaliyesi hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, Vergi Usul Kanununun 230 ve 231?nci madde hükümleri uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.