sayın beyyurt
sözünü ettiğiniz ve v.u.k. göre düzenlenme zorunluluğu getirilen belge irsaliyeli faturadır, irsaliyeli faturada bulunması gereken bilgilere 211 no.u tebliğde yer verilmiş ve;
İrsaliyeli fatura” da; faturayı düzenleyenin adı, ticari unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, malın nev’i, miktarı, fiyatı ve tutarı ile nereye ve kime gönderildiği; müşterinin adı, ticari unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, faturanın seri ve müteselsil sıra numarası, düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaa ile ilgili bilgilere yer verilecektir. hükmü bulunmaktadır.
görüldüğü gibi irsaliyeli faturada fiili sevk tarihinin bulunması zorunluluğu bulunmamaktadır.
zira; bu belge ile mükellefler...Sattıkları mallar dolayısıyla Vergi Usul Kanununun 231. maddesinin 5 numaralı bendinin mükelleflere tanıdığı, malın tesliminden itibaren faturanın 7 gün içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçmektedirler.nitekim Maliye Bakanlığı 26.05.1997 tarih ve 21589 sayılı bir öçelgesinde irsaliyeli faturanın "fatura" niteliğinde bulunduğunu ve mükellefler tarafından bu belgelerde düzenlenme tarihinin yanında ayrıca sevk tarihinin yazılmasına gerek bulunmadığına yer vermiştir.