fonradar

İrsaliyesiz Fatura

Zeynep Elif

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Eki 2014
Mesajlar
290
Konum
İSTANBUL
"İş bu faturadaki mal alıcıya müessesede teslim edildiğinden 213 sayılı V.U.K. un 230/5 maddesi gereğince irsaliye düzenlenmemiştir"
ibareli çok miktarda fatura gelmeye başladı mükelleflerden.

Yani artık alan da satan da düzenlemiyor irsaliye.
 
Müessese satıcının işyeri olduğuna göre irsaliye düzenleme görevi alıcıya geçer.İrsaliye mal harekatını kontrol etmek için icat edilmiş irsaliye kesilirse fatura kesilir tezi uygulanıyor.Kolay gelsin.
 
Hasan Bey,
Mükellefle aramda şöyle bir konuşma geçti sabah,

Bazı mal aldığınız firmalar "iş bu................." şeklindeki ibareyi yazmışlar ve irsaliye düzenlememişler, böyle durumlarda ya rica edin onlar düzenlesin, ya da siz düzenleyin, dedim.

Cevap:O zaman maden bu kaşe geçersiz yani "iş bu......" şeklinde devam eden, kanunu düzeltsinler.

Benim ki soru değil esasında, dert paylaşma :)
 
Kanunlar genel yapılır vergi kayıp kaçağını önleme ağırlıklı olur.Sayın mükelleflere kolaylık yapmış malı alıcı teslim alıyorsa satıcı kesmez ise alıcının kontrolünde nakil ediliyorsa alıcı kesecektir yasa böyle.Kanunu düzeltsinler talebi maalesef itibar görmez uygulanamaz kanun mal harekatınızda şüphem var belge olsun diyor.Vatandaş vergi kaçırmasa görevini tam yapsa zaten vergi fazlalığı olacağından oranlar düşürülür bazı vergiler kaldırılır.Nedense insanlar toplumsal masrafa iştirak etmeyeyim komşu versin tavrındalar toplumda hizmet almanın bedeli vergiler ödenmek zorunda.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bahsedilen bir kaşenin kullanılabilmesi için ilgili maddenin açık hükmü "...Nihai tüketicilere ve perakendecilere satılan malın...." ibaresini içermektedir. Bunun dışında toptan satışlarda esasen mümkün değildir. Yapılsa dahi bu kez alıcının irsaliye düzenlemesi şarttır. İrsaliyenin aslında yer değiştiren ( müşteriden müşteriye, depodan depoya gibi) malın sevki esnasında bulunması gereken Nüfus Kağıdı olduğunu bilmek ve kabul etmekte yarar var.

Bu tür kaşe basılarak düzenlenmiş faturalar hakkında kontroller esnasında denetim elemanları tarafından çokça tutanak tutulduğu ve küçük ayrıntılar nedeniyle çokça yargı kararı bulunduğunu da hatırlatmakta yarar var.

Son olarak bu konu ile ilgili bir yasa maddesi hatası da yok. Bu düzenlemenin sebebinin, günlük alışveriş için marketlere yada alış veriş merkezlerine giden ve "Fatura Kesme Sınırı" nedeniyle fatura almak zorunda olan tüketicilere karşı irsaliye zorunluluğunu ortadan kaldırmak ve usul cezalarına muhatap olmamak olduğunu da belirtmekte yarar var.
 

Benzer konular

Üst