İrsaliyesiz Malın Yakalanması

Üyelik
1 Tem 2005
Mesajlar
84
irsaliyesiz mal yakalandığında cezası nedir ve 3/1 pişmannlıktan nasıl yararlanır.
teşekkürler
 
Merhaba,

VUK.353/2 ye göre, Taşıma-Sevk İrsaliyesi düzenlenmemesi nedeniyle, 2005 yılında 118 YTL Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.

Pişmanlık hükümlerine tabi olmazsınız..VUK.370 md.
VUK 376/2.ye göre ÖÜC 1/3 indirime tabi olur. 3/2 sini ödersiniz. ( 78,66 YTL dir.)

İyi çalışmalar dileğiyle,
 
sayın enegram

Maliyecilerin tutanakta ne yazdığına bağlı. Ancak irsaliye düzenlememe nin cezası 118,00 ytl. Tabii araçtaki mala göre de bir tespit yapılmıştır muhakkak. Cezanın tebliğinden itibaren 213 sayılı V.U.K. nun 376.maddesine göre bir indirim yapılıyor.

Kolay gele...
 
merhabalar;

irsaliyesiz mal yakalandığında cezası konusu değişiktir.
öncelikle tesbit nerede ve ne şekilde yapıldığına bakmak lazım.
işyerinizde kargo veya anbar ile gelen mal irsaliyesiz ise malı gönderene ceza kesilir eğer yedi gün içersinde kesilmiş fatura daha sonra gelmez ise malı alana fatura almamaktan dolayı ceza kesilir.
işyerinize gelen mal alıcı tarafından bizzat veya kargo yada anbar aracılığı ile sevk edilmiş ise sevk irsaliyesi düzenleme mecburiyeti alıcıya ait olup düzenlenmemesi halinde alıcı adına ceza kesilir.ayrıca mal alıcı tarafından satıcının işyerinden teslim alınır ise fatura düzenlemede yedi günlük süre olmaz mal tesliminde fatura kesilmemiş ise hem alıcıya hemde satıcıya ceza kesilir.
satıcı tarafından pazarlama suretiyle alıcının işyerine bizzat mal teslimi yapılır ise sevk irsaliyesi söz konusu değildir mal tesliminde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.eğer düzenlenmemiş ise hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesilir.
eğer yol denetiminde aracın seyri esnasında sevk irsaliyesiz mal sevki yapıldığı tesbit edilir ise aracın yükü ile birlikte trafikten men edilerek sevk irsaliyesi ibraz edilene kadar muhafaza altına alınması gerekmektedir.muhafaza altına alınan araç ve yükün ne şekilde tasfiye olunacağı 168 sayılı vergi usül kanunu genel tebliğinde açıklanmıştır. ayrıca sevk iraliyesi düzenleme zorunluluğuna uymayan mükellef adına ceza kesilir.
kesilen özel usülsüzlük cezalarına indirim talebinde bulunma hakkınız vardır.ihbarnamenin tebiğinden itibaren 30gün içinde talepte bulunur ve 30 günlük süreyi takip eden bir ay içerisinde ödeme yapılır ise cezanın 1/3 ü kalkar teminat gösteriri iseniz öeme süresi üç ay uzar.
 
merhabalar

bu konuyla ilgili yeni bir pratiğimiz oldu.bir mükellefimiz fuara katılıyordu ve fuara götürdüğü makinalar için irsaliye düzenlememişti.bundan dolayı özel usulsüzlük cezası kesildi.118.-YTL.Biz de 26/08/2005 tarihinde bu cezayı 376. md. hükümlerine göre ödemek istediğimizi belirttik.Vergi dairesi cezanın 3/1'ni kesti.Kalan 3/2'lik kısım için de tahakkuk fişi kesti.yani 78,67 YTL.bu arada dipnot olarak belirtmek istediğim birşey daha var.Cezanın mükellefe tebliğ tarihi 17/08/2005.Dilekçeyi dün verdiğimiz halde kabul tarihini bir ay sonrasına yazdılar.16/09/2005 yani....vadesi de 16/10/2005...herkese dostça selamlar...
 
Peki arkadaşlar konunun başka bir yönü,

Şirkete ait araçla irsaliyesi kesilmiş mallar yolda maliye tarafından çevrilyor. Personelimiz irsaliyeyi gösteriyor. Ancak personel irsaliyenin diğer suretlerini şirkette unutmuş. Ve Maliyeciler irsaliye tek suret olmasından dolayı ceza kesiyorlar.
Bu mümkün mü, bunun yasal dayanağı var mı? Ne yapalım cezayı ödeyelim mi?
 
Sayın zirve,

Bu gibi durumlarda maliye elemanlarının personelinize verdiği tutanağı kime imzalattırdığına bakarak dava konusu yapıp yapmamanızı tavsiye ederim. Tutanağa şirket yetkilisi veya VUK da sayılan kişilere imza ettirilip ettirilmediğine bakmanızı, bu kişilere tutanak imzalattırılmadıysa dava açmanızı tavsiye ederim. Tutanak mevzuata uygun olarak düzenlenmediği için davayı kesin kazanırsınız. Zira pek çok örneği de mevcuttur. Cezaya dayanak teşkil edecek tutanak hiç bir hüküm ifade etmeyecektir.



"Madde 131 - Yoklama neticeleri tutanak mahiyetinde olan "yoklama fişine" geçirilir.

Bu fişler yoklama yerinde iki nüsha tanzim olunarak tarihlenir, bulunursa nezdinde yoklama yapılana veya yetkili adamına imza ettirilir; bunlar bulunmaz veya imzadan çekinirlerse keyfiyet fişe yazılır ve yoklama fişi polis, jandarma, muhtar ve ihtiyar meclisi üyelerinden birine imzalatılır. "
 

Benzer konular

Üst