İş Akdi Feshi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan papyrus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
P

papyrus

Ziyaretçi
Selams Arkadaşlar benim aynı konuda 3 ayrı sorum olacaktır.Vereceğiniz kıymetli cevaplardan ötürü teşekkürlerimi peşinen sunmak isterim:-)

1-İşveren İş güvencesi kapsamında olan ve kıdemi 6 aydan fazla olan personeli işten çıkarmak istiyor.Bu durumda izlemesi gereken yasal prosedür ve hazırlaması gereken belgeler nelerdir??

2-İşveren iş güvencesi kapsamında olan ve kıdemi 6 aydan az olan personeli işten çıkarmak istiyor.Bu durumda izlemesi gereken yasal prosedür ve hazırlaması gereken belgeler nelerdir??

3-İşveren iş güvencesi kapsamında olmayan ve kıdemi 6 aydan fazla yada eksik olan personeli işten çıkarmak istiyor.Bu durumda izlemesi gereken yasal prosedür ve hazırlaması gereken belgeler nelerdir??
 
Ynt: iş akdi feshi

1. ve 2. soru için işyerindeki çalışan sayısına göre değişir.
3. sorudaki "iş güvencesi kapsamında olmayan" kasıt kayıt dışı çalıştırma ise yasal prosüdür yoktur.
 
Ynt: iş akdi feshi

Kayıt dışı çalıştırma ise şöyle oluyor:
İşveren çalışanı işten çıkartıyor,
Çalışan gidip bölge çalışma müdürlüğü ve SGK ya şikayette bulunuyor,Bölge çalışma müdürlüğü müffettişleri ve SGK nın yaptığı incelemeler sonunda ciddi miktarda cezalar kesiliyor,kayıt dışı süre kayıt altına alınıyor(cezalarla birlikte),
çalışan kıdem tazminatına hak kazandı ise kıdem tazminatı,ihbar tazminatı ile birlikte ödeniyor.

:o
 
Ynt: iş akdi feshi

soruma cevap veren 3 arkadaşım bence siz soruya cevap vermeden iş güvencesi kapsamını iyice okuyunuz..
 
Ynt: iş akdi feshi

MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.

Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.
- Feshin geçerli sebebe dayandırılması

MADDE 18. - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.

Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.

b) İşyeri sendika temsilciliği yapmak.

c) Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.

d) Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.

e) 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.

f) Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.
İşçinin altı aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.

İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında bu madde, 19 ve 21 inci maddeler ile 25 inci maddenin son fıkrası uygulanmaz.
- Sözleşmenin feshinde usul

MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.
 
Ynt: İş Akdi Feshi

arkadaşlar kopyala yapıştır devri çoktan geçti... maalesef şuanda vergi ve ssk mevzautı açık değil bu kanunları okuyoruz zaten ben sizlerin kişsel görüşlerini almak için soru sordum normalde arama motorlarında sizin gönderdiklerinize bende ulaşırdım ne işim var yoksa burada unutmayalım burası bilgi paylaşım sitesi sırf adım gözüksün die karşılık yazmayın lütfen..
 
Ynt: İş Akdi Feshi

Doğru ,işe yarar,beklenen cevabı alabilmek için soruyu genelleyerek sormamalısınız.
Arama motorlarından birinde sorularınızı yazdığınızda alacağınız cevaplar yukarıda verilenlerden farklı olmayacaktır.
İşgüvencesi kapsamı dediğiniz nedir?
Bir işyerinde çalışmaya başlayan her çalışan iş güvencesi kapsamındadır.
Çalışanın çalışma süresi ve işyerinde çalışan sayısına göre alabileceğiniz / bulabileceğiniz cevaplar farklı olacaktır.
Olayın vergi mevzuatı ile ilgili kısmını ise anlayamadım.

Zaman ayırıp sorunuza cevap vermeye çalışan kişilerin ileti sayısına bakarsanız sizin ileti sayınızdan fazla olduğunu,adının görünmesi için sorunuza cevap vermeye ihtiyacı olmadığını görebilirsiniz.
 
Ynt: İş Akdi Feshi

keremcem ' Alıntı:
İşgüvencesi kapsamı dediğiniz nedir?
Bir işyerinde çalışmaya başlayan her çalışan iş güvencesi kapsamındadır.

onca yazılandan sonra böyle düşünüyorsanız sizde mesaj sayınızı yükseltmek için cvp yazmış olmalısınız..
 
Ynt: İş Akdi Feshi

Sayın papyrus; başlığa ışık tutması açısından iş güvencesi ile ilgili maddeleri kopyala yapıştır yapmanızda fayda var.
 
Üst