İş Akdi Fesih Hk.

Üyelik
20 May 2006
Mesajlar
3
Merhabalar, benim bir sorum olacaktı. 8 iş günü Mazeretsiz ve izinsiz işyerinden sevk almadın işe gelmeyen bir işçinin işveren tarafından iş akdi fesh edilmiştir. İşçi geriye dönük yani işe gelmediği tarihten itibaren rapor almış bunuda mahkemeye sunmuş ve işe iade talebinde bulunmuştur. işçi işe dönebilir mi? ihbar ve kıdem tazminatı almaya hak kazanır mı?
 
" 4857 Sayılı İş Güvencesi Yasası Madde 25
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi."

Kanun açıkça bu şekilde; ancak üç günü geçen raporu nereden aldığı ve iş verene sunmadan neden mahkemeye gittiği de önemlidir.
 
İlginiz için teşekkür ediyorum. Raporu 1 tane doktordan aldı. Reçete üzerine yazılmış bir rapor 8 gün istirahatı uygundur şeklinde ve bu raporuda işverene sunmuştur.
 
Normalde o raporu SSK kabul etmez. Sigortalı bu gibi durumlarda SSK ya da Devlet Hastanelerinde hizmet görmeli. Aksi takdirde raporunu SSK hastanelerinde onaylatmalı. Bu bir fikir tabi. Hukuki süreçte hiç bu yönde tecrübem olmadı. (Bize gelen bu tür raporları SSK'ya yönlendiririz.)

Ancak hukuki süreçte ne olur emin değilim.
 
bildiğim kadarı ile özel doktordan alınan raporlar ssk'ca geçerli kabul edilmiyor. mutlaka hastaneden olmalı.
 
kıdem tazminatı???

merhabalar, işyerinde çalışmaya başlarken sağlam olarak sağlık raporuyla başlayan eleman, 2 sene çalışıyor ve bel fıtığı rahatsızlığından dolayı tazminatını alıp ayrılmak istiyor. bende ssk yada devlet hastanesinden şuanki çalıştığı işte çalışamayacağını belirtir rapor getirmesini istedim. ancak o şekilde tazminat olabilir dedim. iş kanunu 24/1-a maddesine göre.tazminat hakedermi? sizlerlede mübadele etmek istiyorum. böyle bir durumda işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir mi?

selam ve saygılarımla
 
Benim tavsiyem iş göremezlik raporu almasıdır. O raporda çalışıp, çalışamayacağı ya da çalışırsa hangi işleri yapabileceği belirtilir. Ona göre bir tavır geliştirebilirsiniz.

İş göremezlik raporu için bölgenizdeki İŞKUR birimlerinden bilgi alabilirsiniz.
 
[kişi doktora gittiği zaman muayene olmadan önce hasta kaydı yapılır. kişi geriye yönelik reçete yazdırırsa kayıt yaptırmadığından getireceği raporun geçerliliği şüpheye düşmektedir. ayrıca bu şekil uyuşmazlık durumlarında davalarda özel hastahane raporu geçerli olmayabiliyor. bununla ilgili bir yargıtay kararı var diye biliyorum. son olarak her konuyu kendi içinde irdelemek gerekir. bu yüzden burada sonuç için olumlu ve ya olumsuz diye net bir sonuca ulaşma imkanı bulunmamaktadır.

bel fıtıklı kişinin kıdem tazinatı olayı içinde doktordan rapor getirmesi durumunda kıdem tazminatlı çıkarabilirsiniz. bunun dışında sizde eğer çok sık rapor alıyorsa mad 18 göre işten çıkarabilir. son olarak kişinin elinde şu işi yapamaz diye raporu varsa iş güvenliği ve sağlığı yönetmeliği icabı o işte çalıştıramazsınız
 
iş akdi feshi hk.

arkadaşlar böyle bir çalıştığım firmada yaptığımız uygulamada noterden tebligatta bulunuyoruz,tebligatta işe gelmeme nedenlerini gösteren geçerli bir belgeyi 2 iş günü içerisinde getirmediği takdirde iş akdinin feshedileceğini bildirimde yazıyoruz.
 
Ynt: İş Akdi Feshi Hk.

bunyamin ' Alıntı:
arkadaşlar böyle bir çalıştığım firmada yaptığımız uygulamada noterden tebligatta bulunuyoruz,tebligatta işe gelmeme nedenlerini gösteren geçerli bir belgeyi 2 iş günü içerisinde getirmediği takdirde iş akdinin feshedileceğini bildirimde yazıyoruz.
bu konuyla ilgili bir sorum olacak;Sigorta müfettişleri işe davet yazısının olması gerektiğini belirtiyorlarmış.Bu durumda aynı tebligatta hem işe gelmeme nedenlerini sorup hemde haklı mazeret belirtirse işe davet eden bir metinmi olmalı örnek varmıdır ???
 
Üst