İş Akdinin Feshi

Merhaba
Benim Sorunum biraz karışık sizlerden konu hakkında yardım etmenizi istiyorum.
yaklaşık 1 yıldır bir ayakkabı firmasında parça başı olarak çalışıyorum
bu sürenin 6.5 ayı sigortalı. sigortalı olurken aramızda sözlü anlaşma yaptık sözlü anlaşmamız sigorta primlerini benim ödemem şeklindeydi aylık 280 ytl ve parça başı fiyattan kırması yolunda idi.ben işyeri sahibine 3 ay bu primleri ödedikten sonra, ödemekte çok zorluk çektiğimi, sigortayı onun ödemesini söyledim. oda bana böyle birşeyin olamayacağını söyledi. 15 gün içerisinde işi bırakmak istediğimi söyledim. ben bu şekilde sözlü beyanda bulunduktan sonra
1. Benim haftalık olarak üretmem gereken işin altında iş verdi
2.15 günlük süre dolmadan sözlü hakaretle kovdu
3. son 3 gün içerisinde ürettiğim işin ücretini vermedi
4. primlerden ödeyemediklerimi benden istiyor
5. Ve bana ait olan makina ve malzemelerimi vermiyor (makina ve malzemelerin faturası yok fakat bu makina ve malzemelerin bana ait olduğuna dair bir önceki çalıştığım firmada şahitlerim var)

Pazartesi günü ben noterden yukarıdaki sebeblere dayanarak TAZMİNAT'lı olarak iş akdini fes edicem ve mahkeme açıcam. ben bu davayı kazanabilirmiyim? bu saydığım olaylar beni haklı kılarmı? ve makinalarımı nasıl alabilirim savcılığı suç duyurusunda bulunmalımıyım? mahkeme süreci boyunca makinalarım bu firmadamı kalırmı? bu makinalarım olmadan çalışma imkanım yok.

Ynt: iş akdinin feshi

Y.9.HD E.1995/20913 K.1995/34812 sayılı Kararı ;
"İşyerindeki çalışmalarının Sosyal Sigortalar Kurumuna eksik bildirildiğini öğrenen ve durumun düzeltilmesi istemi işverence reddedildiği için iş akdini sona erdiren işçi kıdem tazminatına hak kazanır."
4857 sayılı İş Kanunu 24 üncü maddesine uygun iş akdini haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir ve yargı yolu ile tüm haklarınızı alabilirsiniz.

merhaba
biran önce mahkemeye başvuruda bulunup bilirkişi raporu ile makinalarını tesbit ettirmeniz gerekir

Sahip olduğunuz makinelere işveren tarafından el konulması usulsüz, Bağlı bulunduğunuz mülki amirliğe müracaat ederek kolluk kuvvetlerince makinelerin size veya yeddi emine teslimini talep edin, mukabilinde alacaklarınız varsa icra mahkemelerine yoksa sosyal haklarınız için Bölge çalışma mdürlüğüne müracaat edin.

Ynt: İş Akdinin Feshi

Bünyamin Bey, aslında durumunu değişik şekilde gene sormuştu. Benim anladığım,aslında kendi nam ve hesabına bağımsız iş yapan birisi, yani taşeron. Bu durumda Bağkur'a kayıtlı olması gerekirdi. Yani bahsettiği kimse ile ilişkisi işçi işveren değil, işveren-alt işveren ilişkisi olur. Aslında baştan beri hukuk diliyle muvazaalı (gerçek anlaşmayı gizleyen) işlemler söz konusu ve yazılı hiç bir anlaşma yok.
Yazılı olan tek şey SSK sının ödenmiş olması. Bu onun avantajı. Yani o kişi, Bünyamin beyin işçisi olduğunu kabul etmiş ve SSK nı da yatırmış. Bu durumda bünyamin bey iş yasası çerçevesinde her türlü hakkını alabilir. Ancak makineler meselesi tamamen Borçlar Kanunu kapsamına girer ve ayrı bir dava söz konusudur diye düşünüyorum. Savcılığa suç duyurusu ile bir sonuç alabileceğini zannetmiyorum. Savcılığın yapacağı konuyu mahkemeye havale etmek olacaktır.
Bünyamin beye bu durumda benim naçizane tavsiyem; bir avukatla görüşmesi olacaktır. Çünkü durum çok karmaşık bir durum almış.