İş akdinin işverence haklı feshi

Üyelik
20 Ocak 2011
Mesajlar
7
İyi günler?
02.05.2010 tarihinden bugüne kadar bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışmaktayım. Çalıştığım süre içerisinde herhangi bir savunma, uyarı, kınama gibi şahsıma yönelik bir bildirimde olmamıştır. 2 gün önce gelen bir çağrı sonucu müşteriye sesimi yükselttiğim için firma ?olumsuz yaklaşım? kapsamında değerlendirerek 4857 iş kanunun 25. Maddesi I bendi kapsamında tutularak iş yerini zarara uğratmadan dolayı işten çıkarıldığım söylendi. İş çıkış işlemleri için İKY gittiğimde bir adet savunma şahsıma bir adet savunma dilekçesi verilerek ? şu saatte şu çağrıdan müşteriye olumsuz yaklaşmaktan savunma yazmamı istediler. Savunma yazmayacağımı belirterek iş akdi feshi kağıdını koyarak İş kanunu25. Madde ı bendine göre iş çıkış işlemleri için imza istediler. Bende akli selim bir şekilde yanlış bir işlem yapmamak için imzalamadım.
İşverenin yaşanan durumdan dolayı bu maddeye dayanarak çıkarma yetkisi var mıdır?
Bu durumda herhangi bir şekilde bana belirtilen suçtan dolayı imzalamamın maddi ve manevi olarak olumlu yâda olumsuz ne gibi sonuçları vardır?
Firmanın belirttiği İş akdi feshini imzalamam durumunda bana olumsuz veya olumlu olarak ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?
Firma yaşanan bu durumdan dolayı herhangi bir bildirim olmaksızın işten çıkarması uygun mudur?
Beni işten çıkartmadan önce önceden bir bildirimde bulunması gerekir miydi?
Tazminat (ihbar, kıdem tazminatı gibi) olarak ne gibi alacak veya borçlarım olacaktır?
Bu işin lehime sonuçlanması açısından neler yapmam gerekir?
Şimdiden yardımcı olacağınız veya olduğunuz için teşekkürler?.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

Siz 25.madde I diyorsunuz.. bu 25. madde II ..

4857 sayılı İş Kanunu?nun 25. maddesi.. kanunda belirtilen sebeplere istinaden işverene belirli süreli ya da belirsiz süreli iş akdini sürenin bitiminden önce veya bildirim önelini beklemeksizin feshetme hakkını tanımıştır. .İşveren..feshin geçerli bir nedene dayandığını ispat etmekle yükümlüdür.

İş Kanunu iş sözleşmesinin bildirimsiz feshini belirli bir süreye bağlamıştır... Buna göre kanunun 25. maddesinde belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere istinaden fesih yetkisi.. ?öğrenme gününden başlayarak altı iş günü geçtikten ve olayın gerçekleşmesinden itibaren bir yıl?.. geçtikten sonra kullanılamayacaktır..

Açıkça söylemek gerekirse.. sizin müşteri ile yaşadığınız olay.. bu maddeyle çıkışınız için epey ağır..

Bu maddeyle çıkışınız yapılırsa problem yaşarsınız.. Zaten 1 tam yılı doldurmadığınız için kıdem tazminatı hakkınız yok.. Bu madde ile çıkışınız yapılırsa.. ihbar tazminatı hakkınızı da alamazsınız.. ayrıca.. ( geçmiş primlerinizi bilmiyorum) işsizlik maaşınızdan da faydalanamazsınız..

Pes edip etmemek sizin elinizde..sonuçta ortada bir yanlış var.. ama bu bu şekilde ağır bir maddeden işten çıkarılmanıza sebeb olabilir mi..orası tartışılır..dediğimiz gibi.. ispat yükü işverene aittir..lehinize sonuçlanması için sizin bir avukata ihtiyacınız olabilir..yani feshi haklı nedene dayanmadığı için işe iade davası açabilirsiniz..
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

İşveren işinize son verdiği için sizden bir tazminat talebi olamaz. başka bir yükümlülük altına da girmezsiniz.

Sizin talebiniz ise sadece ihbar tazminatı ve varsa ücret haklarınız ile sınırlı.
İşten tam çıkartılma tarihinizi bildirirseniz. Ona göre ihbar tazminatı süre hakkınızı söyleyebilirim.

25/II. maddeden bu gibi sebeplerle işten çıkartılamayacağınızı düşünüyorum. Bir önceki forumdaşa bu konuda katılıyorum.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

20.01.2011 itibari ile çıkarıldım. Ancak herhangi bir şekilde savunma ve iş akdi feshi imzalamadım. ben sadece iş avukatları daha iyi bilir herhangi bir şekilde akdin feshi kanuna göre uygunmudur? birde karşı tarafla anlaşarak 25 madde değilde 18. maddeden kendimi nasıl çıkarttrabilirim yapılması gereken varsa nedir?
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

Savunma yazmamanız sizin avantajınıza olabilir..hiç bir şey yazmamış.. ve imzalamamış olmanız.. sizin hiç bir şeyden habersiz olduğunuz anlamına gelebilir..Size bir imza karşılığında tebliğ edilmediği sürece..25.II maddeden çıkışınız işveren için sadece bir iddaa dan ibaret kalır..

Ama daha sağlam hareket edebilmeniz için bir avukatla görüşmenizde fayda var..
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

bir avukata sormak gerekride bulundugum yerde iş kanununa hakim avukat yok diye biliyorum bi kac kişiye sordum bilmiyoruz dediler normal bı avukata gıtsem fazla bilmez diye bilmiyorum. telle soracagım ulasabilecegim olsa sorun kalmaz olmazsa bi avukata danısacagım. sadece tek suphelendiğim nokta bu olayda son kullandıgım cumle aleyhime olup olmadıgı o yuzden. asıl dusunduren ıse bundan sonrakı calısma hayatımı bu durumun etkileyip etkilememesi.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

O maddeden çıkış yapılması..sizin bundan sonraki iş hayatınızı olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum.. Yani eğer bundan sonraki işinizi işkur vasıtasıyla bulmaya çalışırsanız.. belki sizinle ilgilenen işvereninize.. bir önceki çıkış maddenizle ilgili bilgi verebilirler.. bu bir dezavantaj olabilir..ama diğer şartlarda sizi sıkıntıya sokacak bir durum yok..Kaldıki.. yüz kızartıcı bir durum yok ortada.. müsterih olun..
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

Öncelikle Merhabalar
Ben çalışanın her ne sebeple olursa olsun savunma yazmasından yanayım nedenine gelince eğer çalışanın yaptığı hataya istinaden işveren büyük bir tepki veriyorsa işçinin kendini korumaya alacağı tek yer savunmadır. Çünkü müfettiş tutanağı veya ihtarı mutlaka savunmayla beraber isteyecektir. ve işverenenin kendi lehine değiştiremeyeceği tek şey savunmadır. Savunma yazmadığınız için işveren tutanak tutabilir ki eğer haklıysanız neden savunmanızı yazmıyorsunuz ??? aşağıda belirtilen nedenler dışında

) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.

c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.

e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

III- Zorlayıcı sebepler:

İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.


işveren hiçbir zaman derhal fesih hakkını uygulayamaz ki yaptığınız işte daha önce uyarı ve ikaz almamışsanız siz haklısınız. sorun olmasına gelince bankada krediniz filan varsa sigorta ödeme yapmaz - işkur işsizlik maaşı vermez - daha sonra gireceğiniz işyeri çalışma belgesi isterse çıkış sebebinizi görebilir - iş yerinizden ihbar tazminatı alamazsınız ki ben olsam alırım hatta tutar işe geri dönüş davası açarım ( 300,00 TL ) dava sonuçlanana kadarki maaşımı hatta tazminatlarımı bunları
bile alırım. iş hukukunda öyle gözünün üstünde kaş var diyerek işçi çıkarmaya çalışan işverenler zaten işçi uğraşmadığı için uğraşamadığı için böyle yapmaya devam etmektedirler.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

yaşanan olay su:
müşteri servisi benden once baska arkadaslrımı arıyor ve iptal istiyor. bir tane arkadasımız talebini alıp kullandıgımız programa yazıyor sonra musteri tekrar tekrar arıyor o esnada bana dusuyor çağrı. benimle konusmaya basladıkdan itibaren kufurler yağıyor. ben bıraz ses tanumu yukselterek bu sekilde konusmazsınız dıyorum işlemlerini yapmak için zar zor güvenlik acısından müsteri izniyle sisteme girip daha once talebini ilettiğini görüyorum ve bize belirtilen arancaksınız su sure ıcerısınde dememe rağmen msteri bastan devam ettirdiği küfürleri en sonunda sahsıma yonelik etmeye baslayınca tekrardan yuksek sesle "bu sekılde konusmayın" dıyorum musterı yıne aynı sekilde devam ederken kanmasaydın dedım. müşteri yine aynı sekilde kufurle konusmaya devam ediyor. bende görüşmeyi bu sekilde devam ettiremem diyorum kapatıyorum.
bu olayın oldugu gun o saate kadar hep ıtıraz kuur hakaret cagrıları vardı ve mola kullanmamız sorundu. zira istifa edecegimi dahi söylemiştim. bu olay oldukdan sonra tum calısanları itiraz karşılama egitimine alındı. bende katıldım ama eğitimin ortasında çağrı cok olunca ben ve bı kac tecrubeli kişiyi eğitimden cıkardılar. firmada daha once fazla mesai paraları yatırılmıyor veya eksik yatırılıyordu ben ıturaz edınce yatırılmaya baslandı. anlayacagınız mimlenenler arasındaydım. istifa edecegımı sözlü olarak soylememe ragmen itiraz karsılama eğitiminden sonra bu zamana kadar uyarı hiçbir olumsuz davranısım olmaksızın cagrıya oturdukdan 2 saat sonra cagrı dinleyecegız dedıler dınledık ıs cıkısın verıldı dedıler ıky'ye gıttık savunma ve iş akdi feshini onume koydular o gun aksam yanı persembe aksamı akli selim olrak yerıncde degılım ımzalayamayacagım dedım ertesı gun goruselım dedım . dunde anlasarak 18. maddeden cıkartmalarını hıcbır tazmınat one surmeyecegımı belirtmeme ragmen olmadı noter kanalıyla cıkıs yaptıracagız dedıler. oradakı en ust yetkılı degıl calısanlardan bırı. bende telefon bekliyorum dıyerek ımzalamaktan kacındım.
gelişen surec bu sekilde benım savunma ımzalayıp ımzalamam olumsuz bır etkısı olurmu?
daha sonrakı yasamımda hıcbır sekılde olumsuz etkisi olmaması ıcın ne yapabılırım?
kendımı 18. maddeden kanuna dayalı yada akılllı cumleler kullanrak cıkısımı yaptırabılırım?
25. maddenın"I" bendınden (en son fıkrası) cıkıs vermelı agırmı hukuka uygunmu?
mahkemye gıtsem neler olur?
Bilene avukat arkadaslar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim..
tesekkurler...
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

18.maddenin ne olduğunu biliyormusunuz gerçekten sn.bigfree?
6 ayı doldurmuşsunuz o işyerinde, size fesih bildiriminde bulunulduğu gün itibariyle 30gün içinde iş mahkemesinde fesih sebebinin gerçekdışı olması sebebiyle işe iade davası açabilir, 5yıl içinde ihbar tazminatınız için dava açabilirsiniz.
Savunma, adı üstünde size karşı yöneltilen suçlamalara karşı kendinizi savunabilme imkanının tanınmasıdır ve siz bu imkanı tepmişsiniz açıkça.Yazarsınız altına, size bildirilen suçlamanın, bu suçlamayı kabul etmiyorum, gerçek dışıdır diye olur biter.
İŞverenin sözleşmeyi sona erdirme hakkı var mıdır?
ELbette , sözleşmenin taraflarının her birinin ( yasal sonuçları-gereklerini yerine getirerek) sözleşmeyi feshetme hakkı vardır.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

merhabalar.. 25. maddeyle ilgili bir soru soracaktım ama, ben büyük bir firmada çalışıyorum ve dün işten çıkartıldım bu firmaya bağlı birçok şube var ve toplamda 30 kişiden fazla çalışanı var ancak ben bu firmaya bağlı bir şubenin müdürlüğünü yapıyordum ve direktörümle sözlü olarak tartışma sonucu işten çıkartıldım benim şubemde 6 kişi çalışıyoruz yasaya göre bağlı olduğumuz firmanın tüm çalışanlarınımı bazalırlar yoksa sadece benim şubemimi göz önünde bulundururlar yani bana çıkış bildirgesi vermek zorundalarmı? iş kura gidip işsizlik maaşı almak için soruyorum? lütfen cevap verirseniz çok sevinirim..
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

İşveren tarafından çıkışınız verildiğinde işkur için gerekli şartları sağlayabilirseniz prim ödeme günleri açısından 15 gün içinde başvurunuzu yapabilirsiniz.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

- Son üç yıl içinde, en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmesi,

- İşten ayrılmadan önceki son 120 gün sürekli çalışılmış olması,
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

a anladım :) onları hesapladım çok şükür hepsi tamam bu iş yerimdede 10 aydır çalışıyorum bu arada her ne olursa olsun çıkış bildirgemi yani yazımı vermek zorundalarmı?
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

Çıkış tarihinizden geriye dönük 10 günlük süre içerisinde vermek zorundalar.
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

Sn. NİSANLI' birde bu son 3 yıl içindeki 600 günü nasıl hesaplıyorlar şimdi 2011 dahilmi yada 2008 den itibarenmi hesaplayacaklar?
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

İşten ayrıldığınız tarih itibariyle geriye dönük
 
Ynt: İş akdinin işverence haklı feshi

Kötü bir durum yok. 2008 Ocak ayından itibaren 3 yıllık zaman dilimi başlıyor.
 
Üst