fonradar

İş Göremezlik Ödeneği

Üyelik
23 May 2017
Mesajlar
11
Konum
Gümüşhane
Merhabalar;
4857 Sayılı İş Kanunun
Hafta tatili ücreti
Madde 46 –
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.
Geçici iş göremezlik

Madde 48 –
• İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir.
• Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.
• 2 güne kadar istirahatler de ücreti ödenir, 2 günden fazla ise ücreti ve SGK günü kesilir.

denilmektedir.
Benim sorum;
1- Kadrolu İşçi, Taşeron İşçi, İşkur tarafından gönderilen TYP işçisi, bu personellerin tamamına 4857 İş Kanunu mu uygulanır.
2- 3 gün ve üzeri olan raporların ücretini 2 gününü İşveren kalanını SSK mı ödüyor.(SSK nın ödemesi bürüt ücret üzerinden mi ödüyor ve Rapor bitiminde hemen kişinin adına yatıyor mu?)
3- Madde46'da Hekimin vermiş olduğu Hastalık Raporu çalışmış gibi kabul edilir diyor. Madde48'de SSK günü kesilir deniyor. Burada bir tezatlık yok mu?
 
2-> 2 günü ne sgk ne işv. ödemek zorunda değildir. (Toplu sözleşme ile işv. karşılayacağına dair bir madde yok ise)
3-> Md 46 hafta tatili ücreti hesaplanması ile ilgilidir. Md 48 ise geçici iş göremezlik ücreti ile ilgilidir.
 
Merhabalar merkür2;
2 güne kadar istirahatler de ücreti ödenir, 2 günden fazla ise ücreti ve SGK günü kesilir. https://www.youtube.com/watch?v=jiy1sf-PFs0&list=LLWSMm92X110KW9H3qBQtU7Q&index=1&t=1597s linkten alıntı yaptım.
Aynı zamanda bizim kurumdaki Mutemet arkadaşta 4857 İş Kanunda "2 gün raporu İşveren öder dendiğini söylüyor."
Bu noktada net ve kesin bir cevabı nereden öğrenebilirim.
Üç çeşit çalışanımız var
1- Kadrolu İşçi
2- Taşeron İşçi
3- İşkur tarafından gönderilen TYP işçi
 
3 gün ve üzeri olan raporların ücretini 2 gününü İşveren kalanını SSK mı ödüyor.(SSK nın ödemesi bürüt ücret üzerinden mi ödüyor ve Rapor bitiminde hemen kişinin adına yatıyor mu?)

Hastalık Raporları Kaç Gün İçin Ödenir?
5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a)(SSK) bendi ile 5 inci madde kapsamındaki sigortalılardan hastalık sigortasına tabi olanların hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için ödeme yapılır.
Günlük alacağımız tutarı hesaplamak için hastalık raporu aldığımız aydan önceki son 3 ay kazancını toplayıp son üç aydaki toplam gün sayısına bölüyoruz.Çıkan sonucun da 2/3’ünü alıyoruz.Bu sonuç Sosyal Güvenlik Kurumundan hastalık raporu için alacağımız günlük ödemeyi gösterir.

1200+1134+1150/90*2/3=25,80 T.L = Günlük ödeme tutarı.

Hastalık raporlarında 3. Günden sonra ödeme yapıldığından 10 günlük raporun 8 günü tarafınıza ödenmekte dolayısıyla örnekteki sigortalının alacağı para 8*25,80 T.L=206,40 TL etmektedir.

Hastalık Rapor Ödemesi Nereden Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol gereği, Ziraat Bankasında hesabı olmayanların şahıs ödemeleri her ayın 8-14’ü arasında yapılmaktadır.
 
vizite giriş ekranında rapor detayına girildiği zaman sol alt tarafta son 3 aylık prim ve ikramiye tutarları ile günlük pek tutarı görülebiliyor sanırım.
 
Merhabalar merkür2;
2 güne kadar istirahatler de ücreti ödenir, 2 günden fazla ise ücreti ve SGK günü kesilir.

YOL-İŞ Sendikasının 5.Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Madde 38'de "İş Kazası veya meslek hastalığı sonucunda meydana gelen geçici işgörmezlikte işçinin tedavi edildiği ve aynı zamanda geçici işgörmezlik ödeneği verildiği sürece Sosyal Güvenlik Kurumunca eksik verilen kısım İşverence ödenir." deniyor.
Burada Sosyal Güvenlik Kurumunca Ödenemeyen kısım, İşverenin insiyatifine mi bırakılmış?
Çalışanın sözleşmesinde varsa ödenir, yoksa ne yapılır?
 
İş sözleşmesi veya toplu sözleşmede ödeneceği yönünde madde olmadıkça işv. ödeme zorunluluğu yok. işv. keyfine bağlı.
 
Merhabalar merkür2;
2 güne kadar istirahatler de ücreti ödenir, 2 günden fazla ise ücreti ve SGK günü kesilir.
Araştırma sonucunda; Borçlar Kanunun 409. Maddesinde "Uzun süreli bir hizmet ilişkisinde işçi, hastalık, askerlik veya kanundan doğan çalışma ve benzeri
sebeplerle kusuru olmaksızın, iş gördüğü süreye oranla kısa bir süre için işgörme edimini ifa edemezse işveren, başka bir
yolla karşılanmadığı takdirde, o süre için işçiye hakkaniyete uygun bir ücret ödemekle yükümlüdür." deniyor.
Buradan nasıl bir sonuç çıkarırsınız.
 
İş sözleşmesinde raporlu olunan süreler için işveren ücret öder tarzında bir düzenleme varsa, ÖDENİR.
İş sözleşmesinde raporlu olunan süreler için işveren ücret öder tarzında bir düzenleme YOKSA, ödeme zorunluluğu YOKTUR.
 
Üst