İş Güvenliği Kurulu İşçi Temsilcisi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rifatc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İşyerimizde iş güvenliği kuruluna işçiler arasından işçi temsilcisi seçtik. ancak işçi temsilcisine görevlerini tam olarak tebliğ etmediğimizden bir boşluk yaşanmaktadır. bu tür bir göev tanımlaması olan varsa yardımcı olursa sevinirim teşekkür ederim.

nasıl boşluk açıklayabilirmisiniz?
"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK" te ayrıntılı olarak kurulun işleyişi anlatılmış kurul toplantısında İSG uzmanı tarafından üyelere(kurul) eğitim verilir. (tutanak tutulur eğitim verildiğine dair)

işçi temsilcimiz herşeyden bilgisi olması gerektiği gibi bir kanıya kapılmış. bazı detayları anlattık fakat tam olarak bir görev tanımlaması yapmadık. benim istediğim görev tanımlamasını yazılı olarak yapmak. neticede bu kişiyi işçiler kendi aralarındaki bir seçimle seçtiler. Ancak işçilerin ve temsilcinin beklentileri sanırım biraz fazla.
Teşekkür ederim.

Bütün kurul toplantılarına katılmıyormu peki?
bu durumda kurulda görüşülen herşeyden haberdar olacak(iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili)
çalışanların sorunlarınıda kurula getirebilecektir..

kurula henüz katılmadı çünkü yeni seçtik. Herşey derken iş güvenliği ile ilgili olmayan şeylerden dahi haberdar olmak istiyor. Yani kraldan çok kralcı gibi hareket ediyor.

Kod:
Merhaba;

07.04.2004 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25426
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik
Eğitim

Madde 6 — İşveren tarafından, iş sağlığı ve güvenliği kurulu üyelerine ve yedeklerine iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verilmesi sağlanır. Kurul üyelerinin ve yedeklerinin eğitimleri asgari aşağıdaki konuları kapsar.

a) Kurulun görev ve yetkileri,

b) İş sağlığı ve güvenliği konularında ulusal mevzuat ve standartlar,

c) Sıkça rastlanan iş kazaları ve tehlikeli vakaların nedenleri,

d) Endüstriyel hijyenin temel ilkeleri,

e) Etkili iletişim teknikleri,

f) Acil durum önlemleri,

g) Meslek hastalıkları,

h) İşyerlerine ait özel riskler.

Görev ve Yetkiler

Madde 7 — İş sağlığı ve güvenliği kurullarının görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir;

a) İşyerinin niteliğine uygun bir iş sağlığı ve güvenliği iç yönetmelik taslağı hazırlamak, işverenin veya işveren vekilinin onayına sunmak ve iç yönetmeliğin uygulanmasını izlemek, izleme sonuçlarını rapor haline getirip alınması gereken tedbirleri belirlemek ve kurul gündemine almak,

b) İş sağlığı ve güvenliği konularında o işyerinde çalışanlara yol göstermek,

c) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlikeleri ve önlemleri değerlendirmek, tedbirleri belirlemek, işveren veya işveren vekiline bildirimde bulunmak,

d) İşyerinde meydana gelen her iş kazası ve tehlikeli vaka veya meslek hastalığında yahut iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir tehlike halinde gerekli araştırma ve incelemeyi yapmak, alınması gereken tedbirleri bir raporla tespit ederek işveren veya işveren vekiline vermek,

e) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitim ve öğretimini planlamak, bu konu ve kurallarla ilgili programları hazırlamak, işveren veya işveren vekilinin onayına sunmak ve bu programların uygulanmasını izlemek,

f) Tesislerde yapılacak bakım ve onarım çalışmalarında gerekli güvenlik tedbirlerini planlamak ve bu tedbirlerin uygulamalarını kontrol etmek,

g) İşyerinde yangınla, doğal afetlerle, sabotaj ve benzeri ile ilgili tedbirlerin yeterliliğini ve ekiplerin çalışmalarını izlemek,

h) İşyerinin sağlık ve güvenlik durumuyla ilgili yıllık bir rapor hazırlamak, o yılki çalışmaları değerlendirmek, elde edilen tecrübeye göre ertesi yılın çalışma programında yer alacak hususları ve gündemi tespit etmek, işverene teklifte bulunmak, planlanan gündemin yürütülmesini sağlamak ve uygulanmasını değerlendirmek,

i) 4857 sayılı İş Kanununun 83 üncü maddesinde belirtilen taleplerin vukuunda acilen toplanmak ve karar vermek.