fonradar

İş kanununa aykırı çalışma.

Üyelik
10 Ağu 2010
Mesajlar
5
Konum
kocaeli
Merhaba;

Temmuz 2008 den beri özel bir bankanın çağrı merkezinde çalışıyorum.Vardiyalarımıza göre günde 8 yada 9 saat çalışıyoruz.Bu süre içerisinde 45 dk yemek ve 2 adet 15 dk'lık molamız var.Yoğun günlerde ise yemek saatimiz 30 dk oluyor.Ve erken giriş yada geç çıkışla 12.5 saate kadar çalışabiliyoruz.Normalde 16-24 çalışmamıza rağmen bazı günler bizi 2 saat erken çağırarak 14-24 çalıştırılıyoruz.Personel yönetmeliğimizde haftada 5 gün 8 saatten 40 saat çalışma olduğu yazıyor.Ancak 9 saat çalıştığımız vardiyalarda 45 saat çalışmış oluyoruz.Aradaki fark yemek olarak belirtilmesine rağmen biz 30 dk yada 45 dk kullanıyoruz.Bunun dışında ayda 45 saati geçen mesailerimiz oluyor.Bazı bordrolarımda 50 saat mesaim resmi olarak belgeli.Personel yönetmeliğinin aksine yıllık olarakta mesai saatimiz 270 saatin üzerinde.Gece ödeneği ise sadece 24 ten sonra çalışanlara veriliyor.Ve mesai için bizden herhangi bir yazılı onay alınmıyor resmi tatil yada normal günler için.Bunlara rağmen işyerimizde aşırı bir baskı ve yıldırma politikası var.Tüm bu yaşananları kişi ve belgelerle ispatlayabilirim.Bu durumda dava açma hakkım varmıdır ? Konuştuğum bir avukat dava edemeyeceğimi ama Çalışma Bakanlığı'na şikayette bulunabileceğimi söyledi.Eğer dava hakkım varsa davayı nereden açmam gerekir.Yada haklı fesih olabilir mi ? Konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Ayrıca da bugün şöyle bir durumda yaşandı.Samsundaki diğer çağrı merkezi sel nedeniyle işlem yapamadığı için sabah 11de aranıp işe 2 saat erken getirildik.10 saat çalışmamız durumunda verilen 45 dakikalık yemek süremiz alındı ve bize yemeğimizi yerlerimizde yiyeceğimiz belirtilerek sandviç ve kola verilerek 10 dk vaktimiz olduğu maille bildirildi.İtiraz etmeme rağmen buranın kuralları böyle işine gelirse şeklinde de bir tepki aldım..
 
Ynt: İş kanununa aykırı çalışma.

Ağustos 2010 da açtığınız şu konuyu >> http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,37217.msg220252.html#msg220252 neredeyse kelimesi kelimesine tekrarlamışsınız bu açtığınız konuda da .

Haftalık 45 saat yasal çalışma süresi, sözleşmelerle 45 saatin altında da belirlenebilir elbette sizin durumunuzda olduğu gibi.

Çalışma süresinin 45 saatin altında belirlendiği durumlarda 45 saate kadar olan süre fazla süreli çalışma olarak tanımlanır ve ücreti %25 arttırılmış olarak ödenmesi gerekir EĞER Kİ SÖZLEŞMENİZDE FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETLERİNİN DE AYLIK ÜCRETİNİZ İÇİNDE OLDUĞU YÖNÜNDE BİR MADDE YOKSA. !

Çalışma saatlerinize bakıldığında ,
işyerinde bulunduğunuz süre günlük (normalde) 8 saat ve 5 gün çalışıyorsunuz .
Bu 8 saatin 45+15+15dk sını toplamda 1 saat 15 dakikasını ara dinlenme olarak kullanıyorsunuz. Ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılmaz yasaya göre, sözleşmede aksi bir tanımlama yoksa)
8 saat = 480dk ve 75 dk ara dinlenme ile 415dk günlük çalışma süreniz var demektir. ( normal çalışma düzenininizde)
5 gün x415dk = 2075dk haftalık çalışma süreniz yapar ve bu da 35,5 saate tekabul eder.
Her hafta , belirlenmiş olan haftalık çalışma süreniz 40 saat olmasına rağmen zaten 4,5 saat eksik çalışmanız var demek her hafta.

Şimdi değerlendirmenizi bu yönde tekrar yapın lütfen ve sorunuz varsa tekrar sorun , ama bu konu altında sorun olur mu ;)
 
Ynt: İş kanununa aykırı çalışma.

Kusura bakmayın dünkü olaydan sonra baya bir sinirlendiğimden dikkat edemedim ve tekrar açtım.Süre konusunu bu şekilde aştığımızı düşünelim.Geçen yıl 387 saat mesai yapmışım bu yıl temmuza kadar 190 saat mesai ve yıl sonuna kadar bu gidişle yine 270 saati geçecektir.Ve bu mesailerin hiçbiri için benim yazılı bir onayım yok.Hatta mail aracılığıyla mesaiye kalmamak için neredeyse yalvardığım ama buna rağmen zorla mesaiye bırakıldığımı ispatlayabilirim.Yıllık izin olarak ise yılda sadece en fazla 3 kez 5er günden 15 gün izin kullanabiliyoruz.İş kanununda bir kez en az 10 günlük kullanılması gerektiği yazıyor.Kullandığımız izinlerde onların belirttiği tarihte olabiliyor ve arka arkaya 2 ay izin kullanılamıyor.(Haziran izinliysem temmuzda alamıyorum ancak ağustosa veriyorlar).Bunun dışında işveren zorunlu bir durum olmadığı sürece beni işe başlama saatimden önce çağırarak mesai yaptırma hakkı var mıdır ? Fazla mesai ve yıllık izin kullanımı için şikayet dava gibi ne yapabilirim sonuçları ne olur ? Yardımınız için tekrardan teşekkürler.
 
Ynt: İş kanununa aykırı çalışma.

Fazla çalışma için,
eğer yazılı bir onayınız yoksa, fazla çalışma yapmanız istendiğinde yapmak zorunda değilsiniz. Kalmazsınız yada erken saatte çağrıldığınızda gitmezsiniz. Bu davranışınıza karşılık işverenin tepkisi muhtemelen sözleşmenizi feshetmek olacaktır.Fesih durumunda eğer işverenin çağrı merkezleri çalışan sayısı 30un üzerinde ise 30 gün içinde işe iade davası açma hyakkınız var.
Ispatlayabildiğiniz ama ücretinin ödenmediği fazla çalışmalarınızın ücretini herhangi bir dava açmadan, işe devam ederken de işverenden talep edebilirsiniz. Ödenmemesi durumunda da iş mahkemesinde alacak davası açabilirsiniz. Kuvvetle muhtemel bu hak arayışınızın da karşılığı sözlşeme feshi olarak karşınıza çıkacaktır.
İzinlerinizin yasaya uygun olarak kullandırılmaması ve fazla çalışmaya zorlanmanız ve ücretlerinizin ödenmemesi konuların bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
 
Üst