İş Kazası hakkında

Üyelik
2 Kas 2009
Mesajlar
56
arkadaşlar, iş kazası gerçekleştiği günden itibaren 2 iş günü mü yoksa 3 iş günü içindeki bölge çalışmaya bildirilmeli?cevap verirseniz acil olarak sevinirim teşekkürler
 
Ynt: İş Kazası hakkında

III- İş Kazasının Bildirimi Ve Bildirim Süreleri:

a) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a bendine göre hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan (işçilerin) sigortalıların iş kazası geçirmeleri halinde işverenleri tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, işyerinin tescilli bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun (SSK) müdürlüğüne en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde,

b) Ülkemiz ile Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerin götürdükleri Türk işçilerinin yurt dışında iş kazası geçirmeleri halinde, işvereni tarafından kazanın olduğu ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde,

c) 5510 sayılı Kanunun (b) bendi kapsamında, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların (Eski Bağ-Kur?lular) iş kazası geçirmeleri halinde, bir ayı geçmemek şartıyla kendisi tarafından geçirdiği iş kazasına ilişkin rahatsızlığının bildirimine engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde,

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ekinde bulunan (Ek-7) İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu ile Internet ortamında Kuruma bildirmek veya doğrudan ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla göndermek zorundadır. ( 5510/13 ve SSİY 38. Md.)

d) Yukarıda belirtilen bildirimlerin dışında ayrıca, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işverenler, işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç iki iş günü içinde yazı ile işyerinin tescilli bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar. (4857/77. Md.)

İş kazasını iki iş günü içinde ilgili ÇSGB bölge müdürlüğüne bildirmeyen işveren, 904,00 Tl para cezası ödemek zorunda kalacaktır. (4857/105 Md.)
 
Ynt: İş Kazası hakkında

sgk ya sorduğum da kanunun değiştiğini bölge çalışmaya da 3 iş günü içinde bildireceğini söyledi. yanlış mı bilgi verdiler yani?
 
Ynt: İş Kazası hakkında

Arkadaşlar, İş kazası geçirmiş personelin kuruma bildirilmesi için 3 günden fazla bir rapor alması yönünde bir madde var mı? Konu ile ilgili bilgilerinizi paylaşmanızı rica ederim.

Saygılar.
 
Ynt: İş Kazası hakkında

Konuyla ilgili fikri, bilgisi olan var mı?
Teşekkürler.
 
Ynt: İş Kazası hakkında

Tuareq ' Alıntı:
Arkadaşlar, İş kazası geçirmiş personelin kuruma bildirilmesi için 3 günden fazla bir rapor alması yönünde bir madde var mı? Konu ile ilgili bilgilerinizi paylaşmanızı rica ederim.

Saygılar.

İş kazası rapor gün sayısına bakılmaksızın her durumda bildirilmelidir.
 
Ynt: İş Kazası hakkında

Hakan bey teşekkürler. Bizim İSG mühendisi üst mesajımda yazan şeklini iddia ediyor. Bu yazdığınız hususa yönelik bir madde, kanun vs nereden bulabilirim?
 
Ynt: İş Kazası hakkında

İş kazasının bildirim süreleri yukarıda yazıldığı gibidir. İş kazası meydana geldiğinde Kolluk kuvvetlerine, Sgk ve Çalışma Bakanlığı'na bildirim yapılır.
İşgöremezlik bildiriminde ise SGK'nın 2010/66 sayılı genelgesine istinaden yaptığı duyuruda iş kazası ve meslek hastalığı nedenleri ile düzenlenmiş istirahat raporlarının, gün sayısına bakılmaksızın raporun bittiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde bildirilmesi gerektiği belirtilmektedir.


İ Ş V E R E N L E R E D U Y U R U

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılar ile 5 inci maddesine tabi sigortalılara geçici işgöremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için, sigortalıların istirahat raporu süresinde işyerinde çalışmadığına dair bildirimin işverenlerince Kurumumuza yapılması gerekmektedir.

12/05/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ile sigortalıların istirahatli oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin işverenlerce elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğu getirilmiş ve bildirimin gönderilmemesi veya süresinde gönderilmemesi durumunda idari para cezası uygulaması öngörülmüştür.

Diğer taraftan, 5510 sayılı Kanunun 18 inci maddesi gereği, geçici iş göremezlik ödeneği; iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde her gün için, hastalık hallerinde ise üçüncü günden başlamak üzere verilmektedir. Bu nedenle, istirahat raporu iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerle düzenlenmiş ise istirahat gün sayısı üzerinde durulmaksızın, hastalık sebebiyle düzenlenmiş ise 3 gün ve daha uzun süreli istirahatli bırakılan sigortalıların, istirahat süresince işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin elektronik ortamda ve öngörülen süre içinde yapılması gerekmektedir.

Buna göre, hastalık sebebiyle 3 günden az süreli düzenlenen istirahat raporlarına istinaden çalışılmadığına dair bildirimlerin yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Söz konusu Tebliğin uygulamasına ilişkin olarak hazırlanan 25/05/2010 Tarihli ve 2010/66 sayılı genelge www.sgk.gov.tr adresinde yayımlanmıştır.

İşverenlerimize önemle duyurulur.
 
Üst