İş Kazası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kamalı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kamalı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Ara 2007
Mesajlar
165
Konum
KAHRAMANMARAŞ
arkadaşlar
yaklaşık 10 gün önce işyerimizde iş kazası meydana geldi.bu kaza sonucu elektrik ustamızın ellerinde ve yüzünde yanmalar meydana geldi.ustamız meslek lisesi elektrik bölümü mezunu.aynı zamanda uzun süredir elektirkçi.kendi dikkatsizliğinden dolayı bir patlama meydana geldi ve yanmalar oluştu.şimdi bu olaydan bizlere herhangi bir ceza, inceleme gelir mi?ayrıca mahkemeye vereceğini söylüyormuş.yalnız olay anını gören başka bir elektrikçide var.onun anlattıklarıda ustanın kendi hatasından olduğunu yönünde.yani elektrik akımını kesmeden parça değiştirmeye çalıştığını söylüyor.sonucunda patlama meydana geliyor.ustanın kendi ağzıyla söylediği kafam çok dalgındı diyor.
sizlerden ricam başından böyle bir olay geçen biri varsa bana olayın gelişimini yazarsa sevinirim.bu arada resmi kurumlara iş kazası bildirimi yapıldı.
 
Ynt: İş Kazası

Bölge çalışma md. kurumunuzu denetlemeye gelebilirler. gerekli tedbirleri alıp almadığınızı inceleyeceklerdir. olay anında şahit varsa bu önemli, onlarla da konuşabilirler. çalışan işçinin mesleki yeterliliğinin olması önemli. Ancak bütün bu olaylarda işyerinizin haksız olmamasını dilerim, sonuçları çok ağır.
 
Ynt: İş Kazası

5510 sayılı Kanunun 21 inci maddesi birinci fıkrası ;

"İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca sigortalıya veya hak sahiplerine bu Kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır."

Hükmünü içermektedir.
 
Ynt: İş Kazası

Olayı gören diğer çalışanlarınızın ifadesini alarak kazayı yapan kişinin özlük dosyasında saklayınız. İleride teftişe gelebilecek müfettişe vereceği ifadesini değiştirmemesini, en azından hatırlamasını sağlayacaktır.
Kazalının özlük dosyasında meslek lisesi diplomasının, işe girişte ya da sonradan kendisine verdiğiniz iş güvenliği talimatlarının olup olmadığını tekrar kontrol ediniz.
Ayrıca, çalıştığınız iş kolunun özelliğine göre çalışanlarınıza yaptırmanız gereken sağlık rapor ve tetkiklerinin varlığını da kontrol ediniz.
SGK ile Çalışma Bakanlığı teftişleri farklıdır ve her iş kazası için inceleme yapılmamaktadır. Sigortalının yaptığı kazanın SGK'yı büyük mali külfet getirmesi bir teftiş nedenidir. (Uzuv kaybı, ölümlü iş kazası, meslek hastalığı gibi)
SGK müfettişleri kurumu zarara uğratan nedeni incelerken; Çalışma Bakanlığı müfettişleri çalışanları zarara uğratan nedenleri inceler.
 
Üst