fonradar

İş Kazasına Girer mi ?

Üyelik
17 Şub 2013
Mesajlar
61
Konum
adana
16.00 - 24.00 vardiyasında çalışan personelimiz saat 19.00 da kolundaki uyuşma ve tansiyon şüphesiyle işyeri revirine geliyor. İş yeri hekimi gizli kalp krizi olabileceği için işe devam etmemesi gerektiğini ve ambulansla hastaneye sevketmesi gerektiğini söylüyor. Çalışan ambulansı reddediyor zaten kalkmak üzere olan iş yeri servisine binip hastaneye gidiyor. Hastanede kalp krizi geçirdiği anlaşılıyor. Ameliyata alınıyor. Çok şükür durumu iyi. Şimdi sormak istediğim bu olay iş kazasına girer mi girmez mi? Olayın başlangıcı işyeri. Ama çalışan hiç bir kayıt ve işlem yapılmadan işyeri servisiyle hastaneye gidiyor.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM (1)
Hizmet Akdiyle veya Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışan Sigortalıların Tabi Olduğu Kısa Vadeli Sigorta Hükümleri
İş kazasının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulması
MADDE 13- İş kazası;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) (Değişik: 17/4/2008-5754/8 md.) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) (Değişik: 17/4/2008-5754/8 md.) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,
meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır.
İş kazasının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
a) (a) bendi ile 5 inci madde kapsamında bulunan sigortalılar bakımından bunları çalıştıran işveren tarafından, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde,
b) (b) bendi kapsamında bulunan sigortalı bakımından kendisi tarafından, bir ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra üç işgünü içinde,
c) (Mülga: 17/4/2008-5754/8 md.)
(Değişik paragraf: 17/4/2008-5754/8 md.) iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile doğrudan ya da taahhütlü posta ile Kuruma bildirilmesi zorunludur. Bu fıkranın (a) bendinde belirtilen süre, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar.
Kuruma bildirilen olayın iş kazası sayılıp sayılmayacağı hakkında bir karara varılabilmesi için gerektiğinde, Kurumun denetim ve kontrol ile yetkilendirilen memurları tarafından veya Bakanlık iş müfettişleri vasıtasıyla soruşturma yapılabilir. Bu soruşturma sonunda yazılı olarak bildirilen hususların gerçeğe uymadığı ve olayın iş kazası olmadığı anlaşılırsa, Kurumca bu olay için yersiz olarak yapılmış bulunan ödemeler, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlardan, 96 ncı madde hükmüne göre tahsil edilir.
İş kazası ve meslek hastalığı bildirgesinin şekli ve içeriği, verilme usûlü ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
 
çalışan 19.00 dan sonra ücretli izinli olarak iş yerinden ayrılıyor. işyerinde iken kalp krizi meydana gelmiyor. revire her intikal eden hastalığı iş kazası olarak değerlendiremeyiz heralde. 19.00 ile 24.00 arasına ücretli izin belgesi düzenledik zaten.
 
İş kazası;
a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, ( çalışanımız normal bir şekilde servise binip hastaneye gidiyor. Krizi işyerinde geçirmiş diyemeyiz)
b) (Değişik: 17/4/2008-5754/8 md.) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle, ( bu olayda kazaya yürütülen iş nedeniyle diyemeyiz )
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, ( işyeri dışında (hastanede) gerçekleşiyor ama görevli olarak değil izinli olarak işyerinden ayrılıyor)
BU OLAY YUKARIDAKİ MADDELERİN HİÇ BİRİNE TAM OLARAK UYMUYOR.
 
Olayın başlangıcı itibariyle sgortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelmiş olması yeterli,zira işyeri hekimi de bu tanıyı koymuş,diğer tarafdan hekim değiliz ama bu tür vakalar çeşitli şekillerde başlamakda,devam etmekde ve sonuçlanmaktadır.
Olayda izin durumundan ziyade,işcinin kendisiyle ilgili sağlık şikayeti-yakınması sebebiyle ön gelişme var,akabinde diğer hususlar gelişiyor,en nihayetinde çalışanımızın kalp krizi geçirmekde olduğu anlaşılıyo ve gereken müdahele yapılıyor.
Tüm bunlara göre (ve dahi tereddüt hasıl olsa bile) işveren yönünden olayın iş kazası olarak bildirilmesi isabetli olacaktır.
 
Üst